Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιόρτασαν τα 200 χρόνια οι Λέσβιοι της Νέας Υόρκης

Με ενθουσιασμό γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. 

Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου, ΗΠΑ και Καναδά συμμετείχαν με πολλή χαρά στον εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής δημοσίευσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» εορταστικό μήνυμα για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του προς τους ήρωες του 1821. Στο μήνυμα προσκαλούσαν τα μέλη του συλλόγου να παρευρεθούν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Δοξολογία για τους ήρωες του 1821. 

Εκεί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η δοξολογία για τους ήρωες του 1821. Στη δοξολογία  παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου, ΗΠΑ και Καναδά Αναστάσιος Νικοδήμου, η κα. Ελλάς Νικοδήμου πρώην Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου, ΗΠΑ και Καναδά και άλλα μέλη του Συλλόγου. Στο τέλος της λειτουργίας, ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής φρόντισε να γίνει αρτοκλασία για την υγεία των απογόνων των αγωνιστών και ηρώων του 1821. 

Το κείμενο για την αρτοκλασία ετοίμασε ο Γραμματέας του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Γιάννης Ρήγας και διάβασε ο ιερέας του Αγίου Δημητρίου. Μετά την εκκλησία ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής πραγματοποίησε τηλεπαρουσίαση με θέμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Στην αρχή της τηλεπαρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μίλησε με ενθουσιασμό, τονίζοντας: «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες άρχισαν τον αγώνα για να φέρουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην πατρίδα τους». 

Στο τέλος της τηλεπαρουσίασης όλοι οι παριστάμενοι ευχήθηκαν «γρήγορα η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, να ξαναβρεί τον δρόμο και την δόξα που της αξίζει». Σε πολλά μέρη του κόσμου διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω: Στην Νέα Υόρκη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τίμησε την Εθνική μας Παλιγγενεσία με τρεις εκδηλώσεις:

  1. Την Τετάρτη 24 Μαρτίου στην Πλατεία «Μπόουλιν Γκριν» (Bowling Green) της Νέας Υόρκης με την ύψωση της Ελληνικής Σημαίας
  2. Την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με εορταστικές ομιλίες
  3. Το Σάββατο 27 Μαρτίου στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια με παιδικούς χορούς

Σε πολλές πόλεις της Αμερικής, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, με την φροντίδα των Δημάρχων έγινε ο στολισμός του Δημαρχείου με την Ελληνική Σημαία και τα ελληνικά χρώματα. Επίσης οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες της Αμερικής στόλισαν τα σπίτια τους με δύο σημαίες, την Ελληνική Σημαία και την Αμερικανική Σημαία.