Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

«Η αυτοδιαχείριση είναι η μόνη λύση»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ευρώπη, την ΒΙΟΜΕ Συνεργατική με έδρα την Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί και συστήνει τις επόμενες ημέρες, από την Πέμπτη 30 Μαρτίου έως την Δευτέρα 3 Απριλίου η Κοιν.Σ.Επ. Κανένας Μόνος. Μέσα από τις δράσεις στόχος είναι να παρουσιαστεί στο κοινό ο τρόπος που λειτουργεί το γνωστό εργοστάσιο παραγωγής οικολογικών προϊόντων γενικού καθαρισμού, με τους εργαζόμενους να έχουν αναλάβει την παραγωγή και την λήψη όλων των αποφάσεων, στέλνοντας το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο εργασίας, μέχρι τη σχέση τους με το περιβάλλον. 

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ο Γιώργος Καΐρης, και μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Κανένας Μόνος, η οποία τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας του Ασώματου, στηρίζει ευάλωτες οικογένειες της περιοχής: «Το μήνυμα των δράσεων που διοργανώνουμε σε συνεργασία με την ΒΙΟΜΕ είναι ότι μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε την παραγωγή τροφής, αλλά και το ρεύμα και το νερό μας, ειδικά όταν μιλάμε σε έναν τόπο πλούσιο όπως η Λέσβος. Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, το μοναδικό στην Ευρώπη, αποδεικνύει ότι μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι και οι πολίτες γενικά μπορούν να πετύχουν την αυτάρκεια. Στον Ασώματο, ένα χωριό που τα τελευταία χρόνια όλο και ερημώνει, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του τρόπου σκέψης, και της στροφής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Αυτός θα είναι και ο χαρακτήρας της Κοιν.Σ.Επ. Κανένας Μόνος, η οποία σύντομα θα μετονομαστεί σε ‘’Σάλιαγκος’’ (σαλιγκάρι στο ιδίωμα του Ασώματου), το οποίο είναι και το σύμβολο του χωριού κατά κάποιον τρόπο. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, καθώς πιστεύουμε ότι η μόνη λύση για τις τοπικές κοινωνίες σήμερα, τα τελευταία χρόνια που δεχόμαστε τα ‘’απόνερα’’ της αστικοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων, είναι η αυτοδιαχείριση, μέσα από την επιστροφή στις παραδοσιακές πρακτικές αλλά με την σημερινή τεχνογνωσία», υπογραμμίζει ο κ. Καΐρης. 

 

Οι δράσεις

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 19:30, στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ερευνητική ομάδα ‘’Αόρατες πόλεις’’ του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ ως αντίλογος στις ιδιωτικοποιήσεις.

  Στο πλαίσιο των δράσεων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση, εκκινώντας την συζήτηση για τα συλλογικά – συνεργατικά εγχειρήματα στο νησί της Λέσβου
 • Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, θα προβληθεί και πάλι η ταινία-ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και θα ακολουθήσει συζήτηση για τα συλλογικά – συνεργατικά εγχειρήματα στο νησί της Λέσβου.
 • Το Σάββατο 1η Απριλίου, το ραντεβού θα είναι στον Ασώματο, όπου οι δράσεις θα ξεκινούν από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνουν εργαστήρια, παρουσιάσεις, προβολές και συζητήσεις. 

Συγκεκριμένα:

 • 13:00-14:00 «Τσίρκο Λέσβος – Circus Lesvos» με δράσεις για παιδιά
 • 14:00-15:00 «Αστικοί και σχολικοί κήποι», παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό Αριστείδη Σγατζό
 • 15:00-16:00 «Εργαστήριο μαλλιού», βιωματική εισαγωγή στην επεξεργασία μαλλιού και τη δημιουργία «τυλιγμένου» σαπουνιού για ελαφρύ pealing από τη Julie Lesvos Wool (οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν το αγαπημένο τους σαπούνι για να το «ντύσουν»!)
 • 16:00-17:00 Δημιουργία μακραμέ βραχιολιού με βασικές τεχνικές πλέξης από την Τζένη Καμπουρογιάννη
 • 17:00-18:00 Εισαγωγή στην υφαντική τέχνη με την χρήση τελάρου από τον Αργύρη Χατζημαλλή
 • 18:00-19:00 Παραδοσιακοί χοροί της Λέσβου από τον Ελληνικό Χορευτικό Σύλλογο Πολιτισμού και Παράδοσης του Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας Μυτιλήνης
 • 19:00-20:30 Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» και συζήτηση.

 

 • Την Κυριακή 2 Απριλίου, από τις 14:00 ξεκινάει το μουσικό γλέντι στον Ασώματο και το βράδυ συνεχίζεται στη Μυτιλήνη στην «Παλιά Αγορά», επί της Ερμού, μια δράση υποστήριξης και αλληλεγγύης.
 • Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 19:00, τη ΒΙΟΜΕ θα φιλοξενήσει ο Περιβαλλοντικός-Κοινωνικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού», στο ομώνυμο χωριό.

spot_img

More articles

spot_img