Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

“Και με τη βούλα” μειωμένος ΦΠΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Και επίσημα πλέον αποσυνδέεται ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών μας από το μεταναστευτικό και ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά του και στα άλλα νησιά

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022/542 είναι αυτή που επισφραγίζει την παγιοποίηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και την επαναφορά τους και στα άλλα νησιά, όπως συμφωνήθηκε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και είχαν δημοσιεύσει στις 8 Δεκεμβρίου τα Νέα της Λέσβου.  

Η δημοσίευση τώρα της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται ουσιαστικά να ολοκληρώσει και τυπικά την πολιτική συμφωνία που είχε γίνει το Δεκέμβριο, η οποία προβλέπει αυτή η δυνατότητα να απλοποιηθεί από το 2025 σε όλα τα κράτη-μέλη για την τροποποίηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας με την ομόφωνη αποδοχή του Σχεδίου Οδηγίας τότε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει τα κράτη-μέλη ελεύθερα να καθορίζουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, που σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 104 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όπως αυτή αντικαθίσταται με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 της νέας Οδηγίας, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ουσιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υιοθετηθεί από το Ecofin η πρόταση οδηγίας, η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε τώρα κατοχυρώνοντας τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά μας, οι οποίοι αποσυνδέονται από το μεταναστευτικό, παρέχοντας τη δυνατότητα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια να τους επεκτείνει και στα άλλα νησιά.

Υπενθυμίζουμε ότι η δυνατότητα αυτή είχε απαλειφθεί για τη χώρα μας από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120, Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης, φάνηκε συγκινημένος για την ευτυχή κατάληξη, σημειώνοντας ότι «ως Επιμελητήριο Λέσβου τον Μάιο του 2018 είχαμε πρωτοστατήσει μαζί με τους άλλους φορείς σε μία μεγαλειώδη κινητοποίηση κατά την ομιλία τότε του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Λέσβο. Περίπου ένα μήνα αργότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε από τις Βρυξέλλες τη διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας προβάλλοντας το μεταναστευτικό, κάτι που φυσικά και δεχτήκαμε για να κερδίσουμε χρόνο ώστε να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, δηλαδή στην πλήρη αποσύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ από το μεταναστευτικό και στην επαναφορά του και στα άλλα νησιά. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου στη διοίκηση του Επιμελητηρίου και στις διοικήσεις όλων των άλλων φορέων  που συνεργαστήκαμε τότε, καθώς ας μου επιτραπεί και τον καλό φίλο του τόπου μας, Γιώργο Κορομηλά, που ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, μας στήριξε με τη μελέτη για το ΦΠΑ στον αγώνα που κάναμε. Πρωτίστως να ευχαριστήσουμε τους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που βγήκαμε όλοι μαζί με ενότητα στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο και επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο για εκείνη την περίοδο, καθώς η κατάργηση του ΦΠΑ θεωρούνταν τελειωμένη υπόθεση. Αυτό δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε ως τοπική κοινωνία όταν αγωνιζόμαστε με ενότητα και από δω και πέρα πλέον μετά και την δημοσίευση της Οδηγίας μένουν τα διαδικαστικά για να δούμε και στις άλλες περιοχές της χώρας πότε θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές». 

Και καταλήγει φανερά έκπληκτος: «Σε ό,τι αφορά το δικό μας Επιμελητήριο διεκδικούμε, αν είναι δυνατόν (!) να μην έχει μειωμένο ΦΠΑ η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, όπως και τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, δεδομένων των αναπτυξιακών προβλημάτων της περιοχής μας, αλλά και των προβλημάτων επικοινωνίας της με την Ηπειρωτική χώρα».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img