Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ώρα του ξεσηκωμού για το κτηματολόγιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τον τόνο για δυναμική διεκδίκηση επίλυσης των ζητημάτων του κτηματολογίου στις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας δίνει, με έγγραφό του, το Δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου, το οποίο συνυπογράφουν και οι τρεις συντονιστές, Βασίλης Μαμώλης, Κίμων Χρυσίδης και Ανέστης Καμμένος. Ουσιαστικά το έγγραφο έχει τροφοδοτηθεί από τον συντονιστή του δικτύου από πλευράς Δήμου Μυτιλήνης και πρόεδρο της κοινότητας Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έγραψαν τα Νέα της Λέσβου, με τίτλο “Ζεσταίνουν τις μηχανές για το κτηματολόγιο”. 

Το έγγραφο απευθύνεται στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Αντιδήμαρχο Δόμησης Μυτιλήνης, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης και τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Δήμου Μυτιλήνης, ενώ κοινοποιείται στους Βουλευτές και στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου «όλες οι υποσχέσεις για  ορθή ολοκλήρωση της επανακτηματογράφησης, αποδεικνύονται ψεύτικες, οδηγώντας σε βέβαιη απώλεια χιλιάδων ιδιοκτησιών. Αναγκαία η προσφυγή κατά των εργοληπτικών εταιρειών, της κρατικής «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε» και του αρμόδιου Υπουργείου».

Το Δίκτυο υπογραμμίζει πως ενώ δόθηκε παράταση ολοκλήρωσης της επανακτηματογράφησης (Α’ φάσης του κτηματολογίου) μέχρι τέλους του 2023, καμιά δέσμευση του Υπουργείου δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια βέβαιη η απώλεια χιλιάδων ιδιοκτησιών στις 14 Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα. Και σίγουρα για ακόμα μια φορά θα την πληρώσουν κυρίως οι φτωχότεροι δημότες, μια και οι διορθώσεις διά της δικαστικής οδού κοστίζουν χιλιάδες ευρώ!  Όσο για τα ακίνητα που θα δημευθούν από το κράτος, θα περάσουν στα χέρια επιτήδειων μέσω πλειστηριασμών!

«Δεν υπάρχει πια κανένα χρονικό περιθώριο για αναμονή λύσεων… «κατόπιν ενεργειών μου» και παρακλήσεων προς την Κυβέρνηση», τονίζει το Δίκτυο Κοινοτήτων. Και συνεχίζει: «Θέσαμε για πολλοστή φορά το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης (όπου υπάγονται οι πληττόμενες περιοχές), να προχωρήσουν άμεσα σε ποινική δίωξη κατά των εργοληπτικών εταιρειών, της κρατικής «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.» και του αρμόδιου Υπουργείου, αφού δικά τους ένοχα λάθη, καθυστερήσεις και σκόπιμες δικαιολογίες, ναυαγούν την ολοκλήρωση της επανακτηματογράφησης, εις βάρος χιλιάδων συντοπιτών μας. Πόσο μάλλον, αφού μεταξύ των ακινήτων που δημεύονται είναι και πολλά  ακίνητα του Δήμου Μυτιλήνης!!!».

Στο έγγραφό του το Δίκτυο παρατηρεί ότι η δήμευση χιλιάδων ιδιοκτησιών θα είναι άλλη μια ταφόπλακα στην ρημαγμένη οικονομία του νησιού μας, γεγονός που πρέπει να λογαριάσει καλά κάθε αρμόδιος και συναρμόδιος πολιτικός, κρατικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας.

Καταλήγοντας στο έγγραφό του το Δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου διερωτάται:  «Πόσες φορές πρέπει να πληρωθεί με δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων το… πολυχρονεμένο κτηματολόγιο, που αντί να λύνει προβλήματα των πολιτών, καταντά στις περιοχές μας να δημεύει περιουσίες; Τέλη του 2023, τι θα παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Κτηματολόγιο των συγκεκριμένων περιοχών; Την λανθασμένη καταγραφή των μισών ιδιοκτησιών;», ενώ καταλογίζει ότι «κωφεύουν και αδιαφορούν στις απανωτές διαμαρτυρίες μας των τελευταίων χρόνων (με τις οποίες αναλυτικά ξεσκεπάσαμε όλες τις παραβάσεις), γεγονός που δημιουργεί εύλογες υποψίες για μεθόδευση μαζικών πλειστηριασμών  χιλιάδων ιδιοκτησιών στην παραμεθόριο περιοχή μας».

Η αντίδραση Βατού

Πρώτος αντέδρασε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός, ο οποίος διαβάζοντας το περιεχόμενο του εγγράφου με παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου προτείνει να γίνει συντονισμός της περιοχής μας με τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, ώστε να διεκδικηθεί κοινή λύση. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βατός σημείωσε ότι «αντίστοιχα προβλήματα με το κτηματολόγιο υπάρχουν στην Κεφαλονιά, αλλά και στη γειτονική μας Χίο. Πιστεύω πως  αν πάμε όλοι μαζί καθώς δεν θα φανεί ότι διεκδικούμε αποσπασματικά μόνο μία περιοχή αλλά περισσότερες, οι πιθανότητες να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα για τους συνδημότες μας θα είναι αυξημένες. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Μυτιλήνης παρότι τυπικά δεν έχουμε αρμοδιότητα δεν κρυφτήκαμε πίσω από αυτό, αντιθέτως ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης ανέλαβε πρωτοβουλίες. Θα θυμάστε άλλωστε ότι τον περασμένο Απρίλιο κλιμάκιο της Κτηματολόγιο ήρθε στη Λέσβο και δεσμεύτηκαν για τη λύση την οποία αναφέρει το Δίκτυο Κοινοτήτων ότι έχει καθυστερήσει. Σε ό,τι με αφορά ως Αντιδήμαρχο, παρά το μικρό διάστημα που βρίσκομαι στην Πολεοδομία, έχω ήδη μεταβεί μία φορά στην Αθήνα ειδικά για το θέμα του κτηματολογίου πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών και οχλήσεων από πλευράς μου, ενώ έχω ενημερώσει και επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτές τις ενέργειες», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Η απάντηση Κάρμαντζη 

Υπέρ της κοινής διεκδίκησης λύσης εδώ και τώρα συντονισμένα με τη Λέσβο σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου τάχθηκε, χθες, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Απαντώντας ο κ. Κάρμαντζης σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου σημείωσε ότι «το πρόβλημα με το κτηματολόγιο είναι σοβαρό και στη Χίο, για να μη σας πω ότι τα πράγματα είναι εφιαλτικά για τις ιδιοκτησίες των συνδημοτών μας και φυσικά μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση είμαστε σύμφωνοι στην από κοινού διεκδίκηση με τον φίλο Δήμαρχο Στρατή Κύτελη και φυσικά αποδεχόμαστε την πρόταση του αντιδημάρχου κ. Βατού».

Όχι άλλη ανοχή 

Το ζήτημα των διορθώσεων του κτηματολογίου σέρνεται από το 2011 όταν είχαν δρομολογηθεί επί Υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη. Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις διορθώσεις – και παραμένει άγνωστο αν πληρώθηκαν για ένα έργο που ουδείς από τους πολίτες έχει δει μέχρι τώρα, καθώς δεν έγιναν αναρτήσεις – έχουν κάνει ελάχιστες μετρήσεις σε κτήματα εγκαταλείποντας και φορτώνοντας σε ανευθυνότητα των ίδιων των ιδιοκτητών το ότι δεν κατάφεραν να βρουν τους περισσότερους. Πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες, που ήταν οι τελευταίες που παρέδωσαν τα αρχεία με τους χάρτες στο κτηματολόγιο, δημιουργώντας όλη αυτή τη μεγάλη περιπέτεια στη Λέσβο.

Αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν να κηρυχθούν έκπτωτες οι δύο αυτές εταιρείες από το αρμόδιο Υπουργείο και να προχωρήσει ένα άλλο μοντέλο διορθώσεων, ακόμα και με τη συνδρομή του Δήμου ή του ΤΕΕ. Αντί για όλα αυτά που θα φέρουν σε κάποια στιγμή ένα αποτέλεσμα βλέπουμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα να κρύβεται πίσω από παρατάσεις επί παρατάσεων και διαβεβαιώσεις επί διαβεβαιώσεων, στην ουσία όμως καμία εξέλιξη δεν υπάρχει και όποιος θέλει να οικοδομήσει ή να μεταβιβάσει ένα ακίνητο, που είναι μπλεγμένο στα γρανάζια του κτηματολογίου, είναι υποχρεωμένος πρώτα να πληρώσει πολιτικούς μηχανικούς και δικηγόρους για να το νομιμοποιήσει στη δικαιοσύνη.  

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν μεγάλος αριθμός ακινήτων έχει νομιμοποιηθεί στη δικαιοσύνη. Άρα, λοιπόν, το Υπουργείο έχει κάθε λόγο να καθυστερεί αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους αντί να λύνει τα προβλήματά τους, όπως εύστοχα παρατηρεί το Δίκτυο Κοινοτήτων, ο συντονιστής του οποίου Βασίλης Μαμώλης κρατά ψηλά στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα.

spot_img

More articles

spot_img