Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για 40.000 ευρώ αφήνουν την ΕΨΥΠΑΛ να καταρρεύσει

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η επιχείρηση συνεχίζει να παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, ενώ ακόμα δεν έχει διοριστεί νέος Διευθύνων Σύμβουλος καθώς οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου Μυτιλήνης αρνούνται την “καυτή πατάτα”

Με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου να έχει παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, πράγμα που δείχνει πως ο Δήμος Μυτιλήνης εμμέσως πλην σαφώς αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από την άλλοτε κραταιά Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου χωρίς ρεύμα (επί της ουσίας χωρίς αντικείμενο μιας και ο ρόλος της είναι να παρέχει με σχετικό αντίτιμο για ενοικίαση ψυκτικούς θαλάμους σε επιχειρήσεις και παραγωγούς με ευπαθή προϊόντα που δεν έχουν δικούς τους ή δεν επαρκούν οι δικές τους εγκαταστάσεις).

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μίλτος Ρεντετάκος, που εκπροσωπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο την Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία έχει το 65% των μετοχών αλλά είναι ανήμπορη να συμβάλει οικονομικά στην επιχείρηση, καταβάλλει έναν μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το σκόπελο με την διακοπή της ηλεκτροδότησης και να επαναλειτουργήσει ξανά τους ψυκτικούς θαλάμους προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματιών της μεταποίησης του τροφίμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τηλεφωνήματα δεχόμαστε καθημερινά από παραγωγούς, τυροκόμους κι άλλους επαγγελματίες που ρωτούν πότε θα ξαναλειτουργήσουν οι ψυκτικοί θάλαμοι και μάλιστα τελευταία θα σας έλεγα ότι διαπιστώνω και μία αγωνία σε πολύ κόσμο της αγοράς, καθώς βλέποντας ότι η ΕΨΥΠΑΛ δεν επανέρχεται ανησυχούν ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση αναστείλει οριστικά τη δραστηριότητά της θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό, μια και δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τους ψυκτικούς θαλάμους και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία τους», είπε ο κ. Ρεντετάκος απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΨΥΠΑΛ, η επιχείρηση χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να επανέλθει το ρεύμα στις εγκαταστάσεις και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ψυκτικοί θάλαμοι. Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΨΥΠΑΛ δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα με εξαίρεση ένα φορτηγό ψυγείο που ανήκει σε ιδιωτική επιχείρηση και παίρνει ρεύμα από άλλη επιχείρηση, ενώ βρίσκεται στον αύλειο χώρο της. Όπως είπε ο κ. Ρεντετάκος «θα περιμέναμε καλύτερα αντανακλαστικά από τους τοπικούς φορείς, να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την επιχείρηση να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό για να λειτουργήσουν  οι ψυκτικοί θάλαμοι προς όφελος της τοπικής αγοράς». 

Το Επιμελητήριο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δήλωσή του στα Νέα της Λέσβου και ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης, ο οποίος γνωρίζει καλά το χώρο του τροφίμου, καθώς συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 ο πατέρας του, Θεμιστοκλής Αθανάσης, με αντιπροσωπείες ειδών διατροφής επί της οδού Κομνηνάκη στη Μυτιλήνη. Όπως επεσήμανε απαντώντας σε ερώτησή μας «το παρατεταμένο λουκέτο στους ψυκτικούς θαλάμους της ΕΨΥΠΑΛ καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχει προκαλέσει δυσκολίες στην αγορά, οι οποίες δεν είναι αμελητέες. Μιλάω καθημερινά με συναδέλφους και καταλαβαίνω ποια είναι τα προβλήματα.  Θα σας πω ότι ακόμα και σε επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις με δικούς τους ψυκτικούς θαλάμους η ΕΨΥΠΑΛ πάντοτε είχε ένα βοηθητικό ρόλο σε περιόδους αιχμής, ώστε να αποθηκεύσουν σε ψυκτικούς θαλάμους επιπλέον ποσότητες που δεν χωρούσαν στις δικές τους εγκαταστάσεις. Τώρα αυτό είναι ένα πρόβλημα και επιπλέον υπάρχουν και παραγωγοί και άλλοι συνάδελφοι που δεν έχουν δικούς τους θαλάμους, που σημαίνει ότι περιμένουν πώς και πώς πότε θα επαναλειτουργήσει η επιχείρηση. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρεθεί μία λύση και σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουμε να πούμε εμείς, ως Επιμελητήριο, είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει η ΕΨΥΠΑΛ. Αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην αγορά της Λέσβου», είπε καταλήγοντας ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Παραιτήθηκε ο Ζαφειρίου

Την ίδια ώρα που η επιχείρηση παλεύει να σωθεί από την καταιγίδα εντύπωση προκαλεί η παραίτηση του Παναγιώτη Ζαφειρίου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, αυτό έγινε από την περίοδο του Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Ζαφειρίου έφυγε από την ΕΨΥΠΑΛ μόλις η επιχείρηση αποσυνδέθηκε από τη ΔΕΗ για να μην βρίσκεται “μέσα στο καράβι όταν θα βουλιάξει”. 

Τρεις μήνες αργότερα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα νέο πρόσωπο στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και αν αυτό δεν γίνει άμεσα, τότε εκ των πραγμάτων η επιχείρηση οδηγείται σε οριστικό τέλος. Σημειωτέον ότι τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου την καλύπτει ο Δήμος Μυτιλήνης που έχει το 35% των μετοχών. Ωστόσο ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης φέρεται, κατά πληροφορίες, να έχει απευθυνθεί στους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι δηλώνουν απροθυμία να αναμιχθούν με την ΕΨΥΠΑΛ,  ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν πέσει στον γκρεμό, αν δεν έχει πέσει ήδη.  Με αυτό το δεδομένο ο Δήμαρχος έχει ζητήσει να τον ενημερώσουν αν έχει το δικαίωμα να υποδείξει κάποιο πολίτη και όχι εκλεγμένο για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και αναμένεται η όποια απόφασή του.

Πάντως το να παραμένει κλειστή η ΕΨΥΠΑΛ για το ποσό των 40.000 ευρώ και ενώ έχουμε μπροστά μας τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, καθώς για τους ψυκτικούς θαλάμους της υπάρχει ενδιαφέρον και από τυροκομικές επιχειρήσεις, αυτό αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη διάθεσης να βοηθήσουν την επιχείρηση “να σταθεί στα πόδια της”. 

Ζητήματα προκύπτουν από τη μετοχική σύνθεση, δηλαδή εκτός από το Δήμο τη συμμετοχή της Ένωσης Συνεταιρισμών, η οποία δεν μπορεί να βοηθήσει καθώς έχει καταρρεύσει. Ενδεχομένως μία προοπτική θα ήταν να προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης στην εξαγορά του μετοχικού πακέτου της Ένωσης και να προσπαθήσει μόνος του να την εξυγιάνει και να τη λειτουργήσει σε μία νέα βάση. Όμως από πλευράς Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει ούτε σκέψη προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχει προηγηθεί το κακό παράδειγμα για την αυτοδιοίκηση της Λέσβου με τα LesvoShop, εκτός του ότι η ΕΨΥΠΑΛ βαρύνεται και με δάνεια του παρελθόντος (έχει, δηλαδή, μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις).

spot_img

More articles