Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Η ΓΕΡΑΓΩΤΙΣΣΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΚΑΒΑΝΗ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: «Οφείλουμε να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία»

Είναι το μεγαλύτερο παιδί πολύτεκνης οικογένειας εκπαιδευτικών, ο πατέρας της Δημήτρης Κακαβάνης έχει καταγωγή από την Λέσβο και η μητέρα της, Ουρανία Κοττά, από τον Πλάτανο Αχαΐας. 

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τα οικονομικά και με μεταπτυχιακές σπουδές και επιμορφώσεις σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, Γαλλίας και Ελβετίας.

Είναι συνιδρύτρια Κοινωφελούς Οργανισμού, που στηρίζει μόνες μητέρες να αποκτήσουν δεξιότητες για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. 

Η συμπατριώτισσά μας Γεραγώτισσα κατά το ήμισυ, Αιμιλία Κακαβάνη, σε αυτές τις Ευρωεκλογές συμμετέχει ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και σήμερα μιλά στα Νέα της Λέσβου για τις προτεραιότητες και τις θέσεις της στα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα.

………………………………………………………………………………………………..

-Κυρία Κακαβάνη, μιλήστε μας για εσάς και για την απόφασή σας να κατέβετε υποψήφια ευρωβουλευτής με τους “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου.

«Είμαι η Αιμιλία, Ελληνίδα γυναίκα, πολίτης του κόσμου, αλλά με καταγωγή από την Λέσβο μας, από τη Γέρα. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο χωριό Σκόπελος. Ο παππούς μου Γιώργος Κακαβάνης ήταν από το Πέραμα και η γιαγιά μου, Μαρία Θεοδωρέλλη, το γένος Γαβαλά από το Σκόπελο.

Από παιδί ακόμα έμαθα την αξία και την ανάγκη να ασχολείται κάποιος με τα κοινά. Προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια και οι γονείς μου έδειξαν τον δρόμο για την ενεργή συμμετοχή στα κοινά έχοντας διαχρονικά πλούσια κοινωνική και εργασιακή δράση. Επίσης η αδερφή μου έχει συμμετάσχει ως υποψήφια στις εθνικές εκλογές του 2007, αλλά και ο αδερφός μου έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως σύμβουλος πολύ

γνωστού βουλευτή. Ποτέ δεν σταμάτησα να είμαι ενεργή πολίτης στην κοινωνία και να προσφέρω για το καλύτερο για όλους με πράξεις και αποτελέσματα. Με διεθνείς εμπειρίες, 25 χρόνια αδιάκοπης εργασίας στον χώρο των οικονομικών και εμπορίου, πότε ως αυτοαπασχολούμενη γυναίκα επιχειρηματίας και πότε ως στέλεχος επιχειρήσεων αλλά και πιστοποιημένη lifecoach, νιώθω βαθιά την ανησυχία για την πόλωση που έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας, τις κοινωνικές εντάσεις, το δημογραφικό και την ακρίβεια. Ο λαϊκισμός έχει αντικαταστήσει την κοινή λογική στην καθημερινότητά μας, και αυτό με προβληματίζει. Όλα τα παραπάνω με έκαναν να ασχοληθώ με τα κοινά».

-Γιατί “Δημοκράτες – Ανδρέας Λοβέρδος”; Τι έχει που λείπει από τα άλλα κόμματα;

«Ως εκπρόσωπος των “Δημοκρατών – Ανδρέας Λοβέρδος”, προτρέπω τους πολίτες να μας ψηφίσουν για την ενότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα που προωθούμε στην Ευρώπη. Για εμάς, η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι χόμπι, αλλά θεμελιώδης υποχρέωση. Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε το μέλλον που μας ενώνει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προτεραιότητές μας είναι η κοινή αμυντική πολιτική, η βελτίωση των υποδομών και η πράσινη ανάπτυξη. Ενισχύουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα στηρίζοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Προωθούμε την κοινή λογική, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε..

Ο ελληνικός τρόπος ζωής προσδιορίζει την ταυτότητά μας. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ιστορικής μας συνέχειας και το φυσικό κάλλος της Ελλάδας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Είναι ευθύνη μας να σταματήσουμε την καταστροφή του και να επιδιώξουμε τη φυσική αναγέννηση. Η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Οι αξίες της Δημοκρατίας αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, και η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ξανά μια Δημοκρατία που εξελίσσεται με αποτελεσματική και σταθερή Κυβέρνηση και ισχυρή Αντιπολίτευση».

-Τι είναι αυτό που θα κάνει το κόμμα “Δημοκράτες” , αν εκλέξει ευρωβουλευτές, σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση εθνικών θεμάτων;

«Αρχικά, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρός μας, Ανδρέας Λοβέρδος, δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουμε κάτι εναντίον της χώρας μας, εναντίον της κοινωνίας μας, ζητώντας π.χ. περικοπή κονδυλίων, απαραίτητων κονδυλίων για να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η Ευρώπη είναι το άθροισμα των πολιτισμών της. Κι εμείς είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, κάθε λαός έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του, προσθέτει το δικό του λιθαράκι. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Η ένωση της Ευρώπης ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, που σήμερα αποτελεί μια ιστορική επιτυχία και προφανώς δεν είναι απλώς μια κοινή αγορά. Χρειαζόμαστε ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που προστατεύουν τους πολίτες, και τις αξίες που τους ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της επιτυχίας και της διαχρονικότητας στα μάτια των πολιτών της όταν εκείνοι αισθανθούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές. Θέλουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, συντονισμένη εξωτερική πολιτική και αποτελεσματικούς κανόνες ασφάλειας. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη που προστατεύει τους λαούς της. Μια Ευρώπη πατρίδα όλων μας, με κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και ευημερία».

-Πώς είναι για μια γυναίκα να μπαίνει στην πολιτική σκηνή;

«Μια “ματιά” να ρίξει κανείς στα ποσοστά γυναικών στην ελληνική πολιτική (Βουλή, Αυτοδιοίκηση, Ευρωκοινοβούλιο) θα διαπιστώσει ότι είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.. Φυσικά δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά έχω μάθει να διαχειρίζομαι τις προκλήσεις. Ως νέα πρόκληση – όχι μακριά από το οικογενειακό μου περιβάλλον – τολμώ να κάνω ένα βήμα που πιστεύω πως έχει τη δική του αξία! Είχα την “ευκολία” να μείνω και να εργαστώ στην Ελβετία, αλλά αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, να ενταχθώ στην αγορά εργασίας εδώ και, βιώνοντας τις παθογένειες της ελληνικής πολιτικής και οικονομίας, παρατηρώντας τις κοινωνικές εντάσεις, βγαίνω μπροστά στην προσπάθεια που κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι “Δημοκράτες”.

Η συμμετοχή μου δεν είναι τυχαία. Οι “Δημοκράτες” έχουν υψηλό ποσοστό γυναικών στο ευρωψηφοδέλτιό τους, δείχνοντας τη δέσμευσή τους για ισότητα και ενδυνάμωση των γυναικών στην πολιτική σκηνή. Πιστεύω στη δύναμη των γυναικών να φέρουν αλλαγές και να προσφέρουν νέα προοπτική στα κοινά. Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική είναι κρίσιμη για την πρόοδο και την αντιπροσώπευση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας μας. Και γι’ αυτό ζητώ την ψήφο όλων, ανδρών και γυναικών».

-Η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι μεγάλη. Οι Έλληνες απαξιώνουν την πολιτική και οι Ευρωεκλογές έχουν δίπλα τους το προσωνύμιο “χαλαρή ψήφος”. Γιατί να έρθει να ψηφίσει κανείς “Δημοκράτες” και να δώσει έναν “σταυρό” σε εσάς;

«Η απαξίωση της πολιτικής είναι αποτέλεσμα αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η απουσία αντιπολίτευσης, το “one man show” της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα και τους “κομματικούς μηχανισμούς”, μας οδηγούν στο σημείο που οφείλουμε να επαναφέρουμε την πολιτική στην ίδια την κοινωνία. Πώς; Μα με την επαναφορά της κοινής λογικής στην καθημερινότητά της. Αυτό θέλουν οι”Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, αυτό είναι που θέλω να φέρω και εγώ.

Θέλω να κινητοποιήσω την Ελληνίδα και τον Έλληνα που επιλέγει τις κοντινές παραλίες αντί της συμμετοχής στις εκλογές. Δεν αποτελεί «χαλαρή ψήφο» η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Ίσως να είναι και πιο σημαντικές από ό,τι άλλες εκλογικές διαδικασίες, καθότι στο Ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνεται το 80% των νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη – μέλη.

Εκεί διεκδικούμε, εκεί δημιουργούμε τις συνθήκες για ευημερία και ανάπτυξη για την πατρίδα μας, εκεί διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Διεκδικώ μια ψήφο από τους συμπολίτες μου γιατί πιστεύω πως έχω το υπόβαθρο, τη διεθνή εμπειρία και την βούληση να μιλήσω με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να διεκδικήσω μια καλύτερη πραγματικότητα για αυτούς με όραμα, αξίες και ιδανικά».

-Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση.

«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας μου».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img