Η ΑΔΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: «Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην Αγριλιά»

Spread the love

Πρόταση, που αφορά στην τοποθέτηση φωτοβολταΐκών συστημάτων στη θέση Αγριλιά, εκεί όπου στο παρελθόν λειτουργούσαν οι τρεις ανεμογεννήτριες, επεξεργάζεται η διοίκηση της Αναπτυξιακής Δημοτικής Εταιρςίας Λέσβου. Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Βασίλης Τσαγκάρης, «αφορμή για την πρόταση που επεξεργάζεται η διοίκηση της εταιρείας, αφορά στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναλειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες που υπήρχαν στο σημείο και οι οποίες, μετά το πλιάτσικο και την άρνηση της ΡΑΕ για να μας χορηγηθεί άδεια, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης του χώρου με την τοποθέτηση των απαραίτητων φωτοβολταϊκών πάνελ».

Αναφορικά με τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ΑΔΕΛ για να εξετάσει τα περιθώρια επαναλειτουργίας των ανεμογεννητριών, ο κ. Τσαγκάρης αναφερόμενος στο χρονικό υποστήριξε ότι «από πέρυσι το καλοκαίρι, με την ανάληψη της προεδρίας της ΑΔΕΛ, ήρθα σ΄ επικοινωνία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για να εξετάσουμε τις όποιες πιθανότητες  επαναλειτουργίας τους. Οι υπεύθυνοι της ΡΑΕ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν εκ νέου, μιας και η λειτουργία τους είναι ασύμφορη, λόγω του ότι», όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, «βρίσκονται σε σημείο που είναι χαμηλό και ο άνεμος δεν βοηθά για την συνεχή λειτουργία τους».

Με στόχο να μην χαθεί η όποια ευκαιρία προσφέρεται στην ΑΔΕΛ, για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, ιδιαίτερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Τσαγκάρης, έθεσε τις βάσεις έτσι ώστε να εξεταστεί η περίπτωση να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κουφάρια των ανεμογεννητριών. «Είναι εγχείρημα με πολλούς αποδέκτες, μιας και για να υπάρξει η δυνατότητα εγκατάστασης χρειάζεται η αδειοδότηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το Δασαρχείο. Ωστόσο, η θέση την οποία εμείς θα προτείνουμε βρίσκεται σε χώρο όπου δεν θα χρειαστεί να κοπούν δένδρα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Μια δεύτερη παράμετρος, που έχει να κάνει με τις εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες και στην οποία έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος η διοίκηση της ΑΔΕΛ, αφορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ «στην εκποίηση των εναπομείναντων κουφαριών. Να δοθούν για παλιοσίδερα, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, έχει κλαπεί από τους γνωστούς-αγνώστους. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 1.000 μέτρα χαλκό, αλλά και ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός έγιναν άφαντα. Έμειναν μόνο τα κουφάρια των 2 ανεμογεννητριών από τις τρεις που υπήρχαν στο παρελθόν».

Προς τούτο η διοίκηση της εταιρείας ήρθε, αρχικά σε επαφή με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, για να πάρει τα παλιοσίδερα. Όμως, όπως ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης «αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω μεγάλου κόστους, διότι, δεν συνέφερε την εταιρεία Ανακύκλωσης. Χρειαζόταν η επέμβαση γερανοφόρων οχημάτων και η κοπή των σίδερων σε τμήματα. Κι αυτό θα το επιβαρυνόταν η ΑΔΕΛ».

Η δεύτερη προσπάθεια του προέδρου της εταιρείας αφορά στο ενδιαφέρον που έδειξε εταιρεία ανακύκλωσης από τη Θεσσαλία, που έστειλε τον εκπρόσωπό της, Ηλία Ντάνη για να εκτιμήσει αν μπορεί να εκποιηθούν ως σιδερικά τα δύο κουφάρια: «Για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο επισκέφθηκα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΛ, Ιάκωβο Βράνη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας από τη Θεσσαλία, Ηλία Ντάνη, τις εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες, μήπως και καταφέρουμε να τις πουλήσουμε».

«Εκείνο, που επιδιώκουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, «είναι να μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε κάθε περιουσιακό στοιχείο που διαθέτουμε, επ’ ωφελεία του λεσβιακού λαού». Τέλος, ο κ. Τσαγκάρης εξετάζει και τη δυνατότητα μήπως κάποιες εταιρείες που εμπορεύονται και τοποθετούν ανεμογεννήτριες, δείξουν ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση