Γίνονται θαύματα και στις μέρες μας…

Τρεις μήνες από το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” με τίτλο «Τώρα είναι η ώρα σας κύριε Μητσοτάκη», όταν στις 15 Οκτωβρίου αναδείξαμε για πρώτη φορά την ανάγκη και συνάμα ευκαιρία να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας από την απόκτηση ενός νέου σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου στο Βοστάνειο, με τη χρήση του οποίου οι νευροχειρουργοί θα κάνουν στη Μυτιλήνη ακόμα πιο μεγάλα θαύματα στα χειρουργεία εγκεφάλου, οι διαδικασίες για την απόκτηση του σημαντικού αυτού ιατρικού εργαλείου παίρνουν το δρόμο τους. Ήταν το ίδιο ρεπορτάζ που πριν από τρεις μήνες ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης άκουγε για πρώτη φορά για την ανάγκη απόκτησης του σημαντικού αυτού εργαλείου, ζητώντας τη δέσμευσή του για το ρεπορτάζ μας, πράγμα που έκανε και κράτησε το λόγο του.

Από τη χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του. Πλαισιώνουν τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη οι κύριοι (από αριστερά) Σίμος, Αλατζάς, Καμπούρης και Μπαϊραμίδης

Χθες  η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε επίσημα ότι αναλαμβάνει το σύνολο της δαπάνης μέχρι 350.000 ευρώ για να προμηθευτεί το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα υποδείξει το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ο Περιφερειάρχης κάλεσε στο γραφείο του τον Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Καμπούρη και τον  νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά και του Ειδικού Συμβούλου του Γιώργου Σίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφασή του.  «Με χαρά ανακοίνωσα σήμερα στον εξαιρετικό επιστήμονα κ. Μπαϊραμίδη και στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Καμπούρη την απόφασή μου για να προμηθεύσει η Περιφέρεια το νοσοκομείο με ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, το οποίο θα διευκολύνει τον γιατρό στις επεμβάσεις του αλλά θα προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς. Τέτοιου είδους ενέργειες που έχουν να κάνουν με την υγεία των συνανθρώπων μας και μπορούν να σώσουν ζωές είμαστε υποχρεωμένοι να τις προχωράμε άμεσα και να τις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μουτζούρης.

 

Το παρασκήνιο

Στην πραγματικότητα ο Περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει την απόφασή του στον διοικητή κ. Καμπούρη και στον νευροχειρουργό κ. Μπαϊραμίδη εδώ και 10 ημέρες περίπου όταν τα “Νέα της Λέσβου” ενημερώθηκαν για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη από τον ίδιο τον νευροχειρουργό. Ο κ. Μπαϊραμίδης είχε εκφράσει συγκινημένος τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη, μιλώντας και για το δικό μας δημοσίευμα καθώς, όπως ανέφερε, ήταν καθοριστικό για τις εξελίξεις που ακολούθησαν. 

Πράγματι τα “Νέα της Λέσβου” ανέδειξαν στις 15 Οκτωβρίου ένα θέμα και μια διεκδίκηση πραγματικά από το μηδέν, καθώς ουδείς πλην του Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη είχε ασχοληθεί με αυτή την αναγκαιότητα για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, ένα αίτημα που είχε υποβληθεί για πρώτη φορά από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου.

Αναλαμβάνοντας ο σημερινός διοικητής Γιώργος Καμπούρης και πέφτοντας κατευθείαν στα βαθιά καθώς ξέσπασε η πανδημία, βρήκε το χρόνο υποβάλλοντας αιτήματα σε διεθνείς οργανισμούς για το ενδεχόμενο χορηγίας, ωστόσο καθώς το ποσό ήταν 300.000 ευρώ αυτό δεν ήταν εύκολο.

Το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” έθετε για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου ζήτημα απόκτησης σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου στο Βοστάνειο

Μετά το δημοσίευμα των “Νέων της Λέσβου” και ενώ εν τω μεταξύ ο Περιφερειάρχης αντιμετώπιζε μία περιπέτεια με την υγεία του, η Περιφερειακή Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Καλλιόπη Γόμου έφερνε ξανά το θέμα στην επιφάνεια, με αφορμή το δικό μας δημοσίευμα καλώντας τον Αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Βρουλή, που ασκούσε τότε τα χρέη του Περιφερειάρχη να δεσμευτεί. Ο κ. Βρουλής δεσμεύτηκε γενικόλογα σε εκείνη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη συνέχεια όμως τού θέσαμε τα δικά μας ερωτήματα κάνοντας αυτή τη δέσμευση συγκεκριμένη.

 

Η πρόκληση στον Καμπούρη

‘Ομως ο Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα τον τομέα της υγείας ζήτησε ως προϋπόθεση, το νοσοκομείο Μυτιλήνης να παραιτηθεί από δρομολογημένη προμήθεια υγειονομικού υλικού και μηχανημάτων δευτερεύουσας σημασίας, ύψους 136.000 ευρώ, στη λογική ότι η Περιφέρεια θα συμπλήρωνε και τα υπόλοιπα χρήματα για να γίνει η προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου. Προς έκπληξη του Αντιπεριφερειάρχη η απάντηση του διοικητή Γιώργου Καμπούρη ήταν άμεση και θετική. Ο  κ. Καμπούρης «σήκωσε το γάντι» και παραιτήθηκε από την προμήθεια δείχνοντας πως σε ό,τι τον αφορά ήταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διευκολύνει την Περιφέρεια, ώστε να κάνει την προμήθεια αν αυτή ήταν η πραγματική της πρόθεση. Και αυτός ο διάλογος των δύο πλευρών γινόταν αποκλειστικά μέσα από τα ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου”.

Τελικά επανερχόμενος στα καθήκοντά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μεσοβέζικες λύσεις ακύρωσης της προμήθειας και συμπλήρωσης της άλλης, αποφάσισε να βάλει η Περιφέρεια τα χρήματα για να πληρωθεί εξ ολοκλήρου το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο. 

Οι προδιαγραφές του σημαντικού αυτού μηχανήματος στα 350.000 ευρώ καλύπτονται από μία εταιρεία  η οποία αναμένεται να δώσει αρκετά χαμηλότερη προσφορά στην προκήρυξη που θα γίνει και αυτό οφείλεται στον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας,  Απόστολο Αλατζά, που έκανε ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Περιφερειάρχης.

 

Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο

Τι είναι όμως το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο: Το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο Leica είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένο διευκολύνοντας τόσο τον χειρουργό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής αγγειογραφίας. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες αποκλεισμού ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς του αρρώστου στον αγγειογράφο. Επίσης ενσωματώνει τεχνολογία διεγχειρητικής βαφής των όγκων με ειδική ουσία έτσι ώστε να ξεχωρίζει ο παθολογικός ιστός από την εγκεφαλική ουσία, καθιστώντας πιο επιθετική – αποτελεσματική την αφαίρεση των όγκων. 

Τέλος, διαθέτει άριστο λογισμικό επεξεργασίας και προβολής στον χειρουργό διά ζώσης σε ειδική οθόνη δεδομένων που ανακτούνται από προεγχειρητικές και διεγχειρητικές εξετάσεις, μαγνητικές τομογραφίες, αγγειογραφίες κ.ά..

Ένα τέτοιο μικροσκόπιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες για ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων και αγγειακών βλαβών τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση.


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Και η ιστορία συνεχίζεται…

Ο Περιφερειάρχης, ο διοικητής του νοσοκομείου,  ο νευροχειρουργός και ο Εκτελεστικός Γραμματέας σπρώχνουν τη δημόσια υγεία του τόπου μας να κάνει ένα… μεγάλο άλμα ανάπτυξης στα χειρουργεία εγκεφάλου για όλο το Αιγαίο. Μια σημαντική σελίδα  πρόκειται σύντομα να ανοίξει για το Βοστάνειο και ο Κώστας Μουτζούρης βάζει ένα μεγάλο λίθο, το πραγματικό μέγεθος του οποίου κανείς ακόμα δεν έχει αντιληφθεί πλην του κ. Μπαϊραμίδη.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2017 όταν η τότε Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου μάζευε και προκήρυττε ό,τι αδιάθετους (υπόλοιπα)  πόρους είχε για την υγεία καλώντας την τότε διοικήτρια του Βοστάνειου, Άννα Ζερβού, επιτέλους να τους αξιοποιήσει! Ο ρόλος του τότε Βουλευτή Γιώργου Πάλλη και του τότε αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Βασίλη Τεντόμα, ήταν καθοριστικός. Πρωτίστως όμως οι λιμενικοί της  Μυτιλήνης, ο Γιώργος Κουτρουμπίλας, ο Δημήτρης  Μάγειρας και άλλοι, μετά το θάνατο του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κυμούρη από έμφραγμα, ήταν εκείνοι που συγκίνησαν τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη για να εγκρίνει τη σκοπιμότητα της προμήθειας.

Οι δύο παραπάνω προμήθειες, ο εξοπλισμός του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τον άνθρωπο στη Λέσβο και δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι “γράφουν ιστορία” οι πρώην και νυν συντελεστές που αναφέρουμε παραπάνω.

Μια ιστορία που γράφτηκε μέσα από τις σελίδες των “Νέων της Λέσβου”…

Στρατής Σαμιώτης