Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Η Απόδοση του Πάσχα απόψε στους ναούς

Την Απόδοση του Πάσχα τιμούν απόψε – τελευταία Αναστάσιμη αυτήν την ώρα οι ναοί  με τον εμβληματικό ναό του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης να τελεί την Ακολουθία με ανοιχτό το ναό για τους πιστούς.

Η Απόδοση του Πάσχα που τυπικά εορτάζεται αύριο αλλά απόψε τελείται η λειτουργία δεν είναι παρά η ολοκλήρωση σαρανταήμερης περιόδου μετά το Άγιο Πάσχα στο τέλος της οποίας γίνεται η Ανάληψη Του Κυρίου την οποία εορτάζουμε μεθαύριο Πέμπτη.

Η Απόδοση του Πάσχα που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μιας συνοπτική Ακολουθία της Αναστάσεως ήταν άγνωστη στους ορθοδόξους, ένα τελετουργικό με κλειστούς τους ναούς,  μέχρι την εποχή του κορονοίου όταν την πρώτη χρονιά που είχαν κλείσει οι εκκλησίες, το Πάσχα εορτάστηκε με κλειστούς τους ναούς λόγω της καραντίνας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους πολίτες να εορτάσουν το Πάσχα στην Απόδοση δηλαδή στη συμπλήρωση της 40ημερης  περιόδου κατά την οποία είχαν χαλαρώσει τότε τα μέτρα. Από τότε με μέριμνα Πρωτοπρεσβύτερου του ναού του Αγίου Θεράποντα πατρός Αθανασίου και του εφημέριου πατρός Ευστρατίου κάθε χρόνο η Απόδοση του Πάσχα αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον εμβληματικό ναό της Μυτιλήνης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img