Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Η σημασία του βιβλίου για τον άνθρωπο


Με το θέμα «Βιβλίο:  Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο» δόθηκε και επίσημα η έναρξη των πανελλαδικών με πρώτους τους μαθητές των ΕΠΑΛ να «ρίχνονται» στη μάχη των εξετάσεων. Οι μαθητές εξετάστηκαν χθες στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας σε ένα θέμα το οποίο έχει «ξαναπέσει» σε πανελλαδικές εξετάσεις πριν λίγα χρόνια. Τα θέματα των εξετάσεων ήταν βατά, όπως ανέφεραν οι υποψήφιοι, ενώ ένα ιδιαίτερο «πλεονέκτημα» είχαν οι φιλαναγνώστες και οι λάτρεις του βιβλίου

241 μαθητές των ΕΠΑΛ από τον Νομό Λέσβου κλήθηκαν να απαντήσουν στα θέματα της Νεοελληνικής γλώσσας, με τις εξετάσεις να διεξάγονται χωρίς προβλήματα. Τα θέματα δόθηκαν κανονικά στην ώρα τους λίγο μετά τις 8:30 το πρωί, ενώ οι μαθητές είχαν στην διάθεσή τους 3 ώρες έτσι ώστε να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα. 

Το κεντρικό κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν χθες οι μαθητές των ΕΠΑΛ ήταν μη λογοτεχνικό, διασκευασμένο από το διαδίκτυο δοκίμιο, το οποίο πραγματευόταν τον ρόλο που διαδραματίζει το βιβλίο στην ζωή των ανθρώπων. Στο πρώτο ερώτημα οι μαθητές κλήθηκαν να παραθέσουν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο αρθρογράφος του εν λόγω κειμένου σε μια παράγραφο 60-70 λέξεων. Στο δεύτερο ερώτημα έπρεπε να εντοπίσουν τρία διαφορετικά μέσα πειθούς (μια μεταφορά, μια συγκινησιακά φορτισμένη έκφραση και μια χρήση επιθέτου) που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος στην τελευταία παράγραφο του κειμένου. Στην συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα στα οποία έπρεπε να εντοπίσουν τα δομικά μέρη μιας παραγράφου του κειμένου, ενώ και φέτος δεν απουσίαζαν οι ερωτήσεις σχετικά με συνώνυμα λέξεων του κειμένου. Οι περισσότερες μονάδες της εξέτασης συγκεντρώθηκαν γύρω από την ομιλία που έπρεπε να γράψουν οι μαθητές σχετικά με την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο.

Το δεύτερο μέρος της εξέτασης περιλάμβανε απόσπασμα από το λογοτεχνικό κείμενο του συγγραφέα Μενέλαο Λουντέμη με τίτλο «Ένα παιδί μετράει τα άστρα». Εκεί οι μαθητές μεταξύ άλλων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του αποσπάσματος, ενώ έπρεπε να εντοπίσουν και να αναφέρουν σχήματα λόγου και τους αφηγηματικούς τρόπους που περιείχε το απόσπασμα.  

Οι μαθητές

Με χαμόγελα και ανακούφιση αποχωρούσαν από την αίθουσα αρκετοί από τους μαθητές των ΕΠΑΛ στη Μυτιλήνη, καθώς ανέφεραν ότι ήταν ένα θέμα που περίμεναν να πέσει στις πανελλήνιες και ήταν προετοιμασμένοι καλά. Τα θέματα, όπως τόνισαν, ήταν αρκετά βατά και μπορούσε να γράψει κάποιος που ήταν καλά διαβασμένος. Το λογοτεχνικό κείμενο επίσης δεν δυσκόλεψε την πλειοψηφία των μαθητών, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που δεν χρειάστηκαν και τις τρεις ώρες ώστε να ολοκληρώσουν την εξέτασή τους, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές στο συγκεκριμένο μάθημα. 

Γενικά οι μαθητές δήλωσαν αρκετά αισιόδοξοι, βάζοντας πλώρη για το επόμενο μάθημα, που είναι αύριο Σάββατο με τις εξετάσεις στο μάθημα της Άλγεβρας. Την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν να εξεταστούν στα μαθήματα των ειδικοτήτων τους με τις εξετάσεις τους να ολοκληρώνονται την Δευτέρα 17 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην μάχη των πανελλαδικών «ρίχνονται» οι μαθητές των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img