Η ΟΛΣΑ για τη διάσωση του Ρωμαϊκού υδραγωγείου

Την πρωτοβουλία των συλλόγων της Μόριας για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων, για τη διάσωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας στηρίζει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, επικοινώνησε με την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Λέσβου και Χίου, Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη (επί ημερών της το 2004-2005 είχαν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές υποστήριξης) και ενημερώθηκε για την κατάσταση του μνημείου, με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας Μαριάνθη Μακρή και έλαβε γνώση για την επιστολή των φορέων της περιοχής και την κλιμάκωση των αντιδράσεων, όπως και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (μετά την αυτοψία στο χώρο του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα) και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό να γνωρίσει τις ενέργειές τους. 

«Περιμένουμε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να σωθεί το ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου το οποίο μαζί με της Σάμου, είναι και τα μοναδικά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου», σημειώνει σχετική ανακοίνωση. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας, σε χθεσινή ανάρτησή του αναφέρει για το θέμα αυτό: «Ένα σημαντικό τεχνικό έργο των ρωμαϊκών χρόνων, ένα ιστορικό μνημείο, τοπόσημο για όλο το νησί, στολίδι της περιοχής του ελαιώνα της Μόριας και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο.

Η κατάστασή του το τελευταίο διάστημα χρήζει άμεσης παρέμβασης, πρόληψης και αποκατάστασης.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώθηκε επί τόπου και κατόπιν προχώρησε σε ενέργειες επικοινωνίας και περαιτέρω ενημέρωσης με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθ΄ ύλην αρμόδιο φορέα για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. 

Αυτονόητο θεωρώ πως κάθε σχετικός και μερικώς εμπλεκόμενος φορέας οφείλει να συμβάλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του στην αποκατάσταση του μνημείου αυτού».