Η ΣΥΝ-εξέλιξη θυμάται τον Γιώργο Φρέρη

Θλίψη έχει σκορπίσει η απώλεια του Παιδοψυχολόγου, Γιώργου Φρέρη, στην κοινωνία της Λέσβου, καθώς είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το παιδοψυχιατρικό τμήμα στο Νοσοκομείο και πρωτοστάτησε και για την ίδρυση του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Μυτιλήνης. Ήταν εκείνος που άνοιξε νέους δρόμους στο νησί, όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Για το Σύλλογο «ΣΥΝ – εξέλιξη» ήταν η κινητήριος δύναμη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΥΝ – εξέλιξη», Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου, γράφει για τον Γιώργο Φρέρη: «Μεγάλο το κενό που αφήνει στον χώρο της Παιδοψυχιατρικής ο θάνατος του Γιώργου Φρέρη. Πολλές οι αναμνήσεις  μας απ’ τις συνεδρίες μαζί του, όταν υπηρετούσε στην Παιδοψυχιατρική του Βοστάνειου το 2004. Θυμάμαι όταν μας υποδεχόταν στο χώρο – που με πρωτοβουλία του είχε δημιουργηθεί στον 3ο όροφο του Βοστάνειου – πάντα με το χαμόγελο, την καλή του διάθεση, την εμψύχωση και τη φιλικότητά του, μα πάνω απ’ όλα την αγάπη του για το παιδί.

Στην πρώτη συνεδρία πηγαίναμε με αγωνία και άγχος, αλλά φεύγαμε με τελείως διαφορετικά συναισθήματα. Σαν να μας άλλαζε την οπτική, με την οποία βλέπαμε την δυσκολία του παιδιού μας. Να ορισμένες από τις συμβουλές του:

-«Πάνω απ’ όλα είναι παιδί, που θέλει να παίξει, να τρέξει, να χαρεί και να ζήσει»

-«Συχνά να ξεχνάτε τον αυτισμό του…»

-«Ο χώρος αξιολόγησης των παιδιών πρέπει να είναι ευχάριστος, πολύχρωμος»

Να εστιάζετε στα δυνατά στοιχεία του παιδιού σας και όχι στις αδυναμίες του»

-«Κι εσείς οι γονείς να βρίσκετε χρόνο για την σχέση σας, για εσάς. Τα παιδιά θέλουν χαρούμενους γονείς».

Το 2016, όταν προσκληθήκαμε οι γονείς παιδιών με αυτισμό στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Μυτιλήνης (που στήθηκε με την δική του πρωτοβουλία), ήταν εκεί για να μας εμψυχώσει για τη δημιουργία συλλόγου.

Κι όταν συναντηθήκαμε, σαν ιδρυμένος Σύλλογος πια, στο θεατράκι Χρυσομαλλούσας, το 2017, σε εκδήλωση του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου και το 2018 στην αίθουσα του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στην ημερίδα Ζώντας με τον αυτισμό, μας συγχάρηκε για την επιλογή της ονομασίας του συλλόγου. «Δίνετε σωστό μήνυμα στην κοινωνία μ’ αυτό το όνομα, γιατί όλοι εξελισσόμαστε», μας είπε.

Η τελευταία μας συνάντηση ήταν τον Μάιο του 2018 στο Επιμελητήριο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο «Επί λέξει» της Χρυσάνθης Μεϊμάρη, για την διαχείριση παιδιών με αυτισμό και ΔΕΠΥ. Ο Γιώργος Φρέρης υπογράμμισε τότε την τάση της εποχής μας να βάζουμε εύκολα ταμπέλες στους ανθρώπους. «Οι ταμπέλες είναι για τα βάζα και όχι για τους ανθρώπους», μας έλεγε. «Χαίρομαι πολύ για την καλή πορεία της ΣΥΝ-εξέλιξης»: Μ’ αυτά τα λόγια αποχαιρετιστήκαμε τότε και μ’ αυτά θα πορευτούμε στη συνέχεια.

Σήμερα πολλοί γονείς της ΣΥΝ-εξέλιξης σοκαρισμένοι, μιλάνε για τον καλό άνθρωπο με την όμορφη ψυχή, τον καλό επιστήμονα, που έδινε θάρρος στους γονείς πάντα με χαμόγελο, που αναγνώριζε τις δυσκολίες και τόνιζε πάντα τα δυνατά σημεία του παιδιού.

Γιώργο, Καλή Ανάπαυση. Σου υποσχόμαστε ότι η ΣΥΝ-εξέλιξη θα συνεχίσει να εξελίσσεται μαζί με τα παιδιά της και τους γονείς τους, αφού πάντα μας προέτρεπες να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφανιστεί  λόγω του αυτισμού του παιδιού μας, γιατί πράγματι ο αυτισμός είναι μια μεγάλη πρόκληση της ζωής μας.

Πάντα θα τον θυμόμαστε!!!».

Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου

(Πρόεδρος της ΣΥΝ-εξέλιξης)