Στα παραμύθια βρίσκεται δίπλα στο γοβάκι της Σταχτοπούτας και χρωματίζει με το έντονο πορτοκαλί χρώμα της τα παιδικά όνειρα.
Την Ημέρα των Ευχαριστιών, στην Αμερική, συνοδεύει παραδοσιακά την γεμιστή γαλοπούλα και στο Halloween, μετατρέπεται σε χαμογελαστό πρόσωπο και γίνεται ένα φωτεινό φαναράκι. Οι Άγγλοι τη λατρεύουν ψημένη στο φούρνο ή στον ατμό αντί για πατάτα. Οι Γάλλοι τη χρησιμοποιούν για υπέροχες σούπες ή γλυκιές και αλμυρές τάρτες. Στις χώρες του Βορρά, όπως η Ουκρανία, την καλλιεργούν μόνο σαν τροφή των γουρουνιών. Στη χώρα μας γίνεται υπέροχη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα και τραγανό γλυκό του κουταλιού (η ασπριδερή ελαφρώς υποκίτρινη ποικιλία).
Ο λόγος για την ζουμερή και αμυλώδη νεροκολοκύθα με τη γλυκιά νοστιμιά, την κιτρινοπορτοκαλένια σάρκα που καμαρωτά και πληθωρικά κατακλύζει την αγορά κάθε Φθινόπωρο, σε πολλά «ατσούμπαλα» σχήματα και μεγέθη.
Καταγωγή
Καταγωγή της ο Αμερικάνικος Νότος, αν και φαίνεται ότι κάποια είδη κολοκυθιάς με το όνομα «Σικύα» ή «Ινδική κολοκύνθη» ήταν γνωστά και στην Αρχαία Ελλάδα.
Σήμερα καλλιεργείται σ’ όλο τον κόσμο και οι γαστρίμαργοι την λατρεύουν. Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική κατά κόρον, αλλά δίνει σημαντικές διαστάσεις και στη μαγειρική.
Κόβοντας μια κολοκύθα
Το καθάρισμα της κολοκύθας έχει τα μυστικά του, για να μην προβληματίζει η προεργασία της.
Απαραίτητο εργαλείο ένα μαχαίρι μάγειρα, μακρύ, φαρδύ και κοφτερό. Αποφασιστικότητα και δύναμη.
Βρίσκω ευκολότερο να την τεμαχίζω σε μεγάλα κομμάτια, μετά σε μικρότερα και έπειτα να την ξεφλουδίζω με μικρό κοφτερό αποφλοιωτή.
Τελευταία την βάζω στον ατμό τόσο όσο να μαλακώσει η φλούδα και τότε εύκολα πια τη ξεφλουδίζω.
Μαγειρικές παραλλαγές
Λατρεύω τη στριφτή γλυκιά κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο. Ωμή, ξυσμένη σε χοντρό τρίφτη, καλά στραγγισμένη. Της προσθέτω ελάχιστη ζάχαρη, μπόλικη κανέλα και μαύρο πιπέρι. Συμπληρώνω και μια χούφτα ρύζι για να πάρει τα υγρά. Αλείφω το φύλλο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και την ψήνω σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει την πασπαλίζω με ζάχαρη κρυσταλιζέ και έξτρα κανέλλα.
Πολλές φορές τη μαγειρεύω στον ατμό με τη φλούδα. Με βούτυρο, αλάτι και πολύ πιπέρι γίνεται μια μοναδική γαρνιτούρα σε πουλερικά και κρεατικά. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με σποράκια κύμινου για έξτρα άρωμα.
Άλλη φορά, τη βάζω σε ταψί, κομμένη σε μεγάλα «κυδωνάτα» κομμάτια, με αλάτι, χοντροκοπανισμένο πιπέρι, βούτυρο και πάπρικα καυτερή. Την ψήνω μέχρι να «καεί» λίγο η φλούδα, να καραμελώσει η σάρκα και να γίνει μια γλυκύτατη συνοδεία στα ψητά μου.
Την προσθέτω πολλές φορές στο αρνάκι φούρνου μαζί με τις πατάτες. Κομμένη σε μεγάλους κύβους δίνει μια εξτραβαγκάνζα γεύση, ενώ άριστα συντροφεύει μια παραδοσιακή συνταγή.
Σε μορφή πουρέ, είναι ονειρεμένη και δεν διστάζω να την πασπαλίσω με μοσχοκάρυδο.
Αν βρω στην αγορά «μπεμπάκια» μικρά κολοκύθας, σε ωραίο στρογγυλό σχήμα, τα κόβω στο πάνω μέρος, αφαιρώ τα σπόρια και τις ίνες, τα αλείφω βούτυρο και αλάτι, μέσα – έξω και τα βάζω στο φούρνο μέχρι να ψηθούν. Μετά τα γεμίζω με ρύζι και κιμά (όπως τα γεμιστά με κιμά). Τα ξαναψήνω μέχρι να γίνει καλά το ρύζι. Τα σερβίρω κομμένα στα τέσσερα. Είναι εντυπωσιακό πρώτο πιάτο για καλέσματα σπέσιαλ.
Αποφεύγω να τη βράζω σε πολύ νερό, γιατί διαθέτει χυμούς και κινδυνεύει να γίνει πολύ… νερόβραστη. Τρώω άνετα την ψημένη φλούδα της κολοκύθας, μια και στον φλοιό των λαχανικών συγκεντρώνονται οι περισσότερες βιταμίνες.
Χρησιμοποιώ τη βρασμένη πούλπα της μέσα σε ζυμάρι για ψωμί ή κατασκευάζω τα υπέροχα αγγλικά ψωμάκια γνωστά σαν pumkin scones.
Tα σπόρια της καβουρντισμένα δίνουν περίσσια νοστιμιά στις σαλάτες.
Σούπα με κίτρινη κολοκύθα και κρέμα καρύδας
Υλικά
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μεγάλους κύβους
2 λίτρα ζωμός κότας
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. τζίντζερ
1 κ.γ. κύμινο σποράκια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (κόλιαντρο φρέσκο αν βρείτε)
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Κρέμα καρύδας
Εκτέλεση
Βράζετε την κολοκύθα σε 2 λίτρα ζωμό κότας. Μόλις γίνει, τη λιώνετε σε μπλέντερ και την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε το σκόρδο, τζιντζερ, κύμινο, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζετε για 5-10 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτετε λίγο νερό. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτετε μια γεμάτη κουταλιά κρέμα καρύδας στη μέση του πιάτου και την πασπαλίζετε με μπόλικο μαϊντανό ή κόλιαντρο.