Η λακκούβα, το ατύχημα και η ευθύνη

Spread the love

Ένα ατύχημα που σημειώθηκε στις εργατικές κατοικίες της Μυτιλήνης έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθύνης για τις κακοτεχνίες στους δρόμους. Η κ. Μαρία Μ. υπέβαλε αίτημα προς τον δήμο Μυτιλήνης ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη το όχημά της, ύστερα από πτώση σε λακκούβα επί της οδού Επονιτών.

Η ίδια επικαλέστηκε, όπως προβλέπεται, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την αίτησή της, την υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος της ασφαλιστικής της εταιρείας, το δελτίο της αστυνομίας, τις φωτογραφίες από το σημείο, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την άδεια οδήγησης, καθώς και την κοστολόγηση των ζημιών από συνεργείο. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που κατέθεσε το περιστατικό ήταν απολύτως τεκμηριωμένο.

Ωστόσο, μετά τον έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Μυτιλήνης, προέκυψε κάτι διαφορετικό. Η λακκούβα που προκάλεσε το ατύχημα δεν δημιουργήθηκε από αμέλεια του δήμου, αλλά από έργα του ΟΤΕ, καθώς εκείνες τις ημέρες πραγματοποιούσε στο συγκεκριμένο σημείο εκσκαφές για την τοποθέτηση νέων καλωδίων δικτύου. Το συνεργείο, όπως επιβεβαίωσε η τεχνική υπηρεσία του δήμου Μυτιλήνης, δεν είχε τοποθετήσει την απαιτούμενη σήμανση, με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμείνει επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς δεν υπήρξε παράλειψη ή παράνομη ενέργεια από πλευράς των δημοτικών οργάνων. Αντιθέτως, το περιστατικό προκλήθηκε εξ ολοκλήρου από αμέλεια του συνεργείου του ΟΤΕ. Γι’ αυτό και η αρμόδια επιτροπή του δήμου, στην οποία θα συζητηθεί το αίτημα της δημότισσας, δεν μπορεί να εγκρίνει αποζημίωση, εφόσον δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των ενεργειών του δήμου και της ζημίας.

Τι γίνεται σε περίπτωση ζημιάς

Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι κάθε ζημιά στον δρόμο αφορά αποκλειστικά τον δήμο. Όμως, στην πράξη, η ευθύνη δεν είναι πάντα του Δήμου. Πολλές φορές, οι δρόμοι «ανοίγουν» από εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΥΑΛ, η ΔΕΗ ή άλλοι πάροχοι δικτύων, εταιρείες οι οποίες έχουν την υποχρέωση να αποκαθιστούν πλήρως το οδόστρωμα μετά το τέλος των εργασιών.

Αν κάτι πάει στραβά, δηλαδή μια λακκούβα δεν κλείσει σωστά, ή δεν υπάρχει σήμανση ή το έδαφος υποχωρήσει, τότε την ευθύνη έχει ο φορέας που εκτέλεσε το έργο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, αλλά πρέπει να απευθυνθούν στον υπεύθυνο οργανισμό, και όχι αυτόματα στον δήμο. 

Εάν κάποιος πολίτης υποστεί ζημιά στο όχημά του ή τραυματισμό λόγω κακοτεχνίας στον δρόμο, θα πρέπει να κινηθεί με συγκεκριμένα βήματα, όπως να ειδοποιήσει αμέσως την αστυνομία ώστε να καταγραφεί επίσημα το συμβάν, να φωτογραφίσει το σημείο και τη ζημιά, να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρεία, η οποία μπορεί να συντάξει υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος και να καταθέσει αίτημα αποζημίωσης στον αρμόδιο φορέα, συνοδεύοντάς το με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως φωτογραφίες, τιμολόγια επισκευής, δελτίο τροχαίου κ.ά..

Αν δεν είναι σαφές ποιος φορέας ευθύνεται, ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί πρώτα στον δήμο, ο οποίος, μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών, θα διαπιστώσει αν το σημείο ανήκει στη δική του ευθύνη ή σε τρίτο οργανισμό. Η διαδικασία αυτή, όσο χρονοβόρα κι αν φαίνεται, είναι ο μόνος τρόπος για να τεκμηριωθεί σωστά μια υπόθεση και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση.

Η ευθύνη των φορέων και η προστασία των πολιτών

Το περιστατικό της κ. Μαρίας Μ. αναδεικνύει την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ δήμων και οργανισμών κοινής ωφέλειας. Όταν συνεργεία αφήνουν ανοιχτές εκσκαφές ή πρόχειρα αποκατεστημένα σημεία χωρίς προειδοποίηση, ο κίνδυνος για τους πολίτες είναι άμεσος. Ο δήμος Μυτιλήνης, όπως αναφέρει η γνωμοδότηση της νομικής του υπηρεσίας, έχει καθήκον να προστατεύει την περιουσία του και να αποφεύγει αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις. Παράλληλα, όμως, κάθε φορέας που δραστηριοποιείται εντός των δημοτικών ορίων οφείλει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και να αποκαθιστά άμεσα κάθε ζημιά που προκαλεί. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται εκεί όπου πραγματικά ανήκουν.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι μοναδική, είναι όμως ενδεικτική. Μια απλή λακκούβα μπορεί να γίνει αιτία ζημιών και ταλαιπωρίας, αν δεν υπάρχει σωστή εποπτεία. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να κινούνται με τεκμηρίωση. Και οι φορείς, είτε δημόσιοι, είτε ιδιωτικοί, να σέβονται την ευθύνη που φέρουν στους δρόμους της πόλης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση