Πατικώνεις καλά το παγωτό μέσα στο χωνάκι… για να βάλεις όσο πιο πολύ μπορείς!
Η απόλαυση ξεκινά όταν εσύ αρχίζεις να γλείφεις το γύρω-γύρω που λιώνει!
Λογής – λογής οικείες γεύσεις και ευφάνταστες μίξεις ποζάρουν λαχταριστά στις «παγωμένες» βιτρίνες εδώ και χρόνια προσυπογράφοντας παγκοσμίως μια λαμπρή καριέρα. Η κατανάλωσή του αυξάνει ραγδαία, ενώ οι τεχνικές βελτιώνονται εξαιρετικά κάνοντας ακόμα πιο ελκυστικές τις παραλλαγές του.
Ο λόγος για τα γαστριμαργικά παγωτά που ξεσηκώνουν τις αισθήσεις μας!
Λίγη ιστορία
Από πολύ νωρίς οι Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Πέρσες, Μογγόλοι, Ινδοί, Κινέζοι δοκίμασαν τη γεύση του χιονιού και το φύλαξαν στις κοιλότητες των βουνών για να τους δροσίζει από την κάψα του καλοκαιριού. Το ανακάτεψαν με μέλι, μελάσα, πούλπα από φρούτα και μπαχαρικά. Στη συνέχεια της ιστορίας το περιέχυσαν με σιρόπια, το πασπάλισαν με ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας, το σέρβιραν σε μπισκοτένια χωνάκια και το «γλυκό από χιόνι» αποτελεί πια, μια περιζήτητη λιχουδιά!
Η Κατάνια της Σικελίας και το Μαράς της Ανατολίας διεκδικούν τον τίτλο «της πόλης του παγωτού».
Ενώ στην Ανατολή η χρήση της μυριστικής μαστίχας αλλά και του σαλεπιού, έδωσε τον ντον ντουρμά στις αρχές του 18ου αι., άλλες ιστορικές αναφορές θέλουν τον Σικελό μάγειρα της Μεγάλης Αικατερίνης, μόλις το 1553 να καταπλήσσει με το παγωτό του, τους προσκεκλημένους Γάλλους βασιλείς. Εδώ, στον Ιταλικό νότο, πριν τέσσερις αιώνες περίπου, γεννήθηκε η πιο εξελιγμένη μορφή παγωτού, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η παγκόσμια επιτυχία και διάδοσή του.
Έναν αιώνα αργότερα – το 1660 – το café Procope του Παρισιού, που στέκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, έγινε το κέντρο του παγωτού και της νομενκλατούρας της εποχής. Η ποικιλία των παγωτών που παρασκευάζει σήμερα, έχει προ πολλού ξεπεράσει εκείνο σε «σχήμα αυγού», που σέρβιρε τότε, στον Βολταίρο.
Στον νέο κόσμο, η αμερικάνικη εισβολή εκφράστηκε δραστικά με χρώμα, ποικιλία και σύνθεση. Εδώ τα παγωτά συνοδεύτηκαν με φρέσκα φρούτα και σαντιγί γαρνιρισμένα πληθωρικά μέσα σε εντυπωσιακά ποτήρια και μπολ. Το American ice cream έκανε δυναμικά την εμφάνισή του. Μπανάνα σπλιτ και ice cream soda εξέφρασαν στο απόλυτο το γαστριμαργικό αμερικάνικο όνειρο.
Τα είδη που αγαπάμε
Gelato
Ντελικάτο και φίνο το σιτσιλιάνικο τζελάτο κλέβει την παράσταση. Είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι, είτε σερβιρισμένο σε vintage ασημένιο μπολ παγωτού διατηρεί μια σπάνια υφή. Κρύσταλλο βελούδο, ομοιογενές, κρεμώδες, οξύ και νευρώδες. Δικαίως θεωρείται ο «βασιλιάς των παγωτών». Νερό ή γάλα ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα, μόκα, ξηρούς καρπούς και άλλα, πήζει με την βοήθεια του κορν φλάουρ. Το γαλλικό γκλας και το αργεντίνικο helado βασίστηκαν κατά πολύ σ’ αυτήν την τεχνική.
«Μισο-παγωμένο»
Σέμι-φρέντο στα ιταλικά, παρφέ στα γαλλικά, σεμιφρίο στα σπανιόλικα.
Μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέμα γάλακτος και αυγά. Κάτι ανάμεσα σε γλυκό και παγωτό. Εδώ, άφθονοι κρόκοι σιγοβράζουν μαζί με σιρόπι. Προστίθεται κρέμα γάλακτος και η γεύση επιλογής. Παγωτό με «δυνατό σώμα και παχύ στόμα» σαν παλαιωμένο κρασί, έντονη επίγευση και διακριτική λιπαρότητα. Τα «μισο-παγωμένα» σερβίρονται συνήθως κομμένα σε φέτες, λιώνουν αρκετά εύκολα και δεν κάνουν ποτέ κρυσταλλάκια. Συχνά περιέχουν ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασέ, τσιπς σοκολάτας, κομμάτια από μπισκότα, ή τριμμένα κομμάτια από κέικ ή μαρέγκες. Αυτός ο τύπος παγωτού, γίνεται πολύ εύκολα στο σπίτι μια και δεν χρειάζεται ούτε παγωτομηχανή, ούτε επαναληπτικά ανακατέματα.
Σορμπέ
Παγωμένος πολτός φρούτων, χωρίς γαλακτοκομικά. Σερβίρεται στα επίσημα δείπνα ανάμεσα στο ορεκτικό και το κύριο πιάτο. Προετοιμάζει/ξεπλένει τον ουρανίσκο να δεχτεί μια διαφορετική γεύση. Τα τελευταία χρόνια το σορμπέ κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Καθώς είναι ελαφρύ, ελάχιστα γλυκό και φίνο εγείρει τις προτιμήσεις μας παίρνοντας θέση επιδορπίου.
Γρανίτα
Παγωμένος φρουτοχυμός. Σιρόπια και χυμοί από φρούτα. Ανακατεύονται συνεχώς μέχρι να παγώσουν. Με την υφή του σπασμένου πάγου, οι γρανίτες μας ξελογιάζουν χειμώνα-καλοκαίρι και σερβίρονται σαν επιδόρπια ή ποτά με την προσθήκη αλκοόλ. Δροσιστείτε πάραυτα με μια frozen φράουλα μαργαρίτα κοκτέιλ!
Ντον ντουρμά
Παγωτό με τραχιά και μαστιχωτή υφή. Σκληρό σε γεύση και όψη. Η τούρκικη παραδοσιακή συνταγή του παγωμένου με κύρια συστατικά τη μαστίχα και το σαλέπι. Λιώνει δύσκολα και χρειάζεται διαρκές χτύπημα με μεταλλικούς αναδευτήρες για να μένει μαλακό. Λέγεται πως στο Μαράς της Ανατολίας μπορεί να το δεις να κρέμεται σε τσιγκέλι του χασάπη στα παραδοσιακά μπακάλικα. Η δημοτικότητα του τούρκικου παγωτού σήμερα απειλεί τις μικροσκοπικές ορχιδέες από όπου βγαίνει το σαλέπι.
Το παγωτό της μαμάς
Υλικά
250 γρ. φυτική σαντιγί
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί γάλα εβαπορέ
βανίλια
Εκτέλεση
Με μίξερ χειρός χτυπάμε 5΄ τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και σταδιακά το εβαπορέ.
Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια.
Παγώνουμε το παγωτό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Το ξαναχτυπάμε με το μίξερ χειρός, να αφρατέψει και αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη.