Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ημερομηνία λήξης για το πιστοποιητικό COVID

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την πρόταση για τη θέσπιση συγκεκριμένης διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια στους εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωταρχικού εμβολιαστικού προγράμματος υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απόφαση που προφανώς πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο να «μπλοκαριστεί», αφού υπάρχει επαρκής υποστήριξη γι’ αυτή, και η οποία διαμορφώνει άλλα δεδομένα όχι μόνο για τις μετακινήσεις, αλλά ενδεχομένως και γενικότερα στην δραστηριότητά μας

Ο συγκεκριμένος κανόνας (δεσμευτικός και για τα 27 κράτη-μέλη από την 1η Φεβρουαρίου 2022) ουσιαστικά αντικαθιστά κάτι που υπήρχε ήδη αλλά ως προτροπή και μόλις τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει τα κράτη της Ε.Ε. να επιτρέπουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες με έγκυρο υγειονομικό πιστοποιητικό να έχουν πρόσβαση στο έδαφός τους. Ωστόσο, ως εξαίρεση που δικαιολογείται από ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης, θα μπορούν και πάλι να επιβάλλουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως αρνητικά τεστ ή καραντίνες, εφόσον είναι αναλογικές. Κάτι που συμβαίνει ήδη σε κράτη όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα.

Προς το παρόν τουλάχιστον οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα διεθνή ταξίδια και όχι τα εσωτερικά, αφού δίνεται η δυνατότητα στις εθνικές κυβερνήσεις να επιλέξουν διαφορετική διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού για πρόσβαση σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ωστόσο είναι ακόμη κάπως… θολό το τι ισχύει με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, όπου φαίνεται πως η ισχύς του πάσου επεκτείνεται χωρίς να υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον κάποιο όριο. Επομένως – μέχρις ότου υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη τουλάχιστον – με την επαναληπτική δόση η ισχύς παρατείνεται επ’ αόριστον και πέραν του 9μήνου.

Αξίζει να σημειώσουμε, βέβαια, πως ο παραπάνω κανόνας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη γενικότερη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ήδη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το για πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό είμαστε προστατευμένοι και σε τι βαθμό και ο περιορισμός της ως τώρα επ’ αόριστο διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού διαφαινόταν ότι θα ακολουθούσε εκείνον της μείωσης διάρκειας ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες. Και όλα αυτά, καθώς είναι πλέον τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι με την πάροδο του χρόνου τα αντισώματα από εμβολιασμό και πολύ περισσότερο από νόσηση μειώνονται, επομένως δεν αποκλείεται να θεσπιστεί και επισήμως η «υποχρεωτικότητα» των επαναληπτικών δόσεων για να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος.

Σημειώνεται πως για τους πολίτες άνω των 60 ετών ήδη το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει διάρκεια ισχύος τους 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωταρχικού εμβολιασμού και είναι απαραίτητη η επαναληπτική δόση, καθώς ειδικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα προβλέπεται και πρόστιμο.

Θυμίζουμε πως πρωταρχικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται αυτή τη στιγμή οι δύο δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna ή μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img