Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ημερίδα για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Δράσεις για την κλιματική αλλαγή”, που οργάνωσαν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των δράσεων που έχουν αναπτύξει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή και οι δυνατότητες αξιοποίησής του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμούς απηύθυναν η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και η Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO η οποία μετέφερε μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας  Ζέτας Μακρή.

Στα πλαίσια της ημερίδας ανακοινώθηκε η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για την ένταξη 8 νέων περιοχών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα, το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης. 

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που περιλαμβάνει 169 περιοχές από 44 χώρες ανήκουν πλέον έξι ελληνικές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Ο καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, αναφέρθηκε στην σημασία των ευρημάτων των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και παρουσίασε στοιχεία για τα είδη που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν εξαιτίας παλαιότερων κλιματικών αλλαγών, τα οποία αποδεικνύουν τις συνέπειες κλιματικών αλλαγών στα οικοσυστήματα και αποτελεί πολύτιμο αρχείο για την κατανόηση των επιπτώσεων της σύγχρονης απειλής.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img