Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Και τώρα… τηλεκπαίδευση και στα Δημοτικά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  •  «Χαμένοι στο διαδίκτυο» πολλοί δάσκαλοι που δεν έχουν εξοικειωθεί

Αν η τηλεκπαίδευση συνάντησε δυσκολίες λόγω του δικτύου ή της πλατφόρμας για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Δημοτικά τα προβλήματα έχουν να κάνουν και με το ότι οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα οι δάσκαλοι και δασκάλες “παλαιάς κοπής”, δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο. Ήδη από το Σάββατο όταν έγινε γνωστό ότι κλείνουν τα δημοτικά σχολεία, ο «εφιάλτης» της τηλεκπαίδευσης έκανε πολλούς εκπαιδευτικούς να ρωτάνε ανήσυχοι για το τι θα ισχύει και πώς θα λειτουργήσει. Αυτή τη φορά η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μετά την σχολική αργία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ η διά ζώσης εκπαίδευση σταματάει για δυο εβδομάδες μετά τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, για προληπτικούς λόγους. Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα» και «δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί τάση διασποράς του ιού». Όπως σημείωσε, τα μέτρα στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων. Κλείνουν επίσης Νηπιαγωγεία που επίσης θα κάνουν τηλεκπαίδευση και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. 

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: Την σύγχρονη τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.

-Σε ό,τι αφορά την τηλεκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη, μετά την σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Θα είναι υποχρεωτική και κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Θα πραγματοποιείται από τις 14.00 έως 17.00 για τα δημοτικά και από τις 14.00 έως τις 16.20 για τα νηπιαγωγεία με μικρά διαλείμματα.

-Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική τηλεόραση η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε πως από τις 9.00 το πρωί της Δευτέρας θα προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές Δημοτικού.  

H Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου», τονίζει ότι έχει γίνει προετοιμασία ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία φέτος, αλλά και όλο αυτό το διάστημα. «Είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε κάνει επιμορφώσεις με τους διευθυντές, έχουμε δώσει οδηγίες, καθώς από την αρχή περιμέναμε ότι μπορεί να έρθει η στιγμή που θα κλείσουν πάλι τα σχολεία».

Για τους εκπαιδευτικούς που  βλέπουν «βουνό»  το μάθημα μέσω διαδικτύου ή πιο συγκεκριμένα, τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η κα. Στρατάκη μας λέει: «Όσοι δάσκαλοι δυσκολεύονται να μπουν στην πλατφόρμα, θα επιμορφωθούν και μέχρι τότε θα κάνουν μαθήματα με όποιο τρόπο, μέσω mail θα έχουν πάντως καθημερινή επικοινωνία με τους μαθητές. Για όσους πάλι δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το μάθημα, από το σχολείο, μέσα στην τάξη, με υπολογιστές του σχολείου, όπου θα μπορούν να δείχνουν και στον πίνακα τα παιδιά που θα παρακολουθούν. Οι  εκπαιδευτικοί πληροφορικής του κάθε σχολείου να τους βοηθήσουν», επισημαίνει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Η ίδια προσθέτει ότι οι αναπληρωτές θα μείνουν στις θέσεις τους, καθώς δεν είναι γνωστό και για πόσο διάστημα θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά όταν ανοίξουν ξανά. Αρκετοί αναπληρωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούσαν να επιστρέψουν στους τόπους τους και να κάνουν από το σπίτι τους τα διαδικτυακά μαθήματα. 

 

«Μην κλείνετε τα σχολεία!»

Η απόφαση για κλείσιμο των Δημοτικών  σχολείων διχάζει εκπαιδευτικούς και γονείς. Μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών και γονέων μέχρι την περασμένη εβδομάδα, βλέποντας καθημερινά τα περιστατικά ν’ αυξάνονται, ήθελαν να κλείσουν τα σχολεία για το φόβο περαιτέρω διασποράς. Από την άλλη μεριά όμως για τα ίδια τα παιδιά και με βάση την εμπειρία του προηγούμενου lockdown, η παραμονή στο σπίτι, η έλλειψη κοινωνικοποίησης με άλλα παιδιά, και σίγουρα η απουσία της διά ζώσης εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου εύκολες. Μπορεί οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να είναι ούτως ή άλλως εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, όμως για τα μικρά παιδιά κυρίως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η απόσταση από το σχολείο, είναι μια δοκιμασία.

«Μην κλείνετε τα σχολεία! Πάρτε ΤΩΡΑ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!!! Μη στερείτε από τα παιδιά το σχολείο ξανά. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ!!», έγραψε σε ανάρτησή του την Παρασκευή το Δημοτικό σχολείο Μεσοτόπου. 

«Ότι οι δάσκαλοι δεν θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, είναι γεγονός. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που δυσκολεύονται με το διαδίκτυο, κυρίως όμως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η διά ζώσης εκπαίδευση, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το διαδίκτυο. Παιδαγωγικά δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Αν βέβαια οι ειδικοί κρίνουν ότι έτσι πρέπει να γίνει, προφανώς και έτσι θα γίνει», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης. 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img