- “Στο σκαμνί” αναμένεται να καθίσουν σήμερα 15 παλιοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκ των οποίων και νυν εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού για “τα σπασμένα” των LesvoShop
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να βρεθούν σήμερα 15 αυτοδιοικητικοί παλιοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Λέσβου, κάποιοι εκ των οποίων συνεχίζουν μέχρι σήμερα ως εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Πρόκειται για την υπόθεση που έχουν αναδείξει από τον προηγούμενο χρόνο τα Νέα της Λέσβου με διαδοχικά ρεπορτάζ τους όταν κλήθηκαν στην ανάκριση και εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα για τους πρώην Νομαρχιακούς Συμβούλους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρό κατηγορητήριο για απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Το κατηγορητήριο έχει τροφοδοτηθεί καθώς υπερψήφιζαν τις εισηγήσεις για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην πάλαι ποτέ Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, προκειμένου να μπορούν να καλύπτονται οι υποχρεώσεις των LesvoShop.
Η υπόθεση είναι πρωτοείσακτη και πιθανολογείται ότι θα δοθεί αναβολή καθώς αναμένεται να υποβληθεί τέτοιο αίτημα λόγω απουσίας δικηγόρων κατηγορουμένων ή άλλων κωλυμάτων που έχουν κατηγορούμενοι, καθώς δεν είναι μόνο οι εκλεγμένοι της επίμαχης περιόδου από τη Λέσβο αλλά και από τη Λήμνο, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στο νησί μας.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δίκη σε τοπικό επίπεδο με κακουργηματικό κατηγορητήριο, που φέρνει στο ακροατήριο ως κατηγορούμενους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι ψήφιζαν με πολιτικά κριτήρια, καθώς για παράδειγμα υπάρχουν αποφάσεις που έχουν υπερψηφιστεί εκτός από την συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση (παρότι η τελευταία κατήγγειλε την πρώτη για τους χειρισμούς της στα LesvoShop). Η υπερψήφιση γινόταν στη λογική να αιμοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας για να πληρώσει εκείνη την περίοδο τους μισθούς των εργαζομένων που παρέμεναν απλήρωτοι ή να καλύψει άλλες υποχρεώσεις για να μην καταρρεύσει (τελικά κατέρρευσε κάτω από τα μεγάλα οικονομικά βάρη).
Προκειμένου να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη δίκη ΔΕΝ αφορά την παραπομπή για κακοδιαχείριση της Αναπτυξιακής και των LesvoShop, αλλά για τη στάση των Νομαρχιακών Συμβούλων να υπερψηφίζουν με πολιτικά κριτήρια τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά η παραπομπή των Αυτοδιοικητικών σε δίκη με το βαρύ κατηγορητήριο έρχεται “να δέσει χειροπόδαρα” κάθε Αυτοδιοικητικό, ο οποίος θα πρέπει “να προσέχει και τη σκιά του” πλέον και ανεξάρτητα του ποιες είναι οι πολιτικές του θέσεις, θα αποφεύγει να ψηφίζει για θέματα που εγκυμονούν κινδύνους να τον φέρουν κατηγορούμενο στο μέλλον. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η παραπομπή των παλαιών Νομαρχιακών Συμβούλων σε δίκη, όταν εν τω μεταξύ έχει υπερψηφιστεί η λεγόμενη Τροπολογία Κακλαμάνη που ρύθμιζε τέτοια ζητήματα του παρελθόντος.
Η Τροπολογία Κακλαμάνη
Η Τροπολογία Κακλαμάνη υπερψηφίστηκε το 2020 και προβλέπει την παραγραφή τέτοιων αδικημάτων, ωστόσο αυτός ο νόμος δεν εφαρμόστηκε για την περίπτωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχίας.
Ως προς αυτό όμως υπάρχουν αντίθετες νομικές ερμηνείες, καθώς πρόσφατα η Τροπολογία (άρθρο 67 του ν. 4735/2020 Α’ 197) που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, προβλέπει τη μέχρι το 2019 απαλλαγή των Αυτοδιοικητικών από τις ευθύνες όταν εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, αρκεί φυσικά οι αποφάσεις να είναι εγκεκριμένες. Όπως έχουν αναδείξει ήδη τα Νέα της Λέσβου, η Τροπολογία έχει προκαλέσει από την ψήφισή της και μετά διάλογο, καθώς οι ερμηνείες είναι διφορούμενες, σε σημείο ώστε τον Οκτώβριο του 2020 το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει ερμηνευτική διάταξη στην οποία αναφέρεται: «Η αληθής έννοια του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 καταλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, εκτός εάν τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Οι απόψεις νομικών κύκλων της Λέσβου διίστανται. Κάποιοι λένε ότι η Τροπολογία αυτή δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Νομαρχίας, ωστόσο επ’ αυτού υπάρχουν και αντίθετες νομικές ερμηνείες. Το ερώτημα, τέλος, είναι πώς – αν όντως καλύπτονται αυτές οι αποφάσεις από την Τροπολογία – και γιατί ασκήθηκαν οι διώξεις σε βάρος των Αυτοδιοικητικών του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Το φιλόδοξο σχέδιο που κατέρρευσε
Υπενθυμίζουμε για τους νεότερους αναγνώστες μας ότι τα καταστήματα LesvoShop αποτέλεσαν τη δεκαετία του 2000 ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκίνησε με ένα κεντρικό κατάστημα στη Μυτιλήνη και ένα υποκατάστημα στην Αθήνα και συνεχίστηκε με δύο υποκαταστήματα, στην Αθήνα και στην Κύπρο, τα οποία είχαν δοθεί με τη μέθοδο του franchising, με στόχο την προώθηση λεσβιακών προϊόντων, υπό μία ενιαία ετικέτα ως LesvoShop. Το σχέδιο αυτό για την εποχή του έβλεπε δεκαετίες μπροστά και στόχευε στην ενίσχυση του παραγωγικού τομέα, καθώς προέβλεπε τους μηχανισμούς σύνδεσης της παραγωγής με την τυποποίηση που θα έκανε και το ίδιο το LesvoShop, ώστε στη συνέχεια να προωθούνται μέσω του δικού του δικτύου καταστημάτων στην αγορά. Δυστυχώς όμως κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με κατηγορίες τότε της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση και ρουσφέτια.