Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Γέμισαν βραβεία τη Λέσβο τα ελαιόλαδα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Για άλλη μία φορά η Λέσβος με τα ελαιόλαδά της καταγράφει ισχυρή παρουσία σε διοργάνωση διαγωνισμού ελαιολάδου και εν προκειμένω του 7ου Διεθνούς διαγωνισμού Athena, που έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση και φέτος πραγματοποιήθηκε στη Σητεία της Κρήτης, ενώ πέρυσι το Μάιο να θυμίσουμε είχε διεξαχθεί στη Λέσβο, στην Αγία Παρασκευή, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, με παράλληλες εκδηλώσεις που είχαν γίνει και στο Μουσείο Βρανά στον Παπαδο απ’ όπου έγινε η έναρξη της διοργάνωσης.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βραβείων του Διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου Κότινος που έγινε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη τα αποτελέσματα και μάλιστα διακρίθηκε, όπως γράφαμε στο χθεσινό φύλλο των Νέων της Λέσβου, το ελαιόλαδο Rogada της οικογένειας του εφημέριου του Αμπελικού π. Ευστρατίου Κακάμπουρα, χθες ανακοινώθηκαν επίσημα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Athena που διοργάνωσε η εταιρεία Vinetum 7 – 9 Απριλίου στο Λασίθι και φέτος τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι η πρώτη χρονιά εδώ και 7 χρόνια που ο διαγωνισμός τίθεται υπό την αιγίδα Υπουργείου, καθώς η εταιρεία σε προηγούμενες διοργανώσεις εισέπραττε αρνητικές απαντήσεις. Ωστόσο η περσινή διοργάνωση που έγινε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου συνέβαλε σημαντικά στην προβολή του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, ελαιόλαδα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Τυνησία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Χιλή, την Αργεντινή, το Ισραήλ, την Κροατία, την Κύπρο και την Αλγερία.

Στη γενική κατηγορία συνολικά απονεμήθηκαν 365 βραβεία, εκ των οποίων τα 11 (4 χρυσά, 5 αργυρά και 2 χάλκινα) απέσπασαν ελαιόλαδα της Λέσβου και δυο δόθηκαν σε ελαιόλαδα της περιοχής μας από τα βραβεία των ειδικών κατηγοριών (που είναι ελάχιστες οι ειδικές βραβεύσεις).

Συγκεκριμένα τα ελαιόλαδα που βραβεύονται είναι τα ακόλουθα:

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Ελαιόλαδο

-Όμικρον Βογιατζής Βιολογικά Προϊόντα, Κολοβή 60%, Αδραμμυτινή 40%

-Άλφα Plus Συνεταιρισμός Ακρασίου, Κολοβή 95%, Αδραμμυτινή 5%

-Σαπφώ Παπαδέλλης Χ., Κολοβή 70%, Αδραμμυτινή 20%, Αγριελιά 10%

-Κτήμα Όλον Λήμνος, Κορωνέικη 100%

ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

-Plomari Gold, Κολοβή 100%

-Olvia Βιολογικό Τζωρτζής Μ., Αδραμμυτινή 80%, Κολοβή 20%

-Aegaea Organic  Ραφτέλη-Πρωτούλη Μαρία, Κολοβή 100%

-Jordan Bio, Κολοβή 67%, Αδραμμυτινή 33%

-Acaia Βιολογικό, Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις, Κολοβή 100%

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

-Irina Βιολογικό Κατσακούλης, Κολοβή 100%

-Lesvion, Κολοβή 100%.

Στα βραβεία ειδικών κατηγοριών χρυσό μετάλλιο απονέμεται στο ελαιόλαδο Όμικρον ως το καλύτερο μεταξύ όσων βραβεύτηκαν από την περιοχή μας και αργυρό μετάλλιο απονεμήθηκε στο ελαιόλαδο Plomari Gold ως το καλύτερο στην κατηγορία “καλύτερο ποικιλίας” και συγκεκριμένα για την Κολοβή, ενώ χρυσό μετάλλιο δόθηκε στο ελαιόλαδο ως το καλύτερο της περιοχής μας.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω βραβεία ανάμεσα στα ελαιόλαδα που διακρίθηκαν βρίσκεται και το προϊόν του Συνεταιρισμού Ακρασίου, που άρχισε να τυποποιείται τα τελευταία χρόνια με την προσωπική φροντίδα του προέδρου Χρήστου Κουτλή και των άλλων μελών και στελεχών του Συνεταιρισμού, καταφέρνοντας ωστόσο να αποσπάσει γρήγορα χρυσές διακρίσεις. Επίσης τα τελευταία χρόνια στις βραβεύσεις βλέπουμε και το ελαιόλαδο της ελαιουργίας Κατσακούλη, το οποίο τυποποιείται με την φροντίδα του Στέφανου Βοστάνη. 

Σε σχέση με τη βράβευση του προϊόντος Jordan να υπενθυμίσουμε, καθώς το έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι πρόκειται για προϊόν που τυποποιεί η οικογένεια Πρωτούλη για λογαριασμό αυτής της εταιρείας και συνήθως μαζί με τα προϊόντα Aegean Gold και Aegaea Organic που αποσπούν βραβεία στους διαγωνισμούς βραβεύεται και το συγκεκριμένο ελαιόλαδο.

Ανάμεσα στα ελαιόλαδα που βραβεύτηκαν και το Σαπφώ του Χαράλαμπου Παπαδέλλη που είναι και ο πρώτος που έχει λανσάρει στην αγορά προϊόν στην premium κατηγορία προ ετών, καθώς επίσης και ένα ελαιόλαδο από τη Λήμνο.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συνέχεια αύξηση των μονάδων τυποποίησης, καθώς πολλαπλασιάζονται οι παραγωγοί που εντάσσονται σε προγράμματα και τυποποιούν το προϊόν τους, εξάγοντάς το αρχικά έστω σε μικρές ποσότητες τυποποιημένου. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η δυναμική του λεσβιακού ελαιολάδου, καθώς ως προϊόν αρχίζει να ακούγεται περισσότερο αποκτώντας  αναγνώριση και αυτή επιτυγχάνεται και με τις βραβεύσεις από τους διαγωνισμούς στους οποίους η Λέσβος έχει πλέον εδραιώσει τη θέση της με διακρίσεις.  

Τέλος, να αναφέρουμε πως μετά την ανάδειξη των διακριθέντων, οι απονομές των βραβείων θα προγραμματιστούν σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το επόμενο διάστημα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις