Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Μυτιλήνη “όμηρος” των Ρομά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ούτε 10 οικογένειες δεν ήταν αυτές που χθες το πρωί μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Γέρας στον δημοτικό καταυλισμό Ρομά της Παγανής και φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μετά τις 3:00 το μεσημέρι στο κεντρικό δρόμο, καθώς είχαν παρκάρει τα αγροτικά αυτοκίνητά τους μεταφέροντας και κάδους απορριμμάτων από γύρω επιχειρήσεις ως οδοφράγματα.  

Αυτή η συμπεριφορά ουσιαστικά σκιαγραφεί τι θα πρέπει να περιμένει η Μυτιλήνη για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, καθώς από χθες περίπου 10 οικογένειες Ρομά από τον καταυλισμό του Παπάδου στη Γέρα κατευθύνθηκαν για να εγκατασταθούν στην Παγανή. Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης της διοικητικής αποβολής των Ρομά από την κοινοτική έκταση στον Παπάδο, η οποία εφαρμόστηκε με δικαστική επιμελήτρια την Βασιλική Δεμερτζή, χθες το πρωί, παρουσία της αστυνομίας, μετά από μία υπερπροσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η κοινότητα Παπάδου, υπό τον πρόεδρο Στρατή Καμάτσο

Να αναφέρουμε ότι μόλις άρχισε η διαδικασία στην οποία είχε διαθέσει φορτηγάκια ο Δήμος Μυτιλήνης για να φορτωθούν τα πράγματα των Ρομά και να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη, με την Κοινότητα επικοινώνησαν από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, προφανώς μετά από καταγγελία ζητώντας διευκρινίσεις για το τι προβλέπεται να γίνει για μία άρρωστη γυναίκα Ρομά και μία γυναίκα εγκυμονούσα. Πρόκειται για δύο οικογένειες για τις οποίες ήδη είχαν μεριμνήσει από την πλευρά της Κοινότητας και του Δήμου να φιλοξενηθούν για τους επόμενους μήνες σε δωμάτια στη Γέρα μέχρι νεοτέρας. Οι άλλες περίπου 10 οικογένειες κατευθύνθηκαν προς την Παγανή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιες εξ αυτών να έχουν εγκατασταθεί από μόνες τους σε σημεία της Μυτιλήνης.

 

Η πολύπαθη Παγανή

Πριν μεταφερθούν οι Ρομά από τη Γέρα, στην Παγανή βρισκόταν η Πυροσβεστική καθώς για άλλη μία φορά ξέσπασε φωτιά στον καταυλισμό των Ρομά και οι πυροσβέστες που ανεβοκατεβαίνουν συχνά αυτό το δρόμο βρέθηκαν και άλλη μια φορά εκεί. Όταν αποχώρησε η Πυροσβεστική άρχισαν να καταφθάνουν τα αυτοκίνητα του Δήμου και τα ιδιόκτητα αυτοκίνητα των Ρομά στην Παγανή. Ωστόσο στην προοπτική εγκατάστασης των Ρομά, δηλαδή της αύξησης του πληθυσμού της Παγανής, αντέδρασαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στεγάζονται στο κτίριο της Κτηνιατρικής, καθώς επίσης και οι γύρω επαγγελματίες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα.  

Μάλιστα μία υπάλληλος έβαλε τα κλάματα σημειώνοντας ότι «καθημερινά βιώνουμε τα πάνδεινα από τις επιθέσεις που δεχόμαστε στα αυτοκίνητά μας, αλλά και στο κτίριο», προειδοποιώντας ότι στον πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Κτηνιατρική υπάρχει σημαντικό αρχείο για τους αγρότες της Λέσβου, που σε περίπτωση που αφαιρεθεί ή ξεσπάσει κάποια φωτιά και καταστραφεί, η απώλεια αυτών των αρχείων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περαιτέρω εξυπηρέτηση των αγροτών. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες στην περιοχή κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και μετά από διαμαρτυρίες και αψιμαχίες δόθηκε εντολή στους υπαλλήλους του Δήμου να αρχίσουν να στήνουν σκηνές για τη στέγαση των Ρομά. Ωστόσο σε αυτήν την προοπτική αντέδρασαν οι Ρομά που είχαν μεταφερθεί από τη Γέρα, λέγοντας ότι ο Δήμος τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους πήγαινε σε σπίτια να διαμείνουν και δεν δέχονταν να μείνουν σε σκηνές. Είπαν μάλιστα ότι ο Δήμος εισπράττει εκατομμύρια για να τους έχει να διαβιώνουν σε καλές συνθήκες και δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα για το σκοπό για τον οποίο καταβάλλονται! «Πέντε εκατομμύρια έχει πάρει ο Δήμος για να μας έχει σε σπίτια και ήρθαν να μας διώξουν μετά από 30 χρόνια από τη Γέρα και μας ζητούν τώρα να μείνουμε μέσα στα σκουπίδια, δεν το δεχόμαστε, είμαστε οικογενειάρχες και έχουμε παιδιά», έλεγαν διαμαρτυρόμενοι οι Ρομά. 

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όσοι διαμένουν στην περιοχή της Παγανής εδώ και χρόνια, φάνηκαν επιφυλακτικοί στο να δεχθούν τις νέες οικογένειες και αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, καθώς υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους ανάλογα με τις φυλές, την επαγγελματική δραστηριότητα και τα πιστεύω του καθενός.  

 

Το κλείσιμο του δρόμου

Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου με τους Ρομά να καταλαμβάνουν τον κεντρικό δρόμο, απαιτώντας να τους μεταφέρουν πίσω στη Γέρα και απειλώντας ότι δεν θα έδιναν το δρόμο στην κυκλοφορία. Ωστόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και της αστυνομίας που από το πρωί είχε εγκαταστήσει δυνάμεις της στην Παγανή, πείστηκαν να εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας.

 

Η επόμενη μέρα

Ανεξάρτητα το αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν από την Παγανή οι οικογένειες Ρομά που μεταφέρθηκαν από τη Γέρα, αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο πληθυσμός των Ρομά που ούτως ή άλλως αυτό το διάστημα κινείται στους δρόμους της Μυτιλήνης, στο κέντρο, καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους, θα πολλαπλασιαστεί. Με άλλα λόγια μη έχοντας πού αλλού να μείνουν οι Ρομά της Γέρας θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, κάποιοι εκ των οποίων προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα της Μυτιλήνης. 

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που η Κοινότητα Παπάδου διεκδίκησε και κατάφερε να επιτύχει την διοικητική αποβολή τους από την κοινοτική έκταση, καθώς προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή με κλοπές, φθορές, απειλές, διακίνηση ναρκωτικών, φτάνοντας τους περιοίκους στα όριά τους. Και γι’ αυτή τη δραστηριότητα υπάρχει η ανησυχία ότι θα μεταφερθεί στη Μυτιλήνη και θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Εξάλλου, πριν ακόμα μεταφερθούν οι Ρομά της Γέρας στη Μυτιλήνη έφταναν στα Νέα της Λέσβου καταγγελίες από νοικοκυριά της Λαγκάδας για άτομα Ρομά που πηδούν από τα κάγκελα και μπαίνουν μέσα στις αυλές τους κλέβοντας ό,τι βρουν.

 

Οι Κοινοτάρχες

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδου κ. Καμάτσος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για την απόφασή τους. Όπως είπε «αγωνιστήκαμε ως Κοινοτικό Συμβούλιο άνθρωποι όλων των κομμάτων στην πρώτη γραμμή, καθώς κοινή διαπίστωσή μας ήταν ότι δεν πάει άλλο. Θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην αξιοποίηση της κοινοτικής έκτασης που απελευθέρωσαν. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αστυνομία και τους υπαλλήλους στο Δήμο για τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα δε, ας μας επιτραπεί την Δικαστική Επιμελήτρια κ. Βασιλική Δεμερτζή για την αποτελεσματικότητά της και να θυμίσουμε ότι οι προσπάθειές μας ξεκίνησαν πριν από χρόνια με δικηγόρο τον Μανώλη Αρμενάκα. Επιτέλους μετά κόπων και βασάνων επανέρχεται η ηρεμία στο χωριό μας, να ζήσουμε ήσυχα χωρίς προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό στις μέρες μας δεν είναι παράλογη απαίτηση».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλυφαντών, Στρατής Χατζηελενούδας, ο οποίος ενημερωνόταν τηλεφωνικά για τα τεκταινόμενα στην Παγανή, καθώς η χθεσινή ημέρα τον βρήκε να απουσιάζει για προσωπικό θέμα εκτός Λέσβου, σημείωσε: «Δεν είναι τόσο η αγανάκτηση που διακατέχει τους επαγγελματίες της Παγανής όσο η απογοήτευση που αισθάνονται, καθώς ενώ διεκδικούσαμε την κατάργηση του παράνομου καταυλισμού δυστυχώς βλέπουμε να ενισχύεται. Επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη θα ζητήσω να συναντηθώ με τον Δήμαρχο. Θεωρώ ότι πρέπει ο ίδιος να λάβει πρωτοβουλίες καθώς το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο την κοινότητά μας και την Παγανή. Πολύ φοβάμαι ότι η Μυτιλήνη για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα βιώσει άσχημες καταστάσεις και ειλικρινά σας λέω καθώς όλοι αγαπάμε τον τόπο μας, εύχομαι να διαψευστώ».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img