Γιατί, “μαζί, από την αρχή”

του υποψήφιου δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου

Bρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Αυτά που πρέπει να γίνουν, μετά από την αδιαφορία χρόνων είναι πολλά. Η ανοχή των συνδημοτών μας ελάχιστη και δικαίως.

Σ’ αυτή την μάχη ανασύνταξης του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι απολύτως αναγκαία η σύνθεση δυνάμεων και η επικράτηση μιας συνεργατικής λογικής στο Δ.Σ. Αυτή η συνεργασία δεν μπορεί παρά να ορίζεται από ένα κοινό πλαίσιο αρχών, μια κοινή ματιά στο μέλλον του τόπου μας.

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να ενσωματώνει την νομιμότητα στις πράξεις, την επιλογή των ικανών στις ηγετικές θέσεις, την ανοχή και τον σεβασμό στον διάλογο, την ευελιξία στην διεκδίκηση, την έμπρακτη συμμετοχή στην σκληρή δουλειά, την ανεξαρτησία από οποιαδήποτε δουλεία και εξάρτηση. Μόνος και απόλυτος στόχος είναι το συμφέρον του τόπου και η ευημερία των δημοτών μας.

Ο δήμος μας είναι ένας μεγάλος δήμος. Ένα μικρό κράτος με τις επτά δημοτικές του ενότητες, τις 7 πόλεις του και τα χωριά του. Καθεμιά με τις δικές της ιδιαιτερότητες αλλά με κοινή την επιθυμία να μπούμε επιτέλους με αναπτυξιακή δύναμη στον 21ο αιώνα.

Ο μεγάλος κόσμος έχει μπει στο σπίτι μας από παντού. Από το κινητό που κρατούμε έως το γάλα που αγοράζουμε.

Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση να τον συναντήσουμε με τα δικά μας ποιοτικά προϊόντα, με τον δικό μας υψηλό τουρισμό με τον αξεπέραστο πολιτισμό μας.  Ανταγωνιστικά και δυνατά.

Δεν μου αρκεί η δόξα του λεσβιακού παρελθόντος και τα επιτεύγματα της άνθισης  του 18ου και 19ου αιώνα. Ζούμε  στα όρια μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Δημοκρατικής και ανοιχτής στις προκλήσεις των καιρών: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και έργα, να κινηθούμε και να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς με άλλες χώρες και να προσφέρουμε τα θετικά αποτελέσματα στους δημότες μας εδώ στο σύνορο της Ευρώπης προς την Ανατολή. Με σοβαρό σχεδιασμό και τεκμηριωμένες προτάσεις. Μπορούμε και θα το κάνουμε. Σε όλους τους τομείς. Από την λειτουργική καθημερινότητα, και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, την ελιά και τα αλιεύματα του κόλπου μας, την αξεπέραστη φιλοξενία μας και τον πλούτο μας στον τουρισμό, την εκπαίδευση και το πολιτισμικό μας παρελθόν που έδωσε  τα φώτα του  στην ποίηση, την μουσική και τις επιστήμες στον κόσμο. Τίποτα δεν μας λείπει. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να ξεκολλήσουμε από την μιζέρια.

Ο νέος δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί με τους τρόπους και τα τερτίπια των μικρών κοινοτήτων. Δεν  μπορεί να ελπίζει, ως ζητιάνος, στην ελεημοσύνη ποικίλων παραγόντων. Με οραματισμό, επιστημονική επάρκεια, τεκμηριωμένες προτάσεις, ικανούς συνεργάτες, ανοιχτά δίκτυα συνεργασιών, δύναμη διεκδικητική μπορεί να οδηγήσει τον δήμο μας και το νησί ολόκληρο μπροστά. Θέτοντας προτεραιότητες, βήμα –  βήμα  με συνεχή δουλειά μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας.

Σας καλώ όλους να συνταχθείτε μαζί μου, την ερχόμενη Κυριακή, στην τελική νίκη ώστε όλοι “μαζί, από την αρχή” να κατακτήσουμε αυτό που μας αξίζει. Έχουμε όλες τις δυνατότητες αλλά και την μεγάλη ευθύνη απέναντι στον τόπο και στα παιδιά μας.