Και δαρμένοι και κατηγορούμενοι!

Spread the love


  • Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου για συγκέντρωση στα Δικαστήρια, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους 

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη 25 ατόμων που «εμπλέκονται» στα επεισόδια στην περιοχή της Καράβας και στο Διαβολόρεμα τον Φεβρουάριο του 2020, όταν κάτοικοι της Λέσβου και διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν, εν μέσω κινητοποιήσεων της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Επεισόδια κατά τα οποία, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι της Λέσβου έγιναν μάρτυρες της βίαιης καταστολής από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν πραγματική απόβαση στο νησί, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων – κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες – βρίσκονται και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος, οι οποίοι τότε είχαν βρεθεί στα «πεδία των μαχών».

Το κατηγορητήριο, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αστυνομίας, περιλαμβάνει έκνομες ενέργειες που έλαβαν χώρα από το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου έως και το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, που οι διμοιρίες αναχώρησαν. Οι ενέργειες αυτές ήταν κατά την Αστυνομία κυρίως σε βάρος αστυνομικών στην πόλη της Μυτιλήνης, στη θέση «Διαβολόρεμα» στο οδικό δίκτυο Μυτιλήνης – Καλλονής, στην ευρύτερη περιοχή της Καράβας – Μανταμάδου στη Λέσβο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Παγανής στη Μυτιλήνη, όπου είχαν μεταφερθεί το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου οι διμοιρίες των ΜΑΤ από την Καράβα, καθώς φιλοξενήθηκαν στο Στρατόπεδο Κυριαζή.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, ωστόσο, γίνεται λόγος για τυχαίες συλλήψεις από το «τσουβάλι» των πολιτών που βρέθηκαν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες έγιναν για παραδειγματισμό και για να καμφθεί το ηθικό όλων όσων αντιδρούν στα σχέδια της Κυβέρνησης, με πολλούς από τους κατηγορούμενους να δικάζονται γιατί απλά ήταν παρόντες στα επεισόδια. 

Κάλεσμα συμπαράστασης

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε αφορμή και για κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, για να συγκεντρωθούν πολίτες στα Δικαστήρια Μυτιλήνης σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους. 

«Στα πρόσωπά τους δικάζεται ο λεσβιακός λαός και η απόφασή του να αντισταθεί στα σχέδια που υπονομεύουν το μέλλον του. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και σύντομα θα βρεθούμε πάλι στις επάλξεις, ο ένας δίπλα στον άλλο, στη Βάστρια και όπου αλλού χρειαστεί, υπερασπιζόμενοι το νησί μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κώμης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Χρήστος Τσιβγούλης, ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Καρασάββας, σημείωσε: «Θα δώσουμε το παρών και θα δείξουμε ότι συνεχίζουμε και δεν έχει αλλάξει τίποτα από την Καράβα». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Εριφύλη Γιαννάκα, που δηλώνει ότι «ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Αντίστοιχα κάλεσμα απηύθυναν και πολλοί αιρετοί αυτοδιοικητικοί, για να προσέλθει ο κόσμος στα Δικαστήρια και να συμπαρασταθεί σε πολιτικούς και πολίτες που κατηγορούνται.

Η χρονική συγκυρία

Βέβαια, η χρονική συγκυρία της εκδίκασης της υπόθεσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ήδη το 2022 ξεκίνησε με ένταση στο πεδίο του μεταναστευτικού, αφού με υπογεγραμμένες συμβάσεις ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ, ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή των δομών σε Λέσβο και Χίο, και στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, έγιναν προσπάθειες να ξεκινήσουν τα έργα, οι οποίες ωστόσο ήταν ανεπιτυχείς, άσχετα με το αν ο Νότης Μηταράκης (όπως σημειώσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ) υποστηρίζει το αντίθετο. 

Αρχικά στη Βάστρια εμφανίστηκαν μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού, τα οποία πρόλαβαν να ανοίξουν έναν δρόμο λίγων δεκάδων μέτρων πριν η κινητοποίηση των κατοίκων τους οδηγήσει σε αποχώρηση, ενώ την ημέρα των Θεοφανείων υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου στο πέρασμά του από εδώ να μην εκφορτωθούν τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ που προορίζονταν για τη Χίο, όπου δεν κατάφεραν να κατέβουν από το “Πελαγίτης” λόγω των εκεί αντιδράσεων. 

Την ίδια στιγμή οι… σειρήνες της ΤΕΡΝΑ για ντόπιους υπεργολάβους δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου αυτοί να εμπλακούν στην κατασκευή του έργου, ακόμη και αν σύμφωνα με πληροφορίες – μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον – δεν φαινόντουσαν τόσο θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενοι και τις αντιδράσεις, ενώ ελλείψει αδειών κινδυνεύουν με κυρώσεις αν αυτή τη στιγμή εμπλακούν σε εργασίες. Υπήρξε, βέβαια, η προσπάθεια προσέγγισης ντόπιου μικροεργολάβου στην περιοχή πριν από λίγες μέρες, που συνάντησε μπροστά του τον «τοίχο» του Δασαρχείου, ακριβώς λόγω του ότι στερούνταν αδειών για παρεμβάσεις στην περιοχή. Σε αυτήν ακριβώς την εκκρεμότητα με τις άδειες, άλλωστε, αποδίδεται και η εμπλοκή του στρατού (ακόμα και αν επίσημα αυτή διαψεύδεται) για να κερδηθεί χρόνος, καθώς το πλαίσιο επεμβάσεων των ενόπλων δυνάμεων είναι εντελώς διαφορετικό και μπορεί άμεσα μέσα από νομικά παράθυρα να πραγματοποιήσει εργασίες, όπως λίγο-πολύ έγινε στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εκδίκαση, είτε πραγματοποιηθεί τώρα, είτε αναβληθεί για μελλοντική ημερομηνία, αποτελεί μια ακόμη κίνηση στον χρονοβόρο αγώνα «σκακιού» ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους κατοίκους της Λέσβου, που αντιδρούν στα σχέδιά της. Εξ ου και το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνας, που ζητά το παρών να είναι δυναμικό, προκειμένου να φανεί για μια ακόμη φορά πως η τοπική κοινωνία δεν είναι σύμφωνη με τα όσα σχεδιάζονται. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει «ρουά ματ». Προς το παρόν τουλάχιστον, οι Λέσβιοι βγάζουν άμυνες…

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση