Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καλλυντικά από φύλλα ελιάς Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τέσσερα προϊόντα εταιρείας που ιδρύθηκε στην Αθήνα με υποκατάστημα και στο Λονδίνο, έχουν ως βασικό συστατικό εκχύλισμα από τα φύλλα ελιάς της κολοβής
  • Νέοι ορίζοντες από τη μελέτη του καθηγητή Θωμαΐδη, η οποία όμως παραμένει άγνωστη για το ευρύ κοινό της Λέσβου 

Με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο Συνέδριο για την ελιά και το ελαιόλαδο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος με συνδιοργανώτρια Αρχή την Περιφέρεια, όπου παρέστη το Σάββατο και μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.  Μέσα από τις τοποθετήσεις 43 επιστημόνων και ειδικών, ο καθένας αναγνωρισμένος στο χώρο του, το Συνέδριο έδωσε τη σημαντική ευκαιρία να περάσει στο ευρύ κοινό η γνώση για όλα τα ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Από την καλλιέργεια, τη δακοκτονία και τη διακίνηση μέχρι τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον ελαιοτουρισμό που είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο. 

 

Η δικαίωση της Κολοβής! 

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι από το Συνέδριο φαίνεται να ενισχύεται η ανάδειξη και προώθηση του λεσβιακού ελαιολάδου και του τόπου μας ως τουριστικού προορισμού και γη της ελιάς, με κυρίαρχη εκ των δυο ποικιλιών την Κολοβή, που είναι η ποικιλία της Λέσβου και επί σειρά ετών ήταν παρεξηγημένη από τους ειδικούς παρά τη μεγάλη διατροφική της αξία. 

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου μονοπώλησαν οι ομιλίες των καθηγητών του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, και Προκόπη Μαγιάτη, καθώς αναπτύχθηκε το κεφάλαιο της τεκμηρίωσης ισχυρισμών υγείας για το ελαιόλαδο. Οι ισχυρισμοί υγείας είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον του ελαιολάδου, καθώς το προϊόν πλέον θα έχει τη θέση του στα ράφια ανάλογα με το περιεχόμενό του σε πολυφαινόλες, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά εκείνα στοιχεία που καθιστούν το λάδι υπερτροφή και ασπίδα προστασίας για την υγεία για μία σειρά από σοβαρά νοσήματα. 

Η δικαίωση της Κολοβής για τη Λέσβο όταν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα φύλλα της, στα συστατικά των προϊόντων

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, επί Χριστιάνας Καλογήρου, χρηματοδότησε με 600.000 ευρώ την πρώτη μελέτη για το ελαιόλαδο και την ελιά της Λέσβου, τα υποπροϊόντα και τα παραπροϊόντα καθώς καλύπτεται ακόμα και η ανάλυση του κατσίγαρου. Η μελέτη Θωμαΐδη υλοποιήθηκε σε βάθος τριετίας και ουδέποτε μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό της Λέσβου, καθώς ολοκληρώθηκε επί παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση ότι ενώ στη Λέσβο δεν έχει ακόμα ακουστεί τι βγαίνει από αυτή τη μελέτη και η χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνεχίζεται για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος όπου έχει ενταχθεί και η ερευνητική ομάδα του κ. Θωμαΐδη, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια παρουσίαση για το τι γίνεται σε αυτό το εργαστήριο και ποιοι μπορούν να απευθυνθούν. Κι αυτό ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να αξιοποιούνται από άλλες περιοχές της Ελλάδας τα όσα έχει αναδείξει η μελέτη, την ώρα που στη Λέσβο παραμένουν άγνωστα! 

Ουσιαστικά από τη μελέτη Θωμαΐδη τροφοδοτήθηκε η ίδρυση μίας ελληνικής εταιρείας, η οποία λανσάρει τέσσερα καλλυντικά για νέους και νέες, τα οποία είναι βασισμένα σε εκχύλισμα φύλλων ελιάς από τη Λέσβο από την ποικιλία Κολοβή. Για πρώτη φορά προβάλλονται καλλυντικά που περιέχουν εκχυλίσματα φύλλων ελιάς από τη Λέσβο και το νησί μας προβάλλεται μέσα από την προώθηση αυτών των προϊόντων, τα οποία περιέχουν και άλλα εκχυλίσματα ανάλογα με το προϊόν, από τσάι Κρήτης, αλόη κ.ά. που δεν παράγονται στον τόπο μας. Η επιμονή εδώ και χρόνια του Καθηγητή Θωμαΐδη πριν ακόμα του ανατεθεί η μελέτη από την Περιφέρεια να ερευνά τις ιδιότητες της κολοβής, κάτι που έκανε στον ελεύθερο χρόνο του όταν ερχόταν στη γενέτειρά του, τη Γέρα, στα χωράφια που μεγάλωσε ο ίδιος ως παιδί, ήταν η βάση για να δείξει ενδιαφέρον η προηγούμενη Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου και να χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Πρόκειται για μια μεγάλη επιστημονική έρευνα που δημιούργησε τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το ελαιόλαδο στο μέλλον, καθώς μέχρι τώρα ΔΕΝ υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν τις ιδιότητες των προϊόντων, υποπροϊόντων και παραπροϊόντων της ελιάς της Λέσβου. Όπως επίσης δεν είχαμε ως τόπος επιστημονικά δεδομένα για το εάν το ελαιόλαδο τεκμηριώνει ισχυρισμούς υγείας.  Και αυτό έγινε για πρώτη φορά με τη μελέτη Θωμαΐδη τα τελευταία χρόνια και, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει ήδη να ανοίγει νέους ορίζοντες. 

Ο Καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης ενώ κάνει την παρουσίαση

Δεν είναι, άλλωστε, και λίγο πράγμα η σύσταση μιας νέας εταιρείας στην Αθήνα, η οποία συμπεριλαμβάνει στα συστατικά που χρησιμοποιεί για τα τέσσερα πρώτα προϊόντα της ως βασικό το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς της Κολοβής, η οποία ευδοκιμεί μόνο στη Λέσβο.

Η παρουσίαση αυτών των τεσσάρων προϊόντων έγινε για πρώτη φορά επίσημα κατά την πρώτη μέρα στο τριήμερο Συνέδριο για το ελαιόλαδο, παρουσία των επισήμων, και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς η μελέτη Θωμαΐδη μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα και μία βάση επιστημονικών δεδομένων για κάθε μικροτυποποιητή της Λέσβου που παράγει από σαπούνια μέχρι και άλλα προϊόντα ή ακόμα και να τροφοδοτήσει νέες συμπράξεις και σχήματα ρίχνοντας ταυτόχρονα γέφυρες και με την βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό, θα πρέπει πρώτα οι κάτοικοι της Λέσβου να μάθουν τι προβλέπει η μελέτη και αυτό πρέπει να το κάνουν και η Περιφέρεια και ο Καθηγητής Θωμαΐδης πριν βρεθούμε ως τόπος να δούμε να αξιοποιούνται τα προϊόντα της ελιάς της Λέσβου από όλη την άλλη Ελλάδα και η Λέσβος να παρακολουθεί ως απλός θεατής, με τις εξελίξεις να την προσπερνούν για άλλη μία φορά.

 

Τα τέσσερα προϊόντα

Τα προϊόντα τα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους νέους είναι ένας αφρός καθαρισμού προσώπου (Crystal clear), μία ενυδατική κρέμα (Seas the day), ένα προϊόν απολέπισης-μάσκα προσώπου (Better together) και ένα προϊόν Primer για τη μείωση των πόρων και την αντιμετώπιση της γυαλάδας της επιδερμίδας (Got you covered).

Η  εταιρεία που τα παράγει είναι η Young Carpo με έδρα την Αθήνα και γραφείο στο Λονδίνο και  ιδρύθηκε από δυο γυναίκες, μητέρες εφήβων κοριτσιών και αγοριών που έχουν εργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια σε μεγάλες εταιρείες πάνω στα θέματα του marketing.

Όπως διαβάζουμε στα συστατικά των καλλυντικών στο κομμάτι που αφορά το εκχύλισμα φύλλων ελιάς από την ποικιλία κολοβή «το βασικό συστατικό μας – μια καταπληκτική σούπερ τροφή που ενυδατώνει, αποτοξινώνει και αποτρέπει την οξείδωση του σμήγματος».

Μιλώντας ο κ. Θωμαΐδης στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς βρέθηκαν άνθρωποι ν’ αξιοποιήσουν προϊόντα της ελιάς από τη Λέσβο και πιστεύω ότι αυτό θα έχει και συνέχεια. Πρόκειται για μία σοβαρή εταιρεία με την οποία είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε και είμαστε υπερήφανοι βλέποντας να αναδεικνύεται και η δική μας προσπάθεια και να προβάλλεται η ελιά της Λέσβου».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img