Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι και το πάρκινγκ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Πιέσεις από το Δήμο Μυτιλήνης και το Λιμενικό Ταμείο για την έγκριση του master plan και την παραχώρηση του κεντρικού πάρκινγκ

Σημαντικές ειδήσεις για το master plan του λιμανιού, αλλά και για το μείζον ζήτημα της παραχώρησης του κεντρικού πάρκινγκ στο Δήμο Μυτιλήνης αναμένεται να προκύψουν σήμερα σε σύσκεψη που θα έχουν εκπρόσωποι του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΪΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, ο οποίος έρχεται στο νησί μας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου, με σκοπό να προωθηθούν αρμοδίως τα σοβαρά αυτά ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία της πρωτεύουσας, αλλά και στην ανάπτυξη της Λέσβου γενικότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσα και σχετικές ανακοινώσεις, δεδομένου ότι ήδη οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει πολύ στο γενικό πλάνο ανάπτυξης των λιμενικών εγκαταστάσεων.  

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην διαδικασία της τελικής διαμόρφωσης και έγκρισης του master plan, όπως επίσης και στο χρόνιο αίτημά μας για την παραχώρηση του πάρκινγκ. Αυτοί οι δύο φάκελοι είναι αλληλένδετοι και πρέπει να προχωρήσουν για το συμφέρον της πόλης και των πολιτών».

Το τελευταίο διάστημα, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους την απελευθέρωση του πάρκινγκ και της ζώνης του εμπορικού λιμανιού της πρωτεύουσας, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση του master plan και την αναβάθμιση του χώρου. Μετά από τόσα χρόνια εμπαιγμού του Δήμου και των δημοτών αναφορικά με την αξιοποίηση του κεντρικού αυτού χώρου και την τελευταία υπαναχώρηση του Υπουργείου Οικονομικών στην υπόσχεση που είχε δώσει το 2020 για την δωρεάν παραχώρηση των 50 στρεμμάτων στο εμπορικό λιμάνι, οι εκπρόσωποι του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου θα ζητήσουν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΪΠΕΔ να επιληφθεί του θέματος δίνοντας οριστική λύση.

Πρόκειται για το οικόπεδο ΑΒΚ 121, όπως αποτυπώνεται στο master plan, το οποίο επιζητά να πάρει στα χέρια του ο Δήμος για να προχωρήσει στην εξομοίωση της χερσαίας ζώνης και να μπορέσει να διαχειρίζεται το χώρο σύμφωνα με την μελέτη. 

Όπως είναι γνωστό, μέχρι και το 2014 διαχειρίζονταν αυτή την έκταση, από τη ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα, ο Δήμος σε ό,τι αφορούσε το δημοτικό πάρκινγκ και την στάθμευση των αστικών λεωφορείων και το Λιμενικό Ταμείο όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, 50 περίπου στρέμματα συνολικά, ενώ ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών, καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού, φορτοεκφόρτωση καυσίμων, κλπ.. 

Όλα άλλαξαν όμως με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αυτή την χρονιά, βάσει του οποίου το ακίνητο παραχωρήθηκε στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.). Μάλιστα, είχαν γίνει τότε ενέργειες για την πώληση της έκτασης από το ΤΑΪΠΕΔ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Έκτοτε, τόσο επί δημαρχίας Βουνάτσου όσο και επί της θητείας του αείμνηστου Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, με τον Δήμο πάντα να διεκδικεί να περάσει στα χέρια του το ακίνητο, είτε δωρεάν ή ακόμη και με μισθωτήριο συμβόλαιο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έθεσε ψηλά στην ατζέντα αυτό το ζήτημα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε συσκέψεις που είχαν γίνει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο κ. Βεσυρόπουλος είχε δεσμευτεί ότι με δική του απόφαση το πάρκινγκ θα παραχωρηθεί στο Δήμο δωρεάν για την συντήρηση και την βελτίωση όλης της έκτασης, από τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά από τον Δήμο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα ετών που αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. 

Ωστόσο, στην πορεία έγινε γνωστό ότι η υπογραφή του Υφυπουργού “σκόνταψε” στην Διοίκηση της ΕΤΑΔ που υποστηρίζει ότι το πάρκινγκ της Μυτιλήνης δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με ακίνητα που επέστρεψαν στο Υπουργείο και κατ’ επέκταση δεν έχει κανένα δικαίωμα να το παραχωρήσει στο Δήμο. Από τότε ξεκίνησε ένας νέος κύκλος επαφών από την Δημοτική Αρχή για να βρει λύση και να υλοποιήσει το σχέδιό της σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου.

spot_img

More articles