Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Η δακοκτονία έγινε χωρίς επίβλεψη»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Έξω από τα δόντια οι Τομεάρχες της δακοκτονίας καταλογίζουν ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας ότι «η Περιφέρειά μας είναι η τελευταία στην πρόσληψη των Γεωπόνων»

Τους γεωπόνους Τομεάρχες που προσλήφθηκαν μόλις την Τρίτη για την δακοκτονία και συγκεκριμένα για το τρίτο ράντισμα, που ξεκινά αύριο Παρασκευή, βρήκε απέναντί της η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά των ψεκασμών δόθηκε χθες ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των στελεχών, με στόχο να ενημερώσουν τους αγρότες της Λέσβου και γενικότερα την κοινωνία του τόπου μας για όσα συνέβησαν αναφορικά με τη φετινή αργοπορία της Περιφέρειας να προχωρήσει στις προσλήψεις τους. 

Οι γεωπόνοι με την παρέμβασή τους θέτουν τα ζητήματα που προέκυψαν φέτος στις σωστές τους διαστάσεις, αναφέροντας το αυτονόητο που έγραψαν από το φύλλο τους την Τρίτη τα Νέα της Λέσβου ότι φέτος μέχρι τώρα η δακοκτονία έγινε χωρίς επίβλεψη από την Περιφέρεια. Το τελευταίο, καθώς μπορεί τυπικά ως επιβλέποντες μέχρι να προσληφθούν οι Τομεάρχες γεωπόνοι να έχουν οριστεί μόνιμοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, αυτό όμως ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει στην πράξη, καθώς η έλλειψη προσωπικού και τα καθήκοντα που έχουν στην υπηρεσία τους είναι απαγορευτικά ώστε να βρίσκονται στην ύπαιθρο και να παρακολουθούν τους ψεκασμούς. Κάπως έτσι φέτος η δακοκτονία και συγκεκριμένα τα δύο πρώτα ραντίσματα έγιναν με τον αυτόματο πιλότο και η Περιφέρεια εναπόθεσε τις ελπίδες της στο φιλότιμο και στη συνέπεια του εργολάβου!

Όλα τα παραπάνω έρχονται για άλλη μία φορά να επιβεβαιώσουν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των Νέων της Λέσβου για τα προβλήματα και τις καταγγελίες που καταγράφηκαν φέτος για τη δακοκτονία, κυρίως σε περιοχές της Γέρας και του Πλωμαρίου. Οι Τομεάρχες γεωπόνοι με την ανοιχτή επιστολή τους ζητούν εξηγήσεις γιατί η Περιφέρεια καθυστέρησε για 22 ημέρες την πρόσληψή τους, εκφράζοντας την απορία αφού γνώριζε η Περιφερειακή Αρχή γιατί δεν έδωσε λύσεις. Οι Τομεάρχες γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι φέτος δεν γίνεται η χρήση νέων τεχνολογιών όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. ενώ απευθύνουν δραματική έκκληση στην Περιφερειακή Αρχή να σταθεί δίπλα τους και τοποθετούνται με εμφανή τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα έχει επιτυχία φέτος η δακοκτονία. τονίζοντας ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων για να σωθεί η παρτίδα! 

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα φέτος δεν πηγαίνουν καλά με την αντιμετώπιση του δάκου και γι’ αυτό με την ανοιχτή επιστολή τους οι Τομεάρχες σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις και μικρό καλάθι, καθώς δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη όταν η δακοκτονία στο μεγαλύτερο μέρος της υλοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή τους!

Η επιστολή

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή των Τομεαρχών Γεωπόνων έχει ως ακολούθως:

«Ως Γεωπόνοι Τομεάρχες Δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας για τα προβλήματα της φετινής δακοκτονίας. Είμαστε Γεωπόνοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου, οπότε γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία που έχει η ελαιοπαραγωγή για το νησί μας και νιώθουμε την ευθύνη που έχουμε ώστε το πρόγραμμα της δακοκτονίας να αποδίδει τα μέγιστα.

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021  κληθήκαμε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να υπογράψουμε τη σύμβαση πρόσληψής μας για την εποχιακή απασχόλησή μας ως Τομεάρχες Δακοκτονίας. Πρόσληψη που γίνεται λίγες ημέρες πριν από την 3η διαβροχή. Οι δύο προηγούμενες διαβροχές ουσιαστικά έγιναν δίχως την επίβλεψη Γεωπόνων, συνεπώς και χωρίς έλεγχο, αφού οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (μόνιμοι) που ορίστηκαν ως «Τομεάρχες», ορίστηκαν μόνο και μόνο για να μπορεί να «τρέξει» έστω και τυπικά το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: 6Ψ0Σ7ΛΩ-ΣΔΝ ) η απόφαση «Έγκριση για πρόσληψη και τοποθέτηση επιτυχόντων Τομεαρχών Δακοκτονίας στην Π.Ε. Λέσβου στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2021». Και σ’ αυτή την περίπτωση υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής Επιτροπής.

Γιατί χρειάστηκαν 22 ημέρες και το θέμα να πάρει πολιτικές διαστάσεις για να γίνουν οι προσλήψεις των Γεωπόνων Τομεαρχών;

Γιατί η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου είναι η τελευταία Περιφέρεια που προχώρησε τις προσλήψεις Γεωπόνων- Τομεαρχών; 

Αφού αποδεδειγμένα γνώριζαν τόσο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Περιφερειάρχης το πρόβλημα γιατί δεν έδωσαν άμεση λύση;

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια μικρή καθυστέρηση μερικών ημερών λόγω αλλαγών στα κριτήρια βαθμολογίας του ΑΣΕΠ, αλλά όχι την αδικαιολόγητη καθυστέρηση 2 μηνών που είχαμε φέτος στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.  

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να σταθεί ουσιαστικά δίπλα μας και να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Δυστυχώς και σ’ αυτό τον τομέα την φετινή χρονιά δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη.

Κλείνοντας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα προσπαθήσουμε για όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη δακοκτονία. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να τους επισημάνουμε ότι θα έχουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά καθώς η διάσπαρτη παραγωγή και ο μεγάλος δακοπληθυσμός, θα απαιτήσουν στοχευόμενες τοπικές παρεμβάσεις και την υπεύθυνη συμμετοχή όλων». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img