Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Λέσβος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το υποκατάστημα, που εγκαινίασε ο Συνεταιρισμός στις αρχές του Ιανουαρίου, έχει αποσπάσει ήδη πολύ θετικά σχόλια, αφού στα ράφια του οι λάτρεις της Λέσβου μπορούν να βρουν τα γνωστά προϊόντα του Συνεταιρισμού, αλλά και από παραγωγούς του νησιού

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην περίφημη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το υποκατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στην καρδιά της συμπρωτεύουσας. Το υποκατάστημα, το οποίο εγκαινίασε ο Συνεταιρισμός στις αρχές του Ιανουαρίου, έχει καταφέρει ήδη να αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, αφού στα ράφια του οι λάτρεις της Λέσβου μπορούν να βρουν τα γνωστά προϊόντα του Συνεταιρισμού, όπως την φέτα Π.Ο.Π. Μεσοτόπου, το στραγγιστό γιαούρτι, το ρυζόγαλο, τις κρέμες, τα παγωτά, ενώ σύντομα θα προστεθεί σε αυτά και το λάδι, αλλά πέραν αυτών, μια ευρεία γκάμα προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς του νησιού. 

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η καλή αισθητική του χώρου, όπου με την κατάλληλη χωροταξία και τον φωτισμό τα λεσβιακά προϊόντα αναδεικνύονται όπως πρέπει. Τον καταναλωτή θα εξυπηρετήσουν δυο ευγενέστατα παιδιά με καταγωγή από τη Λέσβο, τα οποία μάς είπαν ότι είναι ευχαριστημένα που εργάζονται σε αυτό το πόστο: «Νιώθουμε ότι γινόμαστε μέρος αυτής της κοινής προσπάθειας να μάθει περισσότερος κόσμος για τη Λέσβο μέσα από τα προϊόντα της».

Μεταξύ των προϊόντων που μπορεί να βρει κάποιος στο υποκατάστημα, ενδεικτικά μόνο, είναι τυροκομικά προϊόντα, αλλαντικά, σάλτσες, παξιμάδια, μαρμελάδες, μέλι, λάδι, ούζα και κρασιά, από ντόπιους παραγωγούς και συνεταιρισμούς του νησιού, όπως ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός του νησιού, ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, κ.ά.. 

Για την δυνατότητα που δίνεται στη Λέσβο να εδραιώσει την παρουσία της στο χώρο των γεύσεων στη Βόρειο Ελλάδα και στα Βαλκάνια, και όχι μόνο, μίλησε στα Νέα της Λέσβου το δραστήριο μέλος του Δ.Σ.  του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, ο Μάνος Κωνσταντιδέλλης. 

«Ήταν απόφαση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα, και να ανοίξουμε υποκατάστημα στην Αγορά Μοδιάνο, σε αυτή την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί, όπως τη λένε πολλοί, την «πλατεία των Βαλκανίων». Μάλιστα φέτος υπολογίζεται ότι από την Αγορά θα περάσουν πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Αποτελώντας μια ζωντανή διαφήμιση του νησιού μας, στόχος μας μέσα από αυτό το εγχείρημα είναι να αναδειχθούν όχι μόνο τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, αλλά και να γίνουμε πρεσβευτές της Λέσβου ως ένα σημείο, καθώς εντάξαμε πολλά προϊόντα από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς του νησιού. Θεωρούμε δε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι ο όμιλος Fais Group που διαχειρίζεται την Αγορά Μοδιάνο μας επέλεξε μετά από πολύ ψάξιμο, και εμείς με τη σειρά μας ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους προκειμένου να έχουμε το δικό μας χώρο στην κεντρική αυτή Αγορά. Να σημειωθεί επίσης ότι είμαστε ο μοναδικός Συνεταιρισμός που διατηρεί υποκατάστημα στην εν λόγω Αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντιδέλλης. 

Στην ερώτησή μας ποια προϊόντα του Συνεταιρισμού γνωρίζουν μέχρι στιγμής την μεγαλύτερη απήχηση, ο Μάνος Κωνσταντιδέλλης απαντάει χωρίς δισταγμό η φέτα Μεσοτόπου, δικαιολογώντας την μεγάλη ανταπόκριση «λόγω της πολύ καλής τιμής της φέτας, που παρά την κρίση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, και φυσικά λόγω της ποιότητάς της. Πολλοί επίσης έρχονται και αγοράζουν τις κρέμες μας, το στραγγιστό μας γιαούρτι, ενώ δοκιμάζουν και τα παγωτά μας», αναφέρει ο κ. Κωνσταντιδέλλης. 

Στο υποκατάστημα οι φίλοι της Λέσβου μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα του Συνεταιρισμού, αλλά και από ντόπιους παραγωγούς του νησιού

Ο Συνεταιρισμός

Το εν λόγω εγχείρημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το καλοκαίρι του 2021 οι αποθήκες του Συνεταιρισμού είχαν πληγεί από μεγάλη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οι υλικές ζημιές να είναι σημαντικές. Το γεγονός αυτό όμως όχι μόνο δεν έκαμψε τα μέλη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, αλλά αντιθέτως, έδωσε ώθηση και πείσμα ώστε να γίνει μια νέα αρχή με νέα προϊόντα και συνεχείς προσπάθειες εξωστρέφειας. Μάλιστα, όπως μας είπε ο Μάνος Κωνσταντιδέλλης, μέχρι το τέλος του 2023 η τυροκομική μονάδα του Συνεταιρισμού θα είναι έτοιμη, ανοίγοντας έτσι νέες θέσεις εργασίας.

Πολύ θετική είναι ανταπόκριση, μεταξύ άλλων, στην φέτα Π.Ο.Π. Μεσοτόπου, αφού σύμφωνα με τον Μ. Κωνσταντιδέλλη, συνδυάζει ποιότητα και καλή τιμή

«Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε ο Συνεταιρισμός, θεωρούμε ότι είναι η προσφορά θέσεων εργασίας σε νέους ανθρώπους. Τόσο στα γραφεία του Συνεταιρισμού, όσο και στις αγροκτηνοτροφικές μονάδες του, απασχολούνται νέα παιδιά, όχι μόνο με καταγωγή από τον Μεσότοπο, αλλά από όλο το νησί. Με αυτόν τον τρόπο δεν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντιδέλλης.

Για το συνεταιριστικό σχήμα ως το μέλλον της ελληνικής αγοράς ο ίδιος σημείωσε ότι «η ελπίδα της Ελλάδας, ανταγωνιζόμενη τις μεγάλες εταιρείες στον επιχειρηματικό τομέα βασίζεται στα συλλογικά σχήματα, μέσω των οποίων και στηρίζονται οι παραγωγοί, και τα προϊόντα τους αποκτούν υπεραξία, και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Στον Συνεταιρισμό μας φροντίζουμε για όλους, αγρότες και κτηνοτρόφους, μέσα από πρακτικές γενετικής βελτίωσης, σε συνεργασία με ειδήμονες γεωπόνους και κτηνιάτρους, ενώ σε περιόδους κερδοφορίας του Συνεταιρισμού ενισχύουμε χρηματικά παραπάνω τους παραγωγούς μας. Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό», καταλήγει ο κ. Κωνσταντιδέλλης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles