Jigging: μια τεχνική για μεγάλες συγκινήσεις

Spread the love

Του Μανώλη Φραντζεσκάκη

Jig στην Αγγλική διάλεκτο θα πει αναπηδώ και από εδώ πηγάζει και αυτή η νέα τεχνική ψαρέματος από σκάφος, η οποία ονομάζεται jigging fishing. H τεχνική αυτή μπορούμε να πούμε ότι προήλθε από το ψάρεμα των πάγων, όπου οι ψαράδες άνοιγαν μία τρύπα σε παγωμένη επιφάνεια και με την χρήση κοντών και ευαίσθητων καλαμιών βύθιζαν διάφορα δολώματα για να προσελκύσουν τα ψάρια. Με κάποιες τροποποιήσεις στα υλικά και βάσει κάποιων συμπεριφορών των ψαριών στην θάλασσα η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε και αποτελεί σήμερα μία πολύ γνωστή μέθοδο ψαρέματος αρπακτικών από το σκάφος.
Η επιτυχία της μεθόδου αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι η αναπήδηση του δολώματος προς τα πάνω θυμίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια του ψαριού να διαφύγει από τα δόντια των επίδοξων θηρευτών του. Η συμπεριφορά και η τακτική των κυνηγών (σφυρίδες, συναγρίδες, φαγκριά, μαγιάτικα, ροφοί, τόνοι) είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Κολυμπώντας αργά και με σταθερή ταχύτητα σε μεγάλο βάθος έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τα πάνω για να διακρίνουν είτε μορφές, είτε χρώματα που μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό γεύμα. Από την πλευρά των θυμάτων τώρα μόλις ένα μικρόψαρο αντιληφθεί την παρουσία ενός κυνηγού ο οποίος πλησιάζει απειλητικά, τότε το μικρόψαρο κάνει μία απότομη οριζόντια κίνηση προς τα πάνω σε μία προσπάθεια να ξεφύγει.

jigging-2Η κίνηση αυτή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον κυνηγό του οποίου τα κυνηγετικά του ένστικτα τίθενται σε συναγερμό μόλις αντιληφθούν την κίνηση και το χρώμα. Βάσει αυτής λοιπόν της συμπεριφοράς αναπτύχθηκε η τεχνική ψαρέματος jigging.

Τεχνική και τόποι που προσφέρονται για jigging

H τεχνική που χρησιμοποιούμε για την μέθοδο αυτή είναι σχετικά απλή, αλλά αρκετά ενεργητική σε αντίθεση με την συρτή ή την καθετή που ο ψαράς αναλαμβάνει δράση όταν το ψάρι τσιμπήσει και μετά. Ο ψαράς βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση αφού πρέπει με την χρήση του καλαμιού, του μηχανισμού και του βάρους του δολώματος να πραγματοποιεί την εικονική διαφυγή ενός μικρόψαρου από τα βαθιά προς την επιφάνια για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των θηρευτών. Όταν το δόλωμά μας βυθιστεί μέχρι τον πάτο τότε αρχίζουμε απότομα να ανασηκώνουμε την μύτη του καλαμιού προς τα πάνω και ενώ την φέρνουμε προς τα κάτω να μαζεύουμε πετονιά με τον μηχανισμό. Αυτό γίνεται συνεχώς και χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να έρθει το δόλωμά μας στην επιφάνεια.

Τις περισσότερες φορές όταν πάρουμε την μύτη του καλαμιού μας προς τα κάτω και μέχρι να μαζέψουμε την χαλαρή πετονιά το ψάρι θα τσιμπήσει.
Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται σε περιοχές ναυαγίων, δίπλα από ξέρες ή σε λάκκους  όπου το βάθος ξεπερνά τα 70 μέτρα. Αρκετοί φίλοι του jigging εφαρμόζουν την τεχνική αυτή σε γνωστούς τονότοπους όπου περνούν τονάκια. Με ένα καλό μαλάγρωμα της περιοχής και την χρήση του jigging απολαμβάνουν μία πολύ καλή μάχη με τα μαχητικά τονάκια.

Εξοπλισμός

jigging-3Για την μέθοδο jigging οι εταιρείες έχουν κατασκευάσει αρκετές νέες σειρές από καλάμια, μηχανισμούς και τεχνητά δολώματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Ένα κλασικό καλάμι jigging έχει ύψος από 1,60μ. μέχρι 2,50μ. και action από 10-20 lb μέχρι 30-50 lb για ψάρεμα μεγάλων ψαριών. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από γραφίτη με ευαίσθητη μύτη για να αντιλαμβανόμαστε εύκολα το τσίμπημα, αλλά αρκετά ανθεκτικά για να αντέχουν την πίεση από ένα μεγάλο μαγιάτικο χωρίς να σπάνε. Τα δακτυλίδια πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στο καλάμι λόγω της κάθετης πίεσης που δέχονται, αλλά και για να αντέχουν την συνεχή τριβή από την πετονιά ή το νήμα.

Μηχανισμοί

Ο μηχανισμός μας πρέπει να είναι γρήγορος 6:2:1 – 5:2:1-5:1:1 για να μας διευκολύνει στο γρήγορο μάζεμα. Το καρούλι πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 150 μέτρα πετονιά 0,60, αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν νήμα 0,18-0,20 για να αποθηκεύουν περισσότερη ποσότητα στον μηχανισμό αλλά και για να βυθίζουν πιο γρήγορα το δόλωμά τους. Το χερούλι της μηχανής μας πρέπει να είναι ανθεκτικό και μεγάλο για να μας διευκολύνει στην μάχη με το ψάρι. Σημαντικό στοιχείο για μία μηχανή jigging είναι τα φρένα. Μηχανισμοί με δυνατά φρένα θα μας βοηθήσουν να χειριστούμε το ψάρι σωστά όταν αυτό θα έχει ήδη εξαντληθεί από την μάχη.

Δολώματα

jigging-1Ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε και τα ψάρια που επιδιώκουμε να ψαρέψουμε χρησιμοποιούμε και το ανάλογο δόλωμα. Για την μέθοδο του jigging υπάρχουν διάφορα δολώματα σε διάφορους χρωματισμούς και με διάφορα υλικά. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα σε αντίθεση με τα άλλα τεχνητά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το βάρος τους και το γεγονός ότι συνήθως διαθέτουν ένα μόνο μεγάλο αγκίστρι στην ουρά no 2/0 – 3/0. To βάρος τους ανέρχεται από 100-200 γρ. συνήθως, ενώ μπορούμε να βρούμε πιο ελαφριά για πιο ξέβαθα νερά και πιο βαριά για πιο μεγάλα βάθη.
Αυτή η τεχνική άρχισε να διαδίδεται κυρίως στις χώρες του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού αλλά τελευταία έχει αγγίξει και τις χώρες της Μεσογείου.

Μέθοδος οικονομική, απλή και άκρως διασκεδαστική που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Το πιο δελεαστικό στον συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις το είδος ή το μέγεθος του κυνηγού που θα χτυπήσει το δόλωμά σου.

Καλές και όμορφες θάλασσες σε όλους…

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση