Ημερολόγιο 2021 για τα ξωκλήσια του Ακρασίου

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  Ακρασίου Λέσβου αποφάσισαν να εκδώσουν Ημερολόγιο του 2021 και στο οποίο καταγράφονται όλα τα εξωκλήσια του Ακρασίου και της Δρώτας:

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, και το χωριό ΑΚΡΑΣΙ Λέσβου είναι γεμάτο από ξωκλήσια τα οποία στην γιορτή τους δίνουν ζωή με τα πανηγύρια που ετοιμάζουν με πολύ μεράκι οι συγχωριανοί μας. Όλα τα ξωκλήσια  του Ακρασίου είναι απλά και απέριττα, όπου από παλιά προσέτρεχαν οι χωριανοί μας για να πανηγυρίσουν. Αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Αξίζει κανείς να τα επισκεφτεί για να δει από κοντά τις περίτεχνες τοιχογραφίες τους καθώς και τις παλιές εικόνες που υπάρχουν μέσα σε αυτά, ορισμένες από τις οποίες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία. Είναι μικροί ενοριακοί ναοί, έξω από το χωριό μας. Τα εξωκλήσια ανήκουν στον ενοριακό ναό του χωριού και εποπτεύονται από το Ενοριακό Συμβούλιο. Την ημέρα της γιορτής κάθε Αγίου ή Αγίας, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών πηγαίνουν στο εξωκλήσι και όλοι μαζί προσεύχονται, προσκυνούν, τιμούν τον Άγιο, ζητούν από αυτόν με θρησκευτική ευλάβεια ατομική και οικογενειακή υγεία.
Στο Ακράσι κτίστηκαν και κτίζονται ακόμη ξωκλήσια, σε όλη την ύπαιθρο, τις περισσότερες φορές σαν τάματα προς τον Άγιο. Τα ξωκλήσια συνήθως κτίζονται από ιδιώτες σε δικά τους κτήματα ή στην άκρη κάποιου δρόμου, λιτά στην κατασκευή τους, και το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα λίγα τετραγωνικά μέτρα. Αποτελούν περιουσία της θρησκευτικότητας των κατοίκων, αλλά και συγχρόνως είναι στολίδια λιτής αρχιτεκτονικής της ακρασιώτικης υπαίθρου. Πολλά από αυτά όταν γιορτάζουν συγκεντρώνουν, ακόμη πάρα πολλούς προσκυνητές. Πολλά όμως από αυτά είναι και παντελώς άγνωστα, και ας αποτελούν κοσμήματα αρχιτεκτονικής, ή βρίσκονται σε τοποθεσίες απαράμιλλου φυσικού κάλλους».