Στο επίκεντρο παράδοση και γεύσεις της Λήμνου

Δυο προτάσεις για έργα πολιτισμού, υπέβαλλε η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader Αλιείας Λήμνου. 

Η πρώτη με τίτλο: “Προμήθεια Παραδοσιακών Φορεσιών” αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προμήθεια Παραδοσιακών Φορεσιών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες των λαογραφικών/πολιτιστικών κτλ. συλλόγων της Λήμνου.           

Η δεύτερη με τίτλο: “Λήμνου Γεύσεις” αφορά την υλοποίηση μίας σειράς εκδηλώσεων για την ανάδειξη του γαστρονομικού και οινικού πλούτου των αλιευτικών περιοχών της Λήμνου ως στοιχείου πολιτισμού, καθώς και της μεταλαμπάδευσής του στους επισκέπτες. 

Οι δράσεις έχουν ως σκοπό την ανάδειξη, την προώθηση και τη διαφήμιση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών του νησιού, προβάλλοντάς το ως έναν ποιοτικό γαστρονομικό πολιτιστικό προορισμό και παράλληλα ως ένα σημαντικό τοπίο πολλαπλών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη του νησιού.

Αναλυτικότερα η πρόταση περιλαμβάνει:

Α) Τη διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας στη Μύρινα (με θέμα: Τοπικά προϊόντα Λήμνου & Διατροφική αξία), με ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές που πραγματεύονται σε αυτά τα αντικείμενα και έχουν εντρυφήσει στη συγκεκριμένη θεματολογία.

Β) Τη διοργάνωση ενός διπλού Φεστιβάλ γαστρονομικού και οινικού πολιτισμού στη Μύρινα & στο Μούδρο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και  Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, δήλωσε για το θέμα αυτό: «Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου – εργαζόμενη με συνέπεια και μεθοδικότητα – προχωράει στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου “Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό”. Γνώμονα της προσπάθειάς μας αποτελεί η διάσωση και η προβολή του πλούσιου και μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, η παροχή στους κατοίκους τους ποιοτικών πολιτιστικών αγαθών. Σε συνεργασία με τον Έπαρχο κ. Βλάττα, αξιοποιούμε την δυνατότητα του τοπικού Leader, προκειμένου να προσφέρουμε στους συλλόγους θεματοφύλακες του πολιτισμού και στην ανάδειξη του συνολικού γαστρονομικού πλούτου της Λήμνου μας».