Γυμνάσιο Αγιάσου: Ένα ευρωπαϊκό σχολείο

Από επίσκεψη εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αγιάσου στην Πράγα

Παράταση στο πρόγραμμα Erasmus+, που υλοποιεί από το 2018, ζήτησε το Γυμνάσιο Αγιάσου, με συντονίστρια χώρα τη Γαλλία και με συμμετέχουσες την Ελλάδα και την Εσθονία, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία. Το σχολείο συμμετέχει σε πολλά προγράμματα και έχει αποσπάσει μάλιστα και διακρίσεις μέσα από συμμετοχές του σε δράσεις με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Αυτές τις μέρες ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες, ώστε να πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα στις 4 Φεβρουαρίου, η εικονική δραστηριότητα – κινητικότητα 15 μαθητών και τριών καθηγητών του σχολείου στην Εσθονία (με εικονική ξενάγηση στο σχολείο, στους υγροτόπους, στα αξιοθέατα και θα ακολουθήσει παρουσίαση εθίμων, παραδόσεων, κουζίνας κτλ.) προκειμένου να ολοκληρωθεί και να κλείσει ομαλά το πρόγραμμα και να κατατεθεί το τελικό προϊόν, ένα web documentary για τους υγροτόπους της Λέσβου, της Γαλλίας και της Εσθονίας, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διεθνική δραστηριότητα επιμόρφωσης στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ KA1 με τίτλο PLAY (Planning Life. Altering lessons for Youth). H πρώτη ροή πραγματοποιήθηκε 24 έως 28 Φεβρουαρίου του 2020 στην Πράγα σε συνεργασία με τον φορέα ITC International Τraining Centre και με αντικείμενο επιμόρφωσης το «ICT in education». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου, η κ. Αποστολία Μάμμα, η κ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου και η κ. Ανδρονίκη Σαββέλη. Η δεύτερη ροή είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2021 στην Βαρκελώνη, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Tην 1η Σεπτέμβρη εγκρίθηκε η χρηματοδότηση τρίτου διετούς σχεδίου Erasmus+ ΚΑ229 με συντονίστρια χώρα τη Γερμανία και συμμετέχουσες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Πρόκειται για ένα συνεργατικό έργο με τίτλο «360 μοίρες» που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Η προγραμματισμένη κινητικότητα δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στη Σικελία, όπως και είχε αρχικά προγραμματιστεί, και γι’ αυτό οργανώθηκε εικονική κινητικότητα στις 15-18 Δεκεμβρίου 2020, όπου οι καθηγητές και των πέντε χωρών παρουσίασαν τη δραστηριότητα των σχολείων τους και τις προσδοκίες τους από το πρόγραμμα, ξενάγησαν τους εταίρους στη χώρα τους, διαμόρφωσαν τη δομή και τις απαιτήσεις του προγράμματος και ανανέωσαν το ραντεβού τους για online webinar τον Φεβρουάριο του 2021. Στη συνάντηση πήραν μέρος τρεις καθηγήτριες του σχολείου, η κ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου, η κ. Ανδρονίκη Σαββέλη και η κ. Αποστολία Μάμμα. 

 

Και προγράμματα e-Twinning

Η δραστηριότητα του Γυμνασίου Αγιάσου δεν σταματάει εδώ. Το σχολείο διενεργεί παράλληλα και πέντε προγράμματα e-Twinning με πλήθος καθηγητών και μαθητών απ’ όλη την Ευρώπη. Στα προγράμματα αυτά εμπλέκεται η πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου και η θεματολογία των προγραμμάτων είναι ποικίλη.

Παράλληλα, τον προηγούμενο Οκτώβριο το Γυμνάσιο Αγιάσου κέρδισε και την πρώτη ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας για το σχολείο με το έργο: «360 Big European Solar Tour». Έξι μαθητές της τότε Γ΄ Γυμνασίου, η Αθανασία Αλεντά, η Μαρία Βασλά, ο Έντι Ζεκιολλάρι, ο Ταξιάρχης Καμπουρέλλης, ο Νίκος Ταμβακέρας και ο Παναγιώτης Τζανής με υπεύθυνη την κ. Αποστολία Μάμμα, καθηγήτρια Αγγλικών, είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με μαθητές από 88 συνολικά σχολεία στην Ευρώπη και να κάνουν ένα εικονικό ταξίδι στη γηραιά ήπειρο μέσα από τη ματιά των εφήβων συνεργατών τους, δημιουργώντας και τα ίδια φωτογραφίες 360 μοιρών.

Αυτή την περίοδο το σχολείο ετοιμάζεται να υποβάλλει πρόταση για ένταξη στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών σχολείων E-twinning και αναμένει την έγκριση της έκθεσης, προκειμένου να λάβει διαπίστευση, η οποία θα του επιτρέπει να οργανώνει επιμορφωτικά ταξίδια για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς του εξωτερικού μέχρι το 2027.