Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ: «Ζητούμενο, τώρα, για τη Λέσβο είναι να μπορέσει να γυρίσει σελίδα»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γιος του αείμνηστου Βορειοελλαδίτη, Διαμαντή Μασούτη, μεγάλωσε δίπλα σε έναν πατέρα – δυναμικό επιχειρηματία, που ξεκίνησε από υπάλληλος και στη συνέχεια με αποθήκη χονδρικής για να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία ελληνικών σούπερ-μάρκετ, που από τη Βόρεια Ελλάδα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. 

Ο Γιάννης Μασούτης σήμερα ως συνεχιστής διευθύνει ακόμα πιο δυναμικά 264 καταστήματα, ενώ αναμείχθηκε και με τα επιμελητηριακά απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του κλάδου του, καθώς πολύ γρήγορα αναδείχθηκε πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε στο ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης μια και αναδείχθηκε πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου επιστρατεύτηκε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την αγορά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Λίγες ώρες πριν την αποψινή του παρουσία στο Επιμελητήριο Λέσβου και την ομιλία του στην αυριανή Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο κ. Μασούτης  με συνέντευξή του στα Νέα της Λέσβου μιλά για τα ζητήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων, για την επιμελητηριακή νομοθεσία και τις επαφές του με τον Υπουργό Ανάπτυξης, ενώ  απαντά και στην ερώτησή μας για την καθυστέρηση των πληρωμών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

-Κύριε Μασούτη να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας για την επιλογή της Λέσβου φέτος να φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

«Η επιλογή της Λέσβου για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης έγινε συνειδητά και για πολλούς λόγους. Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, θελήσαμε να συγκεντρώσουμε τα μέλη της από όλη την Ελλάδα εδώ, στα ανατολικά σύνορα της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θελήσαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα στήριξης των ακριτών της, και ιδιαίτερα των τοπικών επιχειρήσεων, που εδώ και χρόνια δίνουν το δικό τους δύσκολο αγώνα και  προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια σε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, αλλά και στα εμπόδια και τις ανισότητες, που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα». 

-Δεν έρχεστε για πρώτη φορά στην Λέσβο. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον τόπο μας;

«Η Λέσβος έχει σπουδαίους πόρους και αναπτυξιακές δυνατότητες. Έχει αντιμετωπίσει όμως και δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργεί η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, κλήθηκε να σηκώσει ένα πρόσθετο, τεράστιο βάρος εξαιτίας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, με σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό, αλλά και για το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Ζητούμενο, τώρα, για το νησί είναι να μπορέσει να γυρίσει σελίδα. Να μπορέσει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με αιχμή τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η κινητοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων, αλλά προφανώς και η στήριξη της Πολιτείας, μέσα από συγκεκριμένα θεσμικά και οικονομικά κίνητρα και μέτρα».  

-Να πάμε τώρα στα ζητήματα των Επιμελητηρίων. Πιστεύετε ότι εξαντλούν σήμερα το ρόλο τους; Καταφέρνουν τα περιφερειακά Επιμελητήρια να μετουσιώνουν σε πολιτικές μέσω της Κεντρικής Ένωσης τα ζητήματα των επιχειρηματιών της περιφέρειας;

«Τα Επιμελητήρια λειτουργούν διαχρονικά ως φορείς εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Πέρα από την άσκηση των διοικητικών υπηρεσιών που τους αναθέτει το κράτος, παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες σε θέματα ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, εξωστρέφειας κ.ά.. Η σημασία αυτών των υπηρεσιών είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, που διαθέτουν λιγότερους πόρους και περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης σε δίκτυα, πηγές πληροφόρησης και εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Παράλληλα, όμως, δεν παύουν να αναδεικνύουν τις ανάγκες κάθε περιοχής, να διεκδικούν και να συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων. Από την πλευρά μας, ως Κεντρική Ένωση, είμαστε πάντα εδώ, όχι μόνο για να ακούσουμε, αλλά για να δυναμώσουμε με κάθε τρόπο τη φωνή των τοπικών Επιμελητηρίων. Για να προωθήσουμε τα αιτήματά τους και να στηρίξουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για ανάπτυξη και πρόοδο. Και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιτυχημένες διεκδικήσεις για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, με την υιοθέτηση των προτάσεών μας σε θέματα απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, θέματα επιχειρηματικής χωροθέτησης κ.ά.».  

-Η υγειονομική κρίση διαδέχτηκε την οικονομική κρίση και τώρα μία νέα κρίση, που τροφοδοτείται και από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το επιχειρείν στη χώρα μας πέρασε από σαράντα κύματα τα τελευταία 13 χρόνια και νομίζω πως αν συγκρίνουμε το πριν και το τώρα, τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στην αγορά. Η δική σας άποψη ποια είναι;

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια η οικονομία και η αγορά δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα. Είναι θετικό το ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να αντέχει, παρουσιάζοντας υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Είναι, επίσης, θετικό το ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, οι οποίες έχουν μετριάσει σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις από τις εξωγενείς κρίσεις. Οι δυσκολίες, όμως, παραμένουν. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και μαζί την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα ζητάμε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς και των νοικοκυριών, πάντα όμως εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Ζητάμε, ταυτόχρονα, να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δράσεις και εργαλεία χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, και να προχωρήσουν, χωρίς καθυστέρηση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». 

-Περάσαμε μία δύσκολη περίοδο από ενεργειακής άποψης και μπροστά επίσης έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Τα νοικοκυριά βρίσκονται απέναντι σε σοβαρές ανατιμήσεις. Οι ανατιμήσεις αφορούν επίσης και πρώτες ύλες – προμήθειες των επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν στα χέρια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού σε δυσθεώρητα ύψη, που αδυνατούν να πληρώσουν. Η αίσθησή μου είναι πως η ενεργειακή κρίση για τις επιχειρήσεις είναι πιο σοβαρή από την κρίση του 2008 και τα μεγάλα προβλήματα που τροφοδότησε τα τελευταία χρόνια η πανδημία. Η ανησυχία είναι εμφανής για συρρίκνωση του εμπορικού κλάδου και της βιοτεχνίας με την κατάρρευση των μικρών και μικρομεσαίων και ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της αγοράς από τους μεγάλους. Εσείς τι λέτε;

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους των πρώτων υλών δημιουργεί πράγματι ασφυκτικές πιέσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα, επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις κ.ά. Ζητήσαμε επίσης – και έγινε δεκτό από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων – να συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά πρώτων υλών, για την αντιμετώπιση ανατιμήσεων πάνω από τα θεμιτά όρια». 

-Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν ρευστότητα και απ’ ό,τι βλέπουμε και τα επιχειρηματικά δάνεια καταγράφουν αύξηση επιτοκίων. Ποιο είναι τελικά το «σωσίβιο» σήμερα για την αγορά; 

«H δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση είναι φλέγον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της χώρας και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες. Ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, γιατί χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ δημιουργούνται σημαντικές νέες ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι, όμως, απαραίτητο να προσαρμοστούν τόσο τα κριτήρια, όσο και οι διαδικασίες ένταξης στις σχετικές δράσεις, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βεβαίως θα πρέπει να αναλάβουν και οι τράπεζες πιο ενεργό ρόλο στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας λύσεις – π.χ. microfinancing – και προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες τους στις ανάγκες των μικρότερων επιχειρήσεων». 

-Εσείς ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ποια μέτρα άμεσης απόδοσης προτείνετε στην κυβέρνηση, έχοντας το ρόλο του συμβούλου του Κράτους;

«Όσον αφορά την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δράσεις ενίσχυσης και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα βασικά μας αιτήματα προς την Πολιτεία αφορούν την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και την απλοποίηση και τη συντόμευση του περιεχομένου των προκηρύξεων. Έχουμε ζητήσει, επίσης, να αναβαθμιστεί η ενημέρωση των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και εργαλείων, οδηγίες, συμπληρωμένα παραδείγματα κ.λπ., αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι πιο εύχρηστο για τις επιχειρήσεις και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, π.χ. σε θέματα χωροταξικά κ.ά.».  

-Να πάμε τώρα λίγο στα δικά μας. Η εικόνα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, στο νότο και στο βορρά, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Το Βόρειο Αιγαίο και ειδικά η Λέσβος αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, καθώς ούτως ή άλλως εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε μία κατάσταση υπανάπτυξης με πραγματικά αστεία νούμερα στον τουρισμό! Οι τοπικοί επιχειρηματίες ζητούν ένα ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης. Πιστεύετε ότι πρέπει και μπορούν να υπάρξουν τέτοια μέτρα που κατά κάποιο τρόπο θα βοηθήσουν σε μία «εσωτερική σύγκλιση» στην Ελλάδα; Δηλαδή θα δώσουν μία ώθηση σε περιοχές που δυσκολεύονται; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτή η ανισορροπία ως προς την τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα η Λέσβος έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σαφώς υπάρχει ανάγκη στήριξης, κατ’ αρχάς μέσω οργανωμένης εκστρατείας προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα που δημιουργήθηκε για το νησί το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει να δοθεί, παράλληλα, έμφαση στην προσέγγιση νέων αγορών, με την ανάπτυξη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων, στην ευρύτερη αναβάθμιση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της Λέσβου, με δημιουργία νέων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων με προσιτό κόστος, στην ενίσχυση σημαντικών για τον τουρισμό υποδομών και βεβαίως στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ποιοτικά και να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους». 

-Τέλος, θα ήθελα μία δήλωσή σας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα μέτρο που επιχειρεί να εξομαλύνει το μεταφορικό κόστος για τη νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με την ηπειρωτική.  Δυστυχώς κ. Μασούτη οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι πραγματικά δραματικές, καθώς αυτή τη στιγμή παραμένουν απλήρωτα 2 εξάμηνα για τις επιχειρήσεις και σε 2 μήνες συμπληρώνεται και το τρίτο απλήρωτο! Θα ήθελα τη θέση σας γι’ αυτό το ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους επιχειρηματίες στα νησιά μας σε μία περίοδο έλλειψης ρευστότητας.

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των νησιωτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και γνωρίζω ότι το Επιμελητήριο Λέσβου έχει κινητοποιηθεί για την ανάδειξη και την επίλυση του προβλήματος, ιδιαίτερα με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος στην τρέχουσα συγκυρία. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη πολιτική για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της ανάπτυξης των νησιών, η οποία δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις, αλλά θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα κίνητρα και πολιτικές για την απομάκρυνση εμποδίων». 

-Και να κλείσουμε με ένα σχόλιό σας για την επιμελητηριακή νομοθεσία. Τι αλλάζει, τι πρέπει να αλλάξει, ποια τα αποτελέσματα των επαφών σας με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη; 

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του επιμελητηριακού θεσμού. Χρειαζόμαστε Επιμελητήρια σύγχρονα, τα οποία μπορούν να κινούνται με περισσότερη ταχύτητα και ευελιξία και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέσα από ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ πλέγμα δράσεων και υπηρεσιών. Αυτή την ανάγκη πρέπει να καλύπτει η επιμελητηριακή νομοθεσία και στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση των σκοπών και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των αστικών εταιρειών των Επιμελητηρίων, την επίλυση μιας σειράς θεμάτων προσωπικού, την επανεξέταση της έκπτωσης των μελών της Δ.Ε. των Επιμελητηρίων, την κατάργηση της απαγόρευσης της τρίτης θητείας προέδρου κ.ά. Έχουμε θέσει, επίσης, στον αρμόδιο υπουργό μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Επιμελητηριακή Κοινότητα και έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεργασία για την αναζήτηση κατάλληλων λύσεων». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img