Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Γνωστές και Άγνωστες ‘’Γωνιές’’ της πόλης μας: Άγιος Συμεών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στη σημερινή στήλη συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην Μυτιλήνη κάνοντας στάση σε ένα χριστιανικό ναό-κόσμημα της πόλης μας, τον Ιερό Ναό του Αγίου Συμεών που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του κέντρου. Πρόκειται για μια εκκλησία, η οποία στην αρχική της μορφή χρονολογείται στα 1700. Επιπλέον, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στο ναό τιμώνται τρεις Άγιοι: Ο Συμεών ο Στυλίτης από τη Συρία, ο Συμεών ο Στυλίτης ο Λέσβιος και ο Συμεών ο Θεοδόχος.

Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει στο βλέμμα του επισκέπτη – προσκυνητή και ο περίβολος του ναού, ο οποίος αποτελεί όαση δροσιάς και με τα παγκάκια του και την τάξη που τον διακρίνει προσφέρεται ιδανικά για ησυχία και περισυλλογή. 

Ο Ναός

O Άγιος Συμεών Μυτιλήνης είναι εκκλησία στην πόλη της Μυτιλήνης, κοντά στην Παλιά Αγορά. Στον παλιό κώδικα Μητροπόλεως Μυτιλήνης με τη σελίδα 30α και 38β που ξεκινά με 1700 η εκκλησία αναφέρεται, η εκκλησία μπορεί να χτίστηκε γύρω στο 1700. Η νέα εκκλησία κτίστηκε γύρω στην εποχή του 1885-1891 για να αντικαταστήσει παλιά εκκλησία που ήταν μικρότερη και ετοιμόρροπη λόγω των καταστρεπτικών σεισμών του 1867. Υπάρχουν δείγματα αρχιτεκτονικών μελών σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ειδωλολατρικός ναός μεγάλων διαστάσεων. Τρεις άγιοι τιμώνται στον ενοριακό ναό: Ο Συμεών ο Στυλίτης από τη Συρία, ο Συμεών ο Στυλίτης ο Λέσβιος και ο Συμεών ο Θεοδόχος.

H εκκλησία έχει έναν κυκλικό θόλο με εικόνα του Ιησού Χριστού στο κέντρο, γύρω από αυτήν είναι διαφορετικά εικονίδια της Εβραϊκής ιστορίας από την Παλαιά Διαθήκη. Ο ρυθμός του είναι σταυροειδής τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο χωρίς τύμπανο και έχει σχεδιαστεί με σφαιρικά τρίγωνα. Το ύφος αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Το καμπαναριό της εκκλησίας χτίστηκε αργότερα και ίσως ήταν δώρο ενός από τους ιερείς (Σωτήριος Λεκατσάς- Παπασωτηρίου που υπηρέτησε στον Ιερό Ναό από το 1917-1921). Τα τόξα των θόλων δομικά μοιάζουν με Ρωμαϊκές Εκκλησίες, ταιριάζουν σε όλη την Ευρώπη, ο χαρακτήρας χρησιμοποιήθηκε σε γοτθικούς καθεδρικούς ναούς. Oι στήλες είναι επίσης των Βυζαντινών με ρωμαϊκό χαρακτήρα.

Ολόκληρος ο ναός αποτελεί ένα έργο τέχνης. Χτισμένος με πελεκητές πέτρες από το λατομείο Sarmusak, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κόλπου Αϊβαλί στην Τουρκία και είναι άριστης κατασκευής. Η εσωτερική του διακόσμηση είναι με στάμπες και πολυσταύρια και εικονογραφημένα μέρη του αποτελούνται από έργα του Λέσβιου ζωγράφου του περασμένου αιώνα Π. Πολυχρόνη.

Το Εικονοστάσιο (τέμπλο), η Αγία Τράπεζα με το θαυμάσιο κιβώριο, ο αρχιερατικός θρόνος, ο άμβωνας, το κινητό προσκυνητάριο, τα δυο προσκυνητάρια, δεξιά και αριστερά, μπαίνοντας στο ναό και τέλος το κουβούκλιο του επιταφίου σήμερα βρίσκονται στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της προς φύλαξη.

Τα ξυλόγλυπτα αυτά συναρμολογήθηκαν ξανά στον καινούργιο ναό, όπως μαρτυρείται στο σωζόμενο μέχρι σήμερα βιβλίο ανέγερσης του ναού. Αξιόλογες και άξιες θαυμασμού είναι οι ξυλόγλυπτες παραστάσεις του τέμπλου και της Αγίας Τράπεζας. Λεπτομερής περιγραφή των ξυλόγλυπτων παραστάσεων κάνει ο αείμνηστος μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου στο έργο του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι…

Το 1975 η εικόνα του Αγ. Συμεών του Στυλίτη εστάλη για καθαρισμό στην Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κάτω από επιζωγραφισμένη εικόνα βρέθηκε μια ωραιότατη βυζαντινή εικόνα, η οποία κατά τη γνώμη ειδικών ανάγεται στην παλαιολόγεια περίοδο, αυτή η οποία εικονίζεται σήμερα είναι έργο του 17ου αιώνα, προέρχεται από τον παλαιό ναό.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img