Η επόμενη μέρα στον αθλητισμό!

Όσο τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας παραμένουν αυξημένα, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η αβεβαιότητα σχετικά με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, πλην των επαγγελματικών κατηγοριών, εκεί όπου η δράση συνεχίζεται κανονικά. 

Εδώ και λίγες μέρες, ειδικά μετά την επιβολή του νέου lockdown, έχει σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα (αγώνες, προπονήσεις), εκτός από τα ατομικά αθλήματα όπου οι προπονήσεις γίνονται κανονικά και φυσικά η ατομική άθληση με τα SMS. Όλες οι ομάδες βρίσκονται σε αδιέξοδο, ιδίως εκείνες της Γ’ Εθνικής, με τα έξοδα να τρέχουν κανονικά, παρότι δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα βρίσκονται από κάθε άποψη, στην επανέναρξη, όποτε αυτή γίνει. 

Επίσης δεν είναι ευχάριστο να σταματούν τα πρωταθλήματα σαν να είναι ασανσέρ, όμως αυτή τη στιγμή η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Πάντως η Πολιτεία έχει τονίσει πως εάν μία διοργάνωση μπορεί να εφαρμόσει το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, τότε μπορεί να ξαναρχίσει, όμως οι ομάδες σε καμία περίπτωση δεν θα αντέξουν το βάρος των πολλών τεστ που θα πρέπει να γίνονται, ώστε τα πρωταθλήματα να διεξάγονται ομαλά και προφανώς περιμένουν από την ίδια την πολιτεία να τους στηρίξει σε αυτό τον τομέα, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. 

 

Τα σενάρια…

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι πολλά και ιδίως το τελευταίο διάστημα, που παρατηρούνται τριψήφια νούμερα και μαζί με τους αρκετούς θανάτους, αλλά και τις πολλές διασωληνώσεις ασθενών, όλα αυτά φρενάρουν αρκετά πράγματα στην ζωή μας και φυσικά τον αθλητισμό, όπου ακόμα και στις μεγάλες ομάδες παρατηρούνται προβλήματα με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της ΑΕΚ. Ωστόσο εκεί διεξάγονται τα προβλεπόμενα τεστ.

Από την άλλη το εμβόλιο ακόμα θα αργήσει να έρθει στην Ελλάδα, οπότε θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και πλέον αναζητούνται λύσεις σχετικά με την έναρξη των πρωταθλημάτων.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα σενάρια. Το σίγουρο είναι πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν θα γίνει καμία κίνηση επανέναρξης των πρωταθλημάτων από τη στιγμή που υπάρχει καραντίνα. 

Στην περίπτωση που στον επόμενο μήνα τα κρούσματα πέσουν σε διψήφιο αριθμό και παράλληλα τερματιστεί το lockdown, τότε η λογική λέει πως θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα 10-15 ημερών για μια μίνι προετοιμασία, λόγω της αποχής από τον αγωνιστικό χώρο και τότε λίγο πριν τα Χριστούγεννα τα πρωταθλήματα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον νέα διακοπή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί τώρα. 

Πάμε όμως να δούμε και το κακό σενάριο. Αυτό είναι πως αν τα κρούσματα παραμένουν αρκετά και παράλληλα παραταθεί για λίγες ακόμα εβδομάδες το υπάρχον lockdown, τότε όλα θα βρίσκονται στον αέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβάλει η πολιτεία και να προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με διάφορα διαγνωστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, ώστε να γίνονται τεστ κορονοϊού στις ομάδες με πιο μικρό κόστος. 

Φυσικά στα λόγια είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, όμως στην πράξη δεν είναι και τόσο απλό. Αυτό που θεωρείται σίγουρο, είναι πως κανείς δεν θα ρισκάρει με την υγεία κανενός, με το μέλλον του αθλητισμού να είναι αρκετά θολό τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο οικονομικό σκέλος.