Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η ιππασία για θεραπευτικούς σκοπούς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νέα δράση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ιππικών συλλόγων του νησιού. Πρόκειται για ένα νέο project, το οποίο θα αποτελέσει πρωτοτυπία για το νησί μας και θα αναδείξει όλα τα οφέλη της ιππασίας σε μακροχρόνιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα η δράση αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας δομής για άλογα στην οποία θα συμμετέχουν σύγχρονοι εκπαιδευτές, οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα στα άλογα σε καθημερινή βάση για την φροντίδα τους και την εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να μπορούν εκείνα μετά να συμμετέχουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες. Να εκπαιδευτούν, δηλαδή, κατάλληλα για ιππασία για θεραπευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά και για τον οικοτουρισμό. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σύνδεση του αλόγου με παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω της ιππασίας, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου «Προφήτης Ηλίας», Σταυρούλα Γουγουτά, η οποία πήρε την πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη δράση, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Η νέα δράση που ετοιμάζουμε περιλαμβάνει την δημιουργίας μιας δομής για τα άλογα στην οποία θα υπάρχουν εκπαιδευτές, οι οποίοι θα είναι δίπλα στα άλογα. Έγιναν συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και με άλλους ιππικούς συλλόγους του νησιού μας. Οι εκπαιδευτές που θα είναι στην δομή θα αναλάβουν να φροντίζουν και να εκπαιδεύουν τα άλογα καθημερινά, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν μέσω της ιππασίας για την βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες, κυρίως για ψυχολογικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Θα έχει, δηλαδή, θεραπευτική ιδιότητα για τους ανθρώπους. Θα επιχορηγηθεί δομή για παροχές και θα προχωρήσουμε και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το πετάλωμα και η συμμετοχή των συγκεκριμένων αλόγων στον οικοτουρισμό. Τα οφέλη μιας τέτοιας δράσης είναι σίγουρα πολλά και εύχομαι πραγματικά ο κόσμος να το αγκαλιάσει το συγκεκριμένο project και να συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό».      

Οι πρώτες συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων έγιναν μέσα στον Σεπτέμβρη και συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις, τα οφέλη, αλλά και τα εμπόδια που ενδέχεται να προκύψουν με την υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιππικού Συλλόγου Αγιάσου: «Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε συνάντηση με μέλη του συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου Προφήτης Ηλίας που εκπροσωπούταν από την πρόεδρο Γουγούτα Σταυρούλα με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Στρατή Ζαφείρη και Εριφύλη Γιαννάκα. Ο Στρατής Ζαφείρης παρουσίασε τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του Συλλόγου από ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να αναπτυχθούν επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή αλόγων στον οικοτουρισμό, για ψυχαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς κ.ά.. Η Εριφύλη Γιαννάκα παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που απαιτείται. Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία προκειμένου να υλοποιούν οι στόχοι». 

Ο Στρατής Ζαφείρης, που θα συμβάλει και εκείνος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, μας είπε: «Συναντηθήκαμε με τα μέλη του Συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου και συζητήσαμε γι’ αυτή την νέα δράση. Καλό είναι να αξιοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα για την δραστηριότητα γύρω από τα άλογα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα δομή για τα άλογα στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτές, οι οποίοι θα φροντίζουν τα άλογα για να είναι υγιή. Στη συνέχεια τα άλογα θα εκπαιδευτούν για να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργαστούν με τους ανθρώπους για θεραπευτικούς, ψυχολογικούς σκοπούς, αλλά και για τον τομέα του οικοτουρισμού».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img