Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η επόμενη μέρα από την άρση της καραντίνας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Το πρώτο φορτίο αρνιών για εκτροφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά την άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό, ταξίδεψε χθες με το πλοίο Πελαγίτης από το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Επρόκειτο για 800 αρνιά τα οποία πουλήθηκαν προς 2,80 ευρώ το κιλό ζων βάρος (σ.σ. όπως είναι ζωντανό) που αντιστοιχεί περίπου στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό ως σφάγιο. Με άλλα λόγια διατίθενται ζωντανά στην τιμή περίπου που θα είχαν και ως σφάγια αυτήν την περίοδο, ενώ το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την διάθεση των αρνιών ως σφάγια παρέχεται η δυνατότητα της διάθεσής τους και ζωντανά για εκτροφή, ουσιαστικά αυτό αποσυμπιέζει την παραγωγή τροφοδοτώντας τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών. 

Σε κάθε περίπτωση το ότι γίνεται η αρχή για να διατεθούν πλέον από τη Λέσβο ζωντανά αρνιά και πρόβατα για εκτροφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αυτό από μόνο του δημιουργεί καλύτερη προοπτική για τους κτηνοτρόφους.

Αν και με τα μέτρα του καταρροϊκού στο παρελθόν ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι κάποια φορτία αρνιών που έφευγαν από τη Λέσβο αποκλειστικά για σφαγή κατέληγαν για εκτροφή, η άρση των μέτρων της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό απελευθερώνει πλέον τις εξαγωγές ζώντων ζώων τροφοδοτώντας τις ελπίδες για αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Κι αυτό καθώς η παραγωγή δεν θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στο νησί μας κάτω από τα μέτρα της καραντίνας μη μπορώντας να πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι παρά μόνο για σφαγή τα αρνιά τους, αλλά θα μπορούν να τα διαθέσουν και για εκτροφή, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνονται ακριβότερα και ο κτηνοτρόφος εισπράττει την προστιθέμενη αξία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος

Σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Πανάγο Κουφέλο, σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «πράγματι μετά από 15 χρόνια μέτρων συνεχούς καραντίνας για τον καταρροϊκό  πυρετό, σήμερα (σ.σ. χθες) εξήχθησαν από τη Λέσβο 800 αρνιά για εκτροφή. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προοπτική που δημιουργείται για το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας και είναι άλλωστε γνωστό πως ως Περιφερειακή Αρχή, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, πάντα υπό τις υποδείξεις του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μουτζούρη και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία μας, εργαστήκαμε προσηλωμένοι επιτυγχάνοντας το στόχο μας, να αποτελέσει παρελθόν η πολυετής καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό. Επιτυγχάνοντας αυτό το αποτέλεσμα, η κτηνοτροφία μας παύει πια να είναι δέσμια των μέτρων περιορισμού και ο κάθε κτηνοτρόφος  μας μπορεί να διαθέσει εκτός για σφαγή και για εκτροφή την παραγωγή του βλέποντας το εισόδημά του να βελτιώνεται», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Και συνέχισε καταλήγοντας ως εξής: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος των κτηνοτρόφων και των αγροτών μας ώστε να κάνουμε συνεχώς βήματα μπροστά και να επιτυγχάνουμε όλο και υψηλότερους στόχους. Πιστεύω ότι αυτό το αξίζει ο πρωτογενής τομέας της Λέσβου και προς αυτήν την κατεύθυνση αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις, ως Περιφερειακή Αρχή, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο».

Να υπενθυμίσουμε ότι η άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό έγινε στις 3 Νοεμβρίου του 2021 και είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Κι αυτό μετά από την προβλεπόμενη εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης κατά τη διάρκεια του οποίου δεν διαπιστώθηκαν νέα κρούσματα της νόσου σε κοπάδια της Λέσβου, καθώς επίσης και των νέων ευέλικτων δυνατοτήτων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη για την άρση των περιορισμών σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις