«Η πόλη ανήκει στους πολίτες»

Spread the love


Επιστολή με αποδέκτες τον Δήμο Μυτιλήνης, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και εκπροσώπους φορέων της πόλης στον παραγωγικό, επιστημονικό και κοινωνικό τομέα, απέστειλαν με πρωτοβουλία τους δεκάδες ενεργοί πολίτες της Μυτιλήνης, συμπεριλαμβάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν κοινωνικά θέματα, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. 

Οι ιδέες και οι προτάσεις για την πόλη της Μυτιλήνης συζητήθηκαν εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027, και κατά τη διάρκεια πέντε συνεχόμενων συναντήσεων κατά το χρονικό διάστημα από 18/12 του 2022 έως και 6/2 του 2023, στις οποίες έλαβαν μέρος δεκάδες συμπολίτες μας που είναι ενεργοί σε πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Κοινωνία των Πολιτών: «Αφορμή στάθηκε η επερχόμενη ενεργοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της πόλης της Μυτιλήνης, όμως, τα έργα και οι δράσεις που προτείνουμε επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από διάφορες πηγές και πόρους (εθνικούς, ευρωπαϊκούς, προσφορές, χορηγίες κλπ.).

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και αρχές τα εξής:

  • Η Κοινωνία των Πολιτών διά των τοπικών φορέων της να έχει ενεργή συμμετοχή στον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίησή τους.
  • Ειδικά για το πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της πόλης της Μυτιλήνης, να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στη λεγόμενη Αστική Αρχή που θα σχεδιάσει και θα προγραμματίσει έργα και δράσεις τα επόμενα χρόνια, ύψους 50 εκατ. €.

Αποφασίσαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στον Δήμο Μυτιλήνης και στην Διαχειριστική Αρχή, να τις κοινοποιήσουμε σε παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της Μυτιλήνης, να μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας στους διάφορους φορείς στους οποίους συμμετέχουμε και να τις δημοσιοποιήσουμε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης». 

Οι προτάσεις

Οι έγγραφες προτάσεις που επισυνάπτονται στην επιστολή καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Μυτιλήνη. Με όραμα την ανάδειξη της πόλης στον κοινωνικό, επιχειρηματικό και τουριστικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τομέα, κατατέθηκε πλάνο προτάσεων που αφορούν την συντονισμένη δράση σε βάθος δεκαετίας με τη συνέργεια όλων των φορέων. 

Ενδεικτικά οι προτάσεις που αφορούν τον κοινωνικό τομέα έχουν να κάνουν με πρακτικούς τρόπους συμπερίληψης συμπολιτών μας που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένους, ρομά, ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, ανέργους και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, μέσω της βελτίωσης των υποδομών μέσα στην πόλη και μεταξύ άλλων την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτιρίων, αλλά και την στήριξή τους με προγράμματα. 

Στον τομέα της οικονομίας και επιχειρηματικότητας, γίνονται προτάσεις που εκτείνονται στην αύξηση της παραγωγικότητας της ελιάς, αλλά και την τουριστική αξιοποίηση των ελαιώνων. Παράλληλα έχουν καταγραφεί προτάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ του νησιού μας, μέσα από την συντονισμένη δράση των φορέων, καθώς και η βελτίωση των υπηρεσιών από μέρους των επιχειρηματιών της Μυτιλήνης.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής εικόνας της πόλης μας, μέσα από την αξιοποίηση υπάρχοντων κτιρίων, αλλά και την διοργάνωση φεστιβάλ τεχνών, μαθητικών διαγωνισμών και γενικά δράσεων που θα φέρουν τους πολίτες και την νέα γενιά σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μυτιλήνης.

Τέλος, όσον αφορά το περιβάλλον γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε τρόπους διαχείρισης του νερού, στην αύξηση χώρων πρασίνου, στην διαχείριση των απορριμμάτων, και γενικά στην λειτουργικότητα και την «πράσινη» ανάπτυξη της πόλης, στο οποίο θα βοηθήσουν και ανάλογες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Όπως σημειώνουν οι πολίτες της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας για την πόλη μας: «Οι συναντήσεις και οι σχετικές συζητήσεις είχαν σαν σκοπό να ξεκινήσουν τη διαβούλευση “από τα κάτω”. Στο επόμενο διάστημα  (κατά πληροφορίες μας Μάρτιο με Μάιο) αναμένεται σχετική πρωτοβουλία από τον Δήμο Μυτιλήνης να διοργανώσει ανοιχτές συναντήσεις με παραγωγικούς, επιστημονικούς φορείς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και ακολούθως να συγκαλέσει την λεγόμενη “Αστική Αρχή” του προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Μυτιλήνης με μέλη όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους από τους προαναφερόμενους φορείς, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των έργων και δράσεων για την πόλη της Μυτιλήνης για τα επόμενα χρόνια. Επιτέλους η Μυτιλήνη να γίνει πόλη για τους πολίτες της», καταλήγουν οι ίδιοι. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση