Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η εγκύκλιος που «έσπασε» τις καταλήψεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έβαλε «φρένο» στις καταλήψεις που πραγματοποιούνται σε σχολεία της χώρας, μεταξύ αυτών και εδώ στο νησί, με την θέσπιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε περίπτωση που κάποιο σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Αρκετά σχολεία στη χώρα, όπως και στη Λέσβο, την Παρασκευή ήταν υπό κατάληψη, ωστόσο με την νέα αυτή εγκύκλιο που προβλέπει την τοποθέτηση απουσιών σε μαθητές που απέχουν από το μάθημα με την μέθοδο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ώθησε τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη και να επανέλθουν στα θρανία

Τις τελευταίες μέρες ο λόγος που έδωσε το έναυσμα στους μαθητές σε πολλά σχολεία για να κάνουν κατάληψη και να απέχουν από τα μαθήματά τους, πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κενά σε εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων, ήταν και το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας εντός των ημερών, σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που έχει οδηγήσει φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Με την νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε κάπως να «κατευνάσει» τα πνεύματα και να οδηγήσει τους μαθητές να επανέλθουν στις τάξεις τους. Το μάθημα με την μορφή της τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα πραγματοποιείται σε σχολεία τα οποία θα τελούν υπό κατάληψη και θα μπαίνουν απουσίες κανονικά στους μαθητές, οι οποίοι θα απέχουν την ώρα της διδασκαλίας. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του Υπουργείου: «Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες. Όσον αφορά στις απουσίες των μαθητών/τριών για κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ισχύει το άρθρο 3 της σχετικής Κ.Υ.Α.  Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά».

Στο Γυμνάσιο Καλλονής

Το Γυμνάσιο της Καλλονής ήταν από τα πρώτα σχολεία που προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, αφού η έλλειψη εκπαιδευτικού με την ειδικότητα του φιλολόγου ανάγκασε τους μαθητές και τους γονείς, τους τελευταίους μήνες να προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την όλη κατάσταση. Οι μαθητές είχαν προχωρήσει πριν από κάποιο διάστημα σε συμβολική κατάληψη του σχολείου για μια μέρα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις τελευταίες μέρες σε εκ νέου κατάληψη του σχολικού κτιρίου και συμβολική πορεία στην Καλλονή μαζί με μαθητές και άλλων σχολείων

Τις τελευταίες μέρες οι μαθητές σταμάτησαν την κατάληψη, ωστόσο πραγματοποίησαν συμβολική αποχή απ’ τα μαθήματά τους. Στο σχολείο τη Δευτέρα εφαρμόστηκε η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης, όμως, παρόλα αυτά έκαναν αποχή από το μάθημα. Ο Σύλλογος Γονέων βλέποντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο σχολείο, λόγω του κενού που υπάρχει σε φιλόλογο, έχει αποφασίσει να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες μέχρι να αποκατασταθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν.   

spot_img

More articles

spot_img