Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Γιορτή κερασιού στην Αγιάσο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στα χνάρια της “Γιορτής του κάστανου”, που έγινε θεσμός, βαδίζει και η “Γιορτή του Κερασιού” στην Αγιάσο που διοργανώνεται φέτος για 5η χρονιά.  Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Ιουνίου, η Κοινότητα Αγιάσου σας καλεί να επισκεφτείτε τον γραφικό οικισμό, όπου από τις 10 το πρωί στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού θα προσφέρει δωρεάν στον κόσμο τα ξακουστά αγιασώτικα κεράσια, καθώς και άλλα κεράσματα παρασκευασμένα με βασικό υλικό το γευστικό φρούτο, τα οποία θα ετοιμάσουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Μυτιλήνης, όπως ταρτάκια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κλπ.. Παράλληλα ντόπιοι παραγωγοί θα πουλούν τα εξαιρετικά, εποχικά προϊόντα τους. 

Στο Δημοτικό Πάρκο, με πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ “Visit Agiasos”, θα οργανωθούν εκπαιδευτικά παιχνίδια (ζογκλερικά, μπαλόνια, facepainting, ψυχαγωγικά παιχνίδια) και άλλες δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες, ενώ στην πλατεία της αγοράς θα βρίσκεται μουσική κομπανία που θα παρουσιάσει πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα για την ψυχαγωγία του κόσμου, τα ξακουστά Σαντούρια και χορευτικά σχήματα.

Η “Γιορτή Κερασιού” ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Αγιάσου με τη στήριξη της ΕΤΑΛ ΑΕ και οργανώθηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008 και 2009) ακολουθώντας το πρότυπο της “Γιορτής Κάστανου”, που ξεκίνησε το 2004. Μετά από παύση αρκετών ετών επανήλθε πέρυσι, συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από όλο το νησί, καθώς και δεκάδες Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν και φέτος στη Γιορτή, αφού ήδη τουριστικά πρακτορεία στα απέναντι παράλια διαφημίζουν την διοργάνωση με αφίσες που έχουν αναρτήσει στις επιχειρήσεις τους.

Όπως μας είπε η Πρόεδρος της Κοινότητας, Διαμάντω Ρουγκέλη, η παραγωγή κερασιού είναι και φέτος καλή στην Αγιάσο και τις τελευταίες εβδομάδες διατίθεται προς πώληση σε όλο το νησί. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με κερασιές βρίσκονται στην περιοχή του Άη – Δημήτρη και στην τοποθεσία “Αντριά”, ενώ αν παρατηρήσει κανείς θα δει κερασιές και μέσα στον οικισμό της Αγιάσου. Η ποικιλία που ευδοκιμεί στη Λέσβο θεωρείται από τις καλύτερες ποιοτικά σε όλη την Ελλάδα και οι βροχές που σημειώθηκαν μέσα στην άνοιξη συνέβαλλαν στην καλή σοδειά και την πλούσια γεύση του καρπού. 

«Η σκέψη μας, μετά τη μεγάλη και αναπάντεχη επιτυχία της Γιορτής Κάστανου, ήταν να καθιερώσουμε μια παρόμοια ανοιξιάτικη γιορτή, αντίστοιχη της φθινοπωρινής, με τους ίδιους σκοπούς, την ενίσχυση και προώθηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την προβολή της παράδοσης μέσα από έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο της Γιορτής, την ενημέρωση παραγωγών και κατοίκων για ζητήματα σχετικά με την καλλιέργεια των προϊόντων, την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος κλπ.. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κοινότητας, σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, η οποία ευελπιστούμε ότι θα στηριχθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο. Καλούμε τους φίλους της Αγιάσου να έρθουν στη Γιορτή και να χαρούν τα ντόπια προϊόντα μας, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, να περπατήσουν, να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφα την Κυριακή τους με πολλές εκπλήξεις», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ρουγκέλη.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img