Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ικανοποιητική συμμετοχή στη σχολή προπονητών για το δίπλωμα UEFA ‘’C’’

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στην πόλη της Χίου η Α’ φάση της Σχολής προπονητών ποδοσφαίρου της ΕΠΟ για το δίπλωμα UEFA “C”. 

Στην σχολή αυτή πήραν μέρος 41 άτομα, έχοντας συμμετάσχει από πλευράς Βορειοανατολικού Αιγαίου συνολικά 23 άτομα. Από το νησί της Λέσβου 11, την Χίο 11 και από Σάμο 1. Οι υπόλοιποι ήταν από άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας. 

Για το συγκεκριμένο θέμα μιλήσαμε με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Προπονητών Ν. Λέσβου Θανάση Τσίγκα, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε για την σχολή προπονητών που έγινε στην Χίο, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν τους προπονητές, ενώ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο τοπικός σύνδεσμος από την ΕΠΣ Λέσβου. 

-Ακόμη μια σχολή προπονητών διοργάνωσε η ΕΠΟ, αυτή την φορά στην Χίο. Πώς πήγε η εκπαίδευση των νέων προπονητών στην 1η φάση;

«Όσον αφορά την 1η φάση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Χίο, το σύνολο των υποψηφίων έφτασε στον αριθμό 41. Οι υπόλοιποι ήταν από την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως δε από την ΑΤΤΙΚΗ. Αρκετά δύσκολη και επίπονη διαδικασία, όπως γίνεται εξάλλου σε όλες τις σχολές της ΕΠΟ, αφού το πρόγραμμα ξεκινούσε το πρωί, κατά τις 9 και τελείωνε μετά από 12 ώρες περίπου, με ενδιάμεσο κενό 2 ωρών για φαγητό και λίγη ξεκούραση. Τα πρωινά γινότανε πρακτική διδασκαλία και εξέταση των συμμετασχόντων, και τις απογευματινές ώρες θεωρητική διδασκαλία. Οι σχολές της ΕΠΟ που αφορούν το δίπλωμα C, απευθύνονται σε προπονητές που θα ασχοληθούν ή ασχολούνται σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό ζήτημα είναι η εν λόγω εκπαίδευση, αφού κοινή επιδίωξη, αλλά και όνειρο, όσων ασχολούμαστε με το άθλημα αυτό, είναι η προώθηση και διδασκαλία των μυστικών της μπάλας στα μικρά παιδιά, που αποτελούν και το μέλλον του αθλήματος».

-Στην περσινή χρονιά είχαμε την υπόσχεση από την τοπική ΕΠΣ, ότι θα γινότανε και εδώ μια παρόμοια σχολή. Ξέρετε τον λόγο που δεν διοργανώθηκε τελικά στο νησί η σχολή προπονητών και έγινε τελικά στην Χίο;

«Δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζω δεν διεκδικήσαμε (και μιλάω σε πρώτο πληθυντικό, διότι θεωρώ ότι και εμείς σαν Σύνδεσμος, θέλουμε να γίνονται σχολές εδώ στο νησί), με σοβαρότητα και δύναμη την διενέργεια της σχολής εδώ. Από τις δικές μου πληροφορίες, μέχρι τον Μάρτιο, δεν είχε γίνει έγγραφη διεκδίκηση από την ΕΠΟ, παρά (όπως τουλάχιστον έχει παραδεχθεί σε συναντήσεις μας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προπονητών της ΕΠΣ Λέσβου) κάποιες σκόρπιες κουβέντες, κατά την διάρκεια των πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, που έγιναν στην Ρόδο, την περασμένη Άνοιξη. Η ΕΠΣ Χίου, φαίνεται ότι ενήργησε πιο δυναμικά, έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και πήρε τελικά την σχολή στην έδρα της. Παρόλα αυτά όμως έχω να συμπληρώσω, ότι πέρυσι στην αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου, η εδώ ΕΠΣ, είχε ζητήσει συμμετοχές από ανθρώπους του νησιού και της Λήμνου, εκφράσθηκαν πάνω από 30 επιθυμίες (αν δεν κάνω λάθος ήταν 31 δηλώσεις), αλλά είδαμε με λύπη να πηγαίνουν τελικά μόνο 11 άτομα από το νησί και κανένας από την Λήμνο». 

-Πιστεύετε ότι βοηθούν αυτές οι σχολές στην επιμόρφωση των προπονητών και γενικότερα βοηθούν στην βελτίωση και ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου; 

«Έχοντας εμπειρία συμμέτοχής σε σχολές προπονητικής από το 1992 στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αναφανδόν σας δηλώνω, ότι κάθε σχολή που γίνεται, πάντοτε προσθέτει στην γνώση μας και κάποιο καινούργιο στοιχείο. Η προπονητική είναι μια επιστήμη που συνεχώς βελτιώνεται, αναπτύσσεται και καινούργια στοιχεία μπαίνουν στην διάθεσή μας. Εξάλλου όλοι όσοι ήμασταν ποδοσφαιριστές τις δεκαετίες ‘70, ‘80 και ‘90 και ασχολούμαστε σήμερα με την προπονητική, βλέπουμε ξεκάθαρα τον τρόπο που προπονούμασταν τότε και την τεράστια διαφορά με τους σημερινούς τρόπους εκμάθησης και προπόνησης του ποδοσφαίρου. Είχα την τύχη να βρεθώ σε σχολές με ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν σε ομάδες της Super League, σε ομάδες του εξωτερικού, των Εθνικών ομάδων κλπ. και να λένε με θαυμασμό, όταν παίρνανε κάποια νέα πληροφορία γύρω από την προπονητική, ότι τόσα χρόνια επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και δεν γνώριζαν πράγματα που μάθανε μέσα από τις σχολές. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τις σχολές με το πρόσχημα πως δεν είναι δυνατόν να μάθεις την προπονητική, μόνο μέσα σε 20-30 μέρες (διάστημα που διαρκούν οι περισσότερες σχολές στο σύνολό τους και στις 3 φάσεις που γίνονται πλέον).  Έχουν ένα μέρος αλήθειας αυτοί οι ισχυρισμοί, αλλά μέσα από αυτή την διαδικασία, παίρνεις πληροφορίες που εάν τις αξιοποιήσεις σωστά στην συνέχεια, θα έχεις και τα άριστα αποτελέσματα». 

-Ο τοπικός Σύνδεσμος είναι συμπαραστάτης σε τέτοιες προσπάθειες; Έχει βοηθήσει για παράδειγμα τους 11 νέους υποψήφιους προπονητές που βρέθηκαν στην Σχολή και με ποιους τρόπους;

«Δεν θα μπορούσε να μην είναι συμπαραστάτης ο Σύνδεσμός μας, σε τέτοιες προσπάθειες. Πρωταρχικός μας στόχος, είναι η διεύρυνση του αριθμού των μελών μας και η μεγιστοποίηση (στο μέτρο του δυνατού) των γνώσεων. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η σχολή, ήρθα σε προσωπική επαφή, με την ιδιότητα του Γεν. Γραμματέα, με όσους καταθέσανε τα δικαιολογητικά, τους καθοδηγήσαμε στο μέτρο του δυνατού, κάναμε έγγραφο, μέσω της Ομοσπονδίας μας στην ΕΠΟ, να μην αποκλεισθεί κανείς τους από την διαδικασία της επιλογής. Πρέπει να σας πω ότι αρχικά, λόγω του ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 45 άτομα, υπήρχε ο κίνδυνος, κάποιος υποψήφιος να αποκλεισθεί και θελήσαμε με την παρέμβασή μας αυτή να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή όσων είχαν δηλώσει. Τελικά, ευτυχώς δεν κόπηκε κανείς και βρεθήκαμε σαν Σύνδεσμος και στην Χίο. Ταξίδεψα στην Χίο, σαν εκπρόσωπος του Συνδέσμου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε όλους τους εκπαιδευόμενους, συμμετείχα στην διαδικασία πρακτικής σαν παρατηρητής του Συνδέσμου, αλλά και της Ομοσπονδίας». 

-Τέτοιες προσπάθειες διοργάνωσης σχολών, δεν απαιτούν συνεργασία της εκάστοτε τοπικής ΕΠΣ με τους τοπικούς Συνδέσμους προπονητών; Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ανάλογη συνεργασία και για ποιο λόγο δεν συνεργάζεσθε με την ΕΠΣ Λέσβου;

«Σίγουρα για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και ανύψωση του τοπικού ποδοσφαίρου, οφείλουμε όλοι οι φορείς, Σύνδεσμος, ΕΠΣ, Διαιτητές, Σωματεία Ακαδημίες κλπ. να συνεργαστούμε. Εμείς από την πλευρά μας, όλα τα χρόνια ύπαρξης του Συνδέσμου, υποβάλλουμε συνεχώς προτάσεις, θέσεις, αλλά και την πρόθεση να συνεργασθούμε με την ΕΠΣΛ. Δυστυχώς όμως, υπάρχει μια άρνηση από πλευράς διοίκησης της ΕΠΣ, δεν έχουμε εισακουσθεί σε καμία πρόταση που έχουμε υποβάλει και όχι μόνο, δεν έχουμε πάρει και καμία απάντηση που να αιτιολογεί την άρνηση αξιολόγησης των προτάσεών μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι σε ΚΑΝΕΝΑ έγγραφό μας, δεν έχουμε πάρει απάντηση από την ΕΠΣ. Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός το ότι ενώ ζητήσαμε εθελοντικά να συμμετάσχουμε σε Επιτροπές της ΕΠΣ, όπως αυτή των Προπονητών, των Πρωταθλημάτων (Ανδρικά και Υποδομών, Κυπέλλου κλπ.), όπου σίγουρα θα είχαμε και έχουμε υποβάλει προτάσεις, δεν συμπεριληφθήκαμε σε καμία, εκτός της επιτροπής προπονητών που συμμετέχει ο Πρόεδρός μας, Βαγγέλης Σπανός και που όμως δεν κλήθηκε ΠΟΤΕ σε καμία συνεδρίαση, δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψή του, η γνώμη του».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img