Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Και το… Μεξικό ψηφίζει Λέσβο!


Πώς μοιάζει άραγε η Λέσβος στα μάτια τουριστών που έρχονται, όχι όμως από την Ευρώπη, αλλά από το μακρινό… Μεξικό; Η απάντηση είναι άκρως θετική: Έτσι μας μετέφεραν οι ξεναγοί της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ‘’Παρέα στην Λέσβο’’, οι οποίες ανέλαβαν την Τρίτη 18 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία το κρουαζιερόπλοιο ‘’Sirena’’ πραγματοποίησε ημερήσια στάση στην Λέσβο, την ξενάγηση μιας ενδεκαμελούς οικογένειας Μεξικανών πάνω στο νησί. 

Παρότι είχαν ελάχιστες ώρες στην διάθεσή τους, οι Μεξικανοί με την συνοδεία της έμπειρης ξεναγού Έλσας Εγγλεζοπούλου, η οποία ασκεί το επάγγελμα πάνω από 34 χρόνια, περιηγήθηκαν στη Μυτιλήνη και την Αγιάσο, αποκτώντας μια φευγαλέα μεν, έντονη δε ‘’γεύση’’ της λεσβιακής κουλτούρας. Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το ετερόκλητο των ενδιαφερόντων της οικογένειας, δεδομένου ότι οι ηλικίες του γκρουπ κυμαίνονταν από… έξι ετών έως… 80 περίπου ετών, η θετική διάθεση όλων και η δίψα τους να εντρυφήσουν στον ελληνικό και δη στον λεσβιακό πολιτισμό ήταν εντυπωσιακή, όπως δηλώνει στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ η κ. Εγγλεζοπούλου: «Ήταν χαρά μου να συνοδεύσω και να ξεναγήσω αυτή την οικογένεια, καθώς όλοι τους ήταν άνθρωποι με πολλή όρεξη και ενδιαφέρον να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα. Τους έκανε εντύπωση η ζωντάνια της Ερμού με τα μικρά της μαγαζάκια και τους φασαριόζικους δρόμους της. Δεν έχαναν ευκαιρία να μπαίνουν σε μαγαζιά, να μιλάνε με τους επιχειρηματίες, να δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα και να ρωτούν για αυτά. Ξεχωριστό στιγμιότυπο στάθηκε η δοκιμή… μπουγάτσας την οποία εκτίμησαν δεόντως. Φυσικά, δεν θα ήταν γνήσιοι… Μεξικανοί εάν δεν έκαναν στάση και για ένα καπέλο», σχολιάζει με χαμόγελο η κ. Εγγλεζοπούλου. 

Στο “κρυμμένο εκκλησάκι’’ της Παναγιάς της Γαλατούσας έξω από το Κάστρο Μυτιλήνης…
…η μεξικανή οικογένεια άναψε και ένα κεράκι

Η περιήγηση στην Μυτιλήνη περιλάμβανε επίσης, όπως μάθαμε, ξενάγηση στο Κάστρο Μυτιλήνης και επίσκεψη στα εκκλησάκια γύρω από αυτό. Στην Παναγία Γαλατούσα μάλιστα, η μεξικανή οικογένεια, στο θρήσκευμα καθολικοί, άναψαν με ευλάβεια το κερί τους. Επειδή ήταν έντονο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των συνοδοιπόρων της, η Έλσα Εγγλεζοπούλου τους ξενάγησε επίσης στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Μόρια. 

Μετά την Μυτιλήνη, σειρά είχε η Αγιάσος. «Οι Μεξικανοί φίλοι δοκίμασαν καφέ στην χόβολη σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού, ο οποίος τους άρεσε πολύ», ενώ αναφέρθηκε και στον μεζέ συνοδεία ούζου, το ‘’must-taste’’ της Λέσβου. 

Στην γραφική Αγιάσο δοκιμάζοντας ελληνικό καφέ στην χόβολη μαζί με την Έλσα Εγγλεζοπούλου

Από το μωσαϊκό της λεσβιακής κουλτούρας η οικογένεια από το μακρινό Μεξικό ξεχώρισε την αρχιτεκτονική του νησιού, τις εκκλησίες της, την ζωντάνια της, και την αυθεντικότητά της. «Εκτίμησαν πολύ το γεγονός ότι δεν μοιάζει με τα περισσότερα τουριστικά μέρη όπου επικρατεί ο μαζικός τουρισμός και τα πενταώροφα ξενοδοχεία. Τους άρεσε που η Λέσβος προσφέρεται για πιο ήσυχες διακοπές, οικογενειακές, διατηρώντας όμως την ζωντάνια και τον χαρακτήρα της», τόνισε η κ. Εγγλεζοπούλου. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια επισκεπτόταν την Λέσβο και γενικά την χώρα μας, επομένως, όπως σχολίασε και η ίδια, της έφερε ικανοποίηση η σκέψη ότι αποκόμισαν μια τόσο θετική εμπειρία από το νησί. Άλλωστε, η εμπειρία ενός επισκέπτη σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας είναι πολλές φορές καθοριστική για την εικόνα που σχηματίζει για την Ελλάδα συνολικά, σχολιάζουμε εμείς. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img