Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τους Ακρίτες του Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα τραγούδησαν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς μέλη του Φορέα Πολιτισμού και Τουρισμού «Ακρίτες του Αιγαίου» σε Πλωμάρι και Τρύγονα. Τα μέλη της ομάδας με υπεύθυνο τον Φραγκίσκο Βόμβυρα, συνοδεία μουσικών οργάνων, αλλά και του Άη Βασίλη… αυτοπροσώπως, «ξεσήκωσαν» με τους εορταστικούς ρυθμούς τους το Πλωμάρι, καθώς πραγματοποίησαν μια μεγάλη βόλτα σε όλη την αγορά και τα καταστήματα εστίασης του χωριού

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον Μιχαλέλειο οίκο ευγηρίας, όπου εκεί, με πρωτοβουλία αντιπροσωπείας της  Μεραρχίας του στρατού, προσφέρθηκαν γεύματα στους ηλικιωμένους, ενώ οι «Ακρίτες» «είπαν» τα κάλαντα, έδωσαν τις ευχές τους για το νέο έτος και χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς, παρασέρνοντας στο χορό και τους τρόφιμους του γηροκομείου. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι χορευτές είχαν ηλικία… 102 ετών!

Στο Μιχαλέλειο οίκο ευγηρίας όπου τραγούδησαν και χόρεψαν με τους ηλικιωμένους, και στο ελαιοτριβείο Πρωτούλη στον Τρύγονα

Εκτός από το Πλωμάρι, όμως, οι «Ακρίτες του Αιγαίου» βρέθηκαν και στον γειτονικό Τρύγονα, κατόπιν πρόσκλησης του πρόεδρου του χωριού, Παναγιώτη Ζαλούμη. Εκεί περπάτησαν στα καλντερίμια τραγουδώντας τα κάλαντα, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του Γιάννη Πρωτούλη. Συναντήθηκαν, δε, με τον ιερέα του χωριού, ενώ η όμορφη αυτή παρέα βρέθηκε και στο Μουσείο Κεντήματος – Έκθεση Ζωγραφικής, το οποίο διατηρεί με ιδιωτική πρωτοβουλία η Μαριάννα Γιανναρού. 

Ποιοι είναι οι «Ακρίτες»

Οι «Ακρίτες του Αιγαίου» είναι ένας Φορέας Πολιτισμού και Τουρισμού, με έδρα την Μυτιλήνη, και δραστηριοποιείται κυρίως στο Πλωμάρι, ενώ διατηρεί παράρτημα και στην Πάτρα. Στοχεύει στην διαφύλαξη και διάδοση του πολιτισμικού πλούτου της Λέσβου, έχοντας στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό χορευτικών εκδηλώσεων σε φεστιβάλ, σε Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία κ.ά.. 

Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια εντός της χώρας καθώς και το εξωτερικό με θέματα που άπτονται της πολιτιστικής παράδοσης της Λέσβου και της Μικρασίας. Οι «Ακρίτες του Αιγαίου» διαθέτουν χορευτικό τμήμα στο Πλωμάρι. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. επικοινωνίας 6983929811, υπεύθυνος Φραγκίσκος Βόμβυρας. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img