ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΛΟΓΑΝΗΣ: «Η Super League 2 διαθέτει πολύ καλούς τερματοφύλακες!»

Μιλώντας στη mikriliga.com ο παλαίμαχος Μυτιληνιός τερματοφύλακας, Γιώργος Σουλογάνης, απάντησε πώς βλέπει το επίπεδο των τερματοφυλάκων της Super League 2 και άλλα…

Ήταν 2015 όταν ο Γιώργος Σουλογάνης άφησε την ενεργό δράση (είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Αιολικό και Καλλονή) και αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Όμως, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και την θέση στην οποία αγωνιζόταν ο ικανότατος τερματοφύλακας, τον ώθησαν στο να ασχοληθεί με το να μεταλαμπαδεύσει όσο καλύτερα μπορεί, όσα έμαθε όλα τα χρόνια της καριέρας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι κάτοχος των διπλωμάτων UEFA B’, UEFA C’, UEFA B’ GK και έχει δουλέψει σαν προπονητής σε ομάδες, όπως ο ΑΟ Χαλανδρίου, ΑΟ Αργυρούπολης, Δόξα Βύρωνος, Κ17 του Πανιωνίου, αλλά και την πρώτη ομάδα!

Έτσι, ξεκίνησε την ακαδημία του, η οποία απασχολεί μονάχα παιδιά που έχουν το ίδιο πάθος με εκείνον: Να υπερασπίζονται την εστία τους.

Αναλυτικότερα:

Ποια είναι η γνώμη σας για τους τερματοφύλακες της Super League 2; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον;

«Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα παιδιά αυτά ήταν περίπου εννέα μήνες σε απραξία. Σίγουρα είναι πολύς καιρός και είναι πρωτόγνωρο για όλους, όχι μόνο για εμάς αλλά και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να έχουμε σταθερή αλλά και ολοκληρωμένη εικόνα για τους τερματοφύλακες, όπως και για τους υπόλοιπους παίκτες.

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αγωνιστεί σε όλα τα ματς και υπάρχουν και ομάδες που έχουν αλλάξει τερματοφύλακες είτε λόγω απόδοσης, είτε λόγω τραυματισμού, όπως για παράδειγμα του Γλύκου.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία πάντως, υπάρχουν παιδιά έμπειρα, σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο Γλύκος, ο Κουτζαβασίλης, ο Αθανασόπουλος, οι Ίτζο και Μπέντο της Ξάνθης, ο Γιακουμής των Τρικάλων, ο Στεφανάκος της Δόξας Δράμας. Αρκετοί έχουν περάσει από την Σούπερ Λιγκ. Σταθεροί στις ομάδες τους είναι οι Κατσιμήτρος, Τσέλιος και Κουτζαβασίλης. Όλοι οι άλλοι έχουν αλλάξει! 

Βλέπουμε συχνές εναλλαγές γιατί όταν έχεις εννιά μήνες να δώσεις επίσημο ματς, θέλεις πολλά παιχνίδια για να βρεις ρυθμό. Ο Κατσιμήτρος έχει κρατήσει την εστία του Εργοτέλη καθαρή για επτά παιχνίδια. Σίγουρα παίζει ρόλο και η αμυντική λειτουργία καθώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας είναι μέρος της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο που είναι πρώτοι και ο Κατσιμήτρος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό!».

-Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει προπονητής τερματοφυλάκων;

«Πρέπει να δοθείς σώμα και ψυχή. Να ασχοληθείς μόνο μ’ αυτό. Οι άνθρωποι που έχουν υπάρξει τερματοφύλακες φυσικά μπορούν να γίνουν προπονητές και έχουν πλεονέκτημα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι.

Γνωρίζουν τη θέση, την ψυχολογία και μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι. Ο κ. Αγριογιάννης ο οποίος είναι από τους καλύτερους προπονητές τερματοφυλάκων, έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται να έχεις παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Φυσικά το επίπεδο παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί αλλιώς είναι κάποιος που έχει παίξει μέχρι Γ’ Εθνική κι αλλιώς κάποιος που έπαιξε στην Α’ Εθνική, ο οποίος έχει τελείως διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες…».

Πόσο σημαντικό είναι το δίπλωμα για κάποιον που θέλει να προπονεί;

«Είναι πολύ σημαντικό. Η δουλειά που έγινε στο “Goalkeeping” ήταν εξαιρετική. Ήταν τρεις φάσεις και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το κομμάτι του προπονητή τερματοφυλάκων περνάει σε άλλο επίπεδο όσον αφορά τον ελληνικό χώρο και πάει ήδη πολύ μπροστά.

Όσοι περισσότεροι βγαίνουν από σχολές τόσο πιο πολλά εφόδια παίρνουμε για να εξελίξουμε τους τερματοφύλακές μας. Στο μέλλον θα δούμε πιο πολλούς Έλληνες τερματοφύλακες να προοδεύουν σε υψηλό επίπεδο, μέχρι τώρα δεν υπήρχε τεχνογνωσία. Όσοι βγαίνουν θα έχουν να προσφέρουν περισσότερα!».