Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Καλή αρχή για τις Πανελλήνιες στα ΕΠΑΛ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


«Πρεμιέρα» είχαν χθες οι Πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ της χώρας με τους 243 υποψήφιους στο Νομό Λέσβου να εξετάζονται στα συνολικά τρία εξεταστικά κέντρα του νομού, ένα για κάθε νησί, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.  

Κατά γενική ομολογία, ευχαριστημένοι βγήκαν από τις αίθουσες του εξεταστικού κέντρου στο σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ, χθες το πρωί, μετά το πέρας της εξέτασης. Τα ‘’Νέα της Λέσβου’’ βρέθηκαν στα σχολεία της Καλλιθέας προκειμένου να καταγράψουν τις εντυπώσεις των πρωτο… εξεταζόμενων μαθητών, οι οποίοι έδειχναν να έχουν προετοιμαστεί για δυσκολότερα θέματα απ’ ό,τι το θέμα των φετινών εξετάσεων, που αφορούσε τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. 

«Ήταν θέματα εύκολα, στα οποία μπορούσες να απαντήσεις και χωρίς ιδιαίτερο διάβασμα», ήταν η απάντηση των μαθητών που ρωτήσαμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ και γενικότερα όμως από καθηγητές τα θέματα χαρακτηρίστηκαν ως «αναμενόμενα » και «βατά». 

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των εξετάσεων κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, με τα θέματα να παραλαμβάνονται από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στη Λέσβο γύρω στις 9 το πρωί, ενώ ολοκληρώθηκαν τρεις ώρες μετά, δηλαδή στις 12. 

Μοναδικό «αγκάθι» στην εξέταση στάθηκε για πολλούς υποψηφίους το λογοτεχνικό κείμενο στο οποίο συνεξετάζονται, ένα ποίημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ πάνω στο οποίο ζητούνταν από τους μαθητές, στο θέμα Β1, να καταγράψουν τα ζητήματα που θίγει ο συγγραφέας, πράγμα που έφερε σε αμηχανία αρκετούς. Διχογνωμία υπήρχε για το θέμα Β3, στο οποίο ζητούνταν από τους υποψηφίους να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη σε σχέση με το ποίημα, καθώς άλλοι ήταν πιο συνηθισμένοι στην ‘’τυποποιημένη’’ έκθεση, ενώ κάποιοι προτιμούσαν την ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους πάνω σε ένα ζήτημα. 

Το επόμενο μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα) αύριο, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν τα μαθήματα των ειδικοτήτων. 

Παράλληλα σήμερα ξεκινάει ο αγώνας για τους μαθητές των ΓΕΛ της χώρας, με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα τα Νέα Ελληνικά και ακολούθως την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Ιουνίου θα συνεχίσουν με τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων θερμές ευχές εξέφρασαν με σχετική ανακοίνωσή τους χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου Γ. Μπουρνούς, καθώς και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πετρέλλης. 


 

Χωρίς δυσκολίες για μαθητές καλά προετοιμασμένους και με σαφείς διατυπώσεις τα θέματα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ.

Το μη λογοτεχνικό κείμενο εύληπτο, σχετικό με τον εθελοντισμό, που αποτέλεσε θέμα προβληματισμού κατά την προετοιμασία των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί η απουσία ορίου λέξεων στο ερώτημα Α1, το οποίο όμως ήταν απόλυτα προσδιορισμένο νοηματικά. Το ερώτημα Α2α αφορούσε απλούστατη άσκηση της βασικής θεωρίας και το Α2β άσκηση λεξιλογική, με λέξεις προσιτές στους μαθητές. Στην παραγωγή λόγου, στο ερώτημα Α3, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ζητούμενα, τις μορφές των εθελοντικών δράσεων που μπορούν να συνδράμουν στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων και τη συμβολή του σχολείου στην ανάπτυξη εθελοντικού πνεύματος στους μαθητές.

Στο λογοτεχνικό κείμενο ιδιαίτερη προσοχή και κριτική αντίληψη απαιτούσε το ερώτημα Β1 και Β3, στα οποία οι μαθητές έπρεπε να εντοπίσουν τρία βασικά θέματα του ποιήματος και να αξιολογήσουν τεκμηριωμένα τη στάση του ποιητικού υποκειμένου αντίστοιχα, ενώ και τα δύο υποερωτήματα του Β2 ανταποκρίνονταν στη βασική θεωρία τη σχετική με σχήματα λόγου και ρηματικά πρόσωπα.

Σχολιασμός: Μαρία Κεσσοπούλου – φιλόλογος

spot_img

More articles

spot_img