Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Ηλεκτρικά οχήματα και Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αρχές Οκτωβρίου η παραλαβή του ηλεκτροκίνητου στόλου από το Δήμο Δυτικής Λέσβου παρουσία του Στ. Πέτσα

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, είχε την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα για την παραλαβή του ασθενοφόρου που δώρισε η Βουλή στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου συναντήθηκε με τον κ. Πέτσα για σειρά ζητημάτων που αφορούν στο Δήμο, μεταξύ των οποίων και η προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Τ. Βέρρος ενημέρωσε τον Υπουργό ότι η παραλαβή τους, στην Καλλονή, προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα και ο κ. Πέτσας εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι παρών, δεδομένου ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που θα παραλάβει τον ηλεκτροκίνητο στόλο μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. 

Η Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει από πέρυσι την πρόταση για την προμήθεια δέκα ηλεκτρικών οχημάτων (όπως και ο Δήμος Μυτιλήνης) στην πρόσκληση για την χρηματοδότηση δράσεων ηλεκτροκίνησης στους Δήμους. Πρόκειται για δύο SUV επιβατικά 5θέσια οχήματα, δύο mini van 9θέσια επιβατικά τύπου Combi, ένα μικρό φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων, δύο λεωφορεία χωρητικότητας των 27 και 34 καθήμενων αντίστοιχα (για χρήση και από άτομα με ειδικές ανάγκες), δύο ανοιχτά διαξονικά φορτηγά των 7,5 τόνων μικτού φορτίου και ένα όχημα πλύσης κάδων και οδών, που θα μπορεί να λειτουργεί και ως πυροσβεστικό και αποφρακτικό. Παράλληλα, εκπονείται το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.). 

Τα Ηλεκτρικά Αμαξοστάσια, σύμφωνα με τη μελέτη, θα βρίσκονται στην Καλλονή (με δύο διπλούς και πέντε μονούς φορτιστές), στην Πέτρα (με τρεις μονούς φορτιστές), στον Πολιχνίτο (με ένα μονό φορτιστή) και στην Ερεσό (με τρεις μονούς φορτιστές). Στις ίδιες περιοχές θα γίνουν και οι εργασίες ΟΚΩ (που θα προστίθενται στις υφιστάμενες) και εκεί, σύμφωνα με την πρόταση, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες για κατανάλωση φορτιστών.

Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Δήμαρχο η βασική στρατηγική του Δήμου δεν αφορά απλά και μόνο στην προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά με αφορμή αυτή, στοχεύει και στην σταδιακή εξασφάλιση της αυτονομίας του νησιού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με υποκατάσταση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της ηλεκτρικής ενέργειας των Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με ηλεκτρική ενέργεια από Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Το Κλειστό Γυμναστήριο

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο Τ. Βέρρος έθεσε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή, για την κατασκευή του οποίου έχει δεσμευτεί ο Στ. Πέτσας από τον Μάιο του 2021 όταν επισκέφθηκε το νησί μας, με αφορμή ζημιές που είχαν συμβεί από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή Κλειστού Βιοκλιματικού Γυμναστηρίου, δίπλα στο γήπεδο «Κώστας Κεντέρης». Το συγκρότημα του Κλειστού Γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.150 τ.μ., θα αποτελείται από τους παρακάτω χώρους: 

– Υπόγειο: Μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, υδροστάσιο, πυρόσβεση, συνολικής επιφάνειας 400 μ.

– Ισόγειο: Αίθουσα αθλοπαιδιών, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ. Χώρος αθλητών (είσοδος, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. Χώρος κοινού (είσοδος, κυκλοφορία, φουαγιέ, χώροι υγιεινής), συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. Κερκίδες και βοηθητικούς χώρους των θεατών, συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ.

– Όροφος: Αίθουσα γυμναστηρίου και οργάνων, συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. Γραφεία και αίθουσα συσκέψεων, συνολικής επιφάνειας 250 τ.μ. Κοινόχρηστοι χώροι, συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ.

Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση και χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο. Ο αγωνιστικός  χώρος σχεδιάστηκε με τη δυνατότητα, ώστε προπονητικά, να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, μέσω της σύμπτυξης τμήματος των κερκίδων. Πρακτικά η πρόβλεψη αυτή για πτυσσόμενες κερκίδες, δίνει τη δυνατότητα στο γήπεδο να χρησιμοποιείται και για δύο αγώνες ταυτόχρονα.

spot_img

More articles

spot_img