Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Ικανοποιητική, αλλά μουδιασμένη η πρεμιέρα για το άνοιγμα της εστίασης

Με συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, μόνο σε υπαίθριους χώρους, χωρίς μουσική και με ωράριο λειτουργίας αυστηρά έως τις 22:45, έγινε το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης. Άνοιγμα, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για τον κόσμο, που του δίνεται πλέον η δυνατότητα να βγει από το σπίτι και να διασκεδάσει, έστω και με τους όποιους περιορισμούς, αλλά και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης, που ήταν κλειστές για έξι ολόκληρους μήνες εξαιτίας των μέτρων καραντίνας για τον COVID-19. 

Το ξεκίνημα αυτό, όμως, αν και ικανοποιητικό, ήταν μάλλον μουδιασμένο. Όπως μας μεταφέρουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, η κίνηση – περισσότερο στις καφετέριες και λίγο λιγότερο στις ταβέρνες – ήταν αρκετά καλή την πρώτη ημέρα του ανοίγματος, αλλά την περίμεναν πιο αυξημένη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως λόγω των ημερών του Πάσχα και των διαδοχικών αργιών, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να εκδράμουν εκτός πόλης με συγγενείς και φίλους, ενώ επιπλέον φαίνεται να επικρατεί η τάση αρκετός κόσμος να περιμένει να περάσει το πρώτο κύμα «εξόρμησης» στις καφετέριες και τις ταβέρνες, αναβάλλοντας την έξοδό του για καφέ και φαγητό για τις επόμενες ημέρες. 

Παρ’ όλα αυτά οι ιδιοκτήτες, με τους οποίους συζήτησαν τα «Νέα της Λέσβου», δεν έκρυψαν τη χαρά τους, που είδαν ξανά τις επιχειρήσεις τους ανοικτές, αλλά και τον προβληματισμό τους για τις όχι και τόσο βιώσιμες συνθήκες, που διαμορφώνουν τα μέτρα, που λαμβάνονται.

Όπως μας επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ», Νίκος Γιαννάκας, για τις επιχειρήσεις εστίασης που σερβίρουν φαγητό και ειδικά για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, ο περιορισμός της λειτουργίας τους έως τις 22:45 δημιουργεί προβλήματα, καθώς δεν δίνει αρκετό χρόνο για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες, όπως θα περίμεναν, επηρεάζοντας τον τζίρο της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, πως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΤ, συνέδεσε το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου και με την υπό όρους διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης. Μένει, επομένως, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα μέτρα, που θα ισχύουν το επόμενο διάστημα. 

 

Αγώνας δρόμου για να προλάβουν το άνοιγμα

Η ημέρα, που επιλέχθηκε για το άνοιγμα της εστίασης, φαίνεται πως δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που έπρεπε εν μέσω Πάσχα και αργιών όχι μόνο να ζητήσουν από το προσωπικό να επιστρέψει στις θέσεις του για την προετοιμασία, αλλά και να προμηθευτούν όλες τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Το ξαφνικό άνοιγμα αιφνιδίασε όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους προμηθευτές, κάποιοι από τους οποίους δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στο σύνολο των αναγκών, με τις διαδοχικές αργίες να μην προσφέρουν τρομερά περιθώρια ευελιξίας.

Δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες, που αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σήμερα, για να έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκα, περίπου 2 στους 10 ιδιοκτήτες ανέβαλαν το άνοιγμα για τις προσεχείς ημέρες της εβδομάδας, ενώ και 2 στους 10 θα επιλέξουν τελικά να λειτουργήσουν μόνο τις βραδινές ώρες και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

 

Πιο υποτονικά τα πράγματα στην υπόλοιπη Λέσβο

Μπορεί οι αργίες να δίνουν την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να πραγματοποιήσει εκδρομές στο νησί, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εκτός Μυτιλήνης για να ανοίξουν από σήμερα, που η προσέλευση ήταν έτσι κι αλλιώς υποτονική, σε σύγκριση με αντίστοιχες ημέρες τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως μας μεταφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, 6 στους 10 ιδιοκτήτες επέλεξαν να μην ανοίξουν ακόμη τις επιχειρήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή, ενώ και αυτοί που το έκαναν θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους κυρίως αυτές τις ημέρες αργίας και τα επόμενα Σαββατοκύριακα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σύνδεση του τομέα της εστίασης στις περιοχές αυτές με τον τουρισμό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους και της βιωσιμότητάς τους στηρίζεται στους επισκέπτες του νησιού. 

Με το άνοιγμα του τουρισμού να τοποθετείται στις 15 Μαΐου, προσαρμόζεται λοιπόν ανάλογα και ο προγραμματισμός για το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων εστίασης και στις τουριστικές περιοχές της Λέσβου.