Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Καλό Πάσχα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά θα αρχίσει ο έλεγχος για να δρομολογηθούν οι πληρωμές

Καλό καλοκαίρι για την πληρωμή του  Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις, καθώς παρά τις επισημάνσεις που έκανε στο Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, κατά τη συνάντηση στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου με τον Όμιλο Νησιωτικών Επιμελητηρίων, για άμεσο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των εξόδων από τις επιχειρήσεις των νησιών για το πρώτο εξάμηνο του 2022, για να μην χάνεται ο χρόνος μέχρι να βρουν τα λεφτά για τις πληρωμές (ώστε ενώ θα «έτρεχαν» οι υποβολές, θα συντομεύονταν ο χρόνος), δεν εισακούστηκε η πρόταση.  

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε, τώρα στα μέσα Ιανουαρίου το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των εξόδων των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακριβώς μετά από 2 μήνες από την ημερομηνία που έγιναν οι επισημάνσεις του κ. Τατάκη! 

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας ακολουθεί παρελκυστική τακτική και η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σοβαρά εκτεθειμένη αναφορικά με τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

Για τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς καλύπτονται από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν  κατά καιρούς κύκλοι  του Υπουργείου ότι με την αλλαγή του έτους και τους νέους προϋπολογισμούς θα αντιμετωπίζονταν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα. Κι αυτό καθώς όταν ανοίγει μέσα Ιανουαρίου η πλατφόρμα για το πρώτο εξάμηνο του 2002 ώστε να υποβάλλουν τα έξοδά τους οι επιχειρήσεις, καταλαβαίνει κανείς πότε θα γίνουν οι πληρωμές!

Σε δελτίο Τύπου η Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής «ανακοινώνει την έναρξη της υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την 1η Φάση 2022 του μέτρου Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) επιχειρήσεων τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

Τα παραστατικά που θα υποβάλλονται θα πρέπει να αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο για χρηματοδότηση, από 1-1-2022 έως και 30-6-2022, και δεν δύναται να υποβληθούν στην περίοδο της επόμενης Φάσης (2ης).

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023».

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι μέχρι και τα μέσα Μαρτίου όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει καμία πληρωμή στις επιχειρήσεις για το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθώς για δύο μήνες από τώρα θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, αλλά μέχρι να γίνει ο έλεγχος και να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι πληρωμές μπορεί να γίνουν την περίοδο του Πάσχα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τα μεταφορικά των επιχειρήσεων. Υπάρχει όμως και ένα απαισιόδοξο σενάριο από λογιστές της Μυτιλήνης, που εκτιμούν ότι μέχρι να ελεγχθούν τα έγγραφα και να δρομολογηθούν οι πληρωμές θα έχουμε φτάσει στο καλοκαίρι! Πρακτικά, δηλαδή, θα βρίσκεται κοντά στη λήξη του και το πρώτο εξάμηνο του 2023, πράγμα που σημαίνει πως όταν θα πληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχει εκπνεύσει ή  θα βρίσκεται κοντά στην εκπνοή το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με απλά λόγια το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει φέρει σε σταθερή βάση ένα χρόνο προς τα πίσω τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, σημείωσε ότι «είχα προτείνει στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το Νοέμβριο να άνοιγε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να έκαναν τα χαρτιά τους οι επιχειρήσεις μέσω των λογιστών τους και να ήταν όλα έτοιμα, ώστε μόλις τα συναρμόδια Υπουργεία βρουν τα λεφτά να γίνουν οι πληρωμές. Από τότε πέρασαν δύο μήνες ώστε να ανοίξει τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οπότε κατά την εκτίμησή μας χάθηκε ένα δίμηνο κατά το οποίο μπορούσε να έχει ανοίξει το σύστημα» είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι απαιτείται συντόμευση των διαδικασιών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 4113.80-02/4107/2022  ΚΥΑ (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 7214/31-12-2022).

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του συνδέσμου: https://metaforikoisodynamo.gr/Announcements.aspx. 

 

Εισιτήρια των πολιτών

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται, σε λιγότερο από 15 ημέρες, να δούμε αν θα τηρηθεί η ρητή δέσμευση της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής για πληρωμές και των εισιτηρίων των πολιτών με πλοία και αεροπλάνα. Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο πληρώθηκαν για ένα δίμηνο οι πολίτες και συγκεκριμένα το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, ενώ σύμφωνα με γραπτή δέσμευση της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής που δόθηκε πριν την εκπνοή του 2022 μέσα στο Δεκέμβριο «προχωρούν οι διαδικασίες ώστε έως το τέλος Ιανουαρίου του 2023, να προχωρήσει η πληρωμή επιβατών για το χρονικό διάστημα από 29/4/2022 έως 30/9/2022, καθώς και πληρωμές πολιτών και επιχειρήσεων για το σκέλος των καυσίμων του έτους 2022».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img