Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού θα μείνει “στα χαρτιά”»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης πραγματοποιήθηκε χθες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η συμμετοχή των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΛ στην κινητοποίηση ήταν καθολική, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου προχωρώντας σε δίωρη στάση εργασίας. 

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, όπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων οι Βουλευτές του Νομού μας, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα, οι υποψήφιοι Βουλευτές, Βάσω Χοχλάκα, Μαρία Νικολάρα και Δημήτρης Μοιρασγεντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου και τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ, Ν. Ιππειώτης

Όπως είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, η νέα κινητοποίηση οργανώθηκε προκειμένου να εκφράσουν όχι μόνο οι υπάλληλοι, αλλά και οι πολίτες την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: «Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους φορείς Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχει σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας όλοι μαζί να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Παρ’ ότι οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν ότι θα αποσυρθεί για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, τελικά το επαναφέρουν στην Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα. Όσο περνάει από το χέρι μας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική που απέτυχε παταγωδώς και στο εξωτερικό, όπου δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΕΚ, Γιάννης Ζαφειρίου, κατήγγειλε τη χρόνια απαξίωση – όπως τόνισε – από μεριάς των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού. «Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μην διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου. Να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων», επεσήμανε ο ίδιος.

Πορεία διαμαρτυρίας στη Γ.Γ. Αιγαίου

Ακολούθησε πορεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου όμως δεν επιδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης επειδή απουσίαζε ο Γ.Γ. Μανώλης Κουτουλάκης, τον οποίο ζήτησαν να συναντήσουν οι εργαζόμενοι μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η παράταξη “Με πυξίδα τον πολίτη”, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί με προκλητικό τρόπο τις αποφάσεις του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μεθοδικά τα τελευταία χρόνια απαξιώνει τις ΔΕΥΑ αρνούμενη να διορίσει προσωπικό και αφήνοντάς τες να βυθιστούν στα χρέη αφού δεν τις ενίσχυσαν με επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλει όλα να τα ξεπουλήσει και δεν την νοιάζει αν παραδίδει μια κοινωνία στα χέρια της αδίστακτης κερδοσκοπίας των ιδιωτικών συμφερόντων».

spot_img

More articles

spot_img