Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο η μετακόμιση

  • Προσωρινή η στέγαση στην Παναγιούδα, ενώ ο Δήμος κινείται σε δύο κατευθύνσεις για μια μόνιμη λύση

Με μία μέρα καθυστέρηση και με κάπως αργούς ρυθμούς ξεκίνησε, χθες, ουσιαστικά η μετακόμιση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο κτίριο που πρόκειται να στεγαστεί στην Παναγιούδα. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι στο σχολικό συγκρότημα στη Χρυσομαλλούσα, όπου συστεγαζόταν έως σήμερα με το 5ο Γυμνάσιο, ωστόσο και με τη μεσολάβηση του Διευθυντή του σχολείου δεν εμποδίστηκε με κάποιο τρόπο η διαδικασία. Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη, λύνοντας μικροζητήματα που προέκυψαν με τον ΟΑΕΔ, προχωρώντας στη μεταφορά του εξοπλισμού με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή έστω την Δευτέρα.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Τρίτης οι υπάλληλοι του Δήμου αποχώρησαν από το συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας άπραγοι, δηλώνοντας αδυναμία για τη μεταφορά των μουσικών οργάνων. Ταυτόχρονα, δεν έφεραν μαζί τους κάποιο επίσημο έγγραφο, ούτε τους συνόδευε κάποιος υπεύθυνος από τον Δήμο, με αποτέλεσμα και οι συγκεντρωμένοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πρωτοστατούντος του διευθυντή κ. Ζαφειρίου να μην τους επιτρέψουν να πάρουν ούτε ένα θρανίο από το σχολείο. Χθες, ωστόσο, είχαν μαζί τους τη σχετική διοικητική εντολή, που πρακτικά έδενε τα χέρια του διευθυντή του σχολείου, και η μετακόμιση ξεκίνησε.

 

Πόρτα κλειστή

Η διαδικασία, όμως, συνάντησε άλλο ένα εμπόδιο, αυτή τη φορά στο κτίριο του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, όπου πρόκειται να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί δεν επέτρεψαν την είσοδο σε εκείνους του Δήμου. Από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, υποστηρίχθηκε πως αυτό συνέβη γιατί επί της ουσίας δεν έχουν τηρηθεί οι όροι του χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου και του ΟΑΕΔ, με συνέπεια από την πλευρά του δεύτερου να μην υπάρχει το πράσινο φως για τη χρήση του κτιρίου.

Το γεγονός ότι το πρώτο φορτηγό, που έφυγε από το συγκρότημα της Χρυσομαλλούσας δεν κατάφερε να μπει άμεσα στο κτίριο της Παναγιούδας επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλής Κουντουρέλλης, ο οποίος χρειάστηκε να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή της σχολής του ΟΑΕΔ, Θανάση Ιατρίδη, και μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις να λυθεί το πρόβλημα. «Υπήρξε ένα ζήτημα, επικοινώνησα όμως με τον κ. Ιατρίδη και το συμβάν θεωρείται ως μη γενόμενο» ανέφερε ο κ. Κουντουρέλλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως από την πλευρά του Δήμου υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις για το ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δαπάνες, που προκύπτουν από τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον, ο κ. Κουντουρέλλης σημείωσε πως υπήρξε μέριμνα και για τη μεταφορά των ακριβών μουσικών οργάνων, την οποία οι υπάλληλοι του Δήμου είχαν δηλώσει αδυναμία να πραγματοποιήσουν. Έστω και εκ των υστέρων, το συγκεκριμένο τμήμα της μετακόμισης θα αναλάβει ειδική ιδιωτική εταιρεία, που θα διασφαλίσει και την ασφαλή μεταφορά τους.

 

Προσωρινή λύση

Ο κ. Κουντουρέλλης επανέλαβε πως η στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο κτίριο της Παναγιούδας είναι προσωρινή, τη στιγμή που ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά τις ενέργειες για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για το ζήτημα. «Πρόκειται για “προσωρινότατη” λύση. Έτσι κι αλλιώς το χρησιδάνειο έχει διάρκεια δύο έτη κι ακόμη κι αν παραταθεί, δεν πρόκειται να μείνει εκεί το Μουσικό Σχολείο. Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, που αφορούν είτε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στη Βαρειά, είτε τη δημιουργία κτιρίου στην περιοχή του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια», ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, σημείωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» πως τα 600.000 ευρώ, που είχε προϋπολογίσει ο Δήμος για την αγορά του οικοπέδου δεν έχουν δαπανηθεί, αν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη, αλλά αντίθετα έχουν κρατηθεί για να αξιοποιηθούν για τον λόγο για τον οποίο είχαν δεσμευτεί. Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, πως η λύση δημιουργίας νέου κτιρίου στο πρώην ΚΥΤ είναι καλύτερη, από πλευράς χρόνου αλλά και πόρων. Και αυτό, γιατί η διαδικασία απαλλοτρίωσης (η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή της και αργότερα θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για την κατασκευή του κτιρίου. 

«Συζητάμε και με τον Υφυπουργό Άμυνας (σ.σ. τον κ. Στεφανή), ώστε στον Δήμο να περάσουν τα 3/5 της έκτασης του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια, όπου θα δημιουργήσουμε αθλητικές εγκαταστάσεις και κτίριο για το Μουσικό Σχολείο. Η επιλογή αυτή έχει καλύτερες προοπτικές ένταξης και στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς πρόκειται για δημόσια έκταση, ενώ σε αυτή την περίπτωση τα 600.000 ευρώ μπορούν να αξιοποιηθούν ως “μαγιά” για τις πρώτες μελέτες», επεσήμανε ο κ. Κουντουρέλλης.