Καλοκαίρι στην πόλη μας

Spread the love

Μετασεισμικές δονήσεις, μια Βρίσα κατεδαφισμένη με κόσμο που κοιτιέται παράξενα χωρίς να καταλαβαίνει πώς από τη μια στιγμή στην άλλη δεν έχει σπίτι.  Από την άλλη η ζωή συνεχίζεται με πληθώρα από σχέδια και όνειρα κάτω από τ’ άστρα του καλοκαιρινού ουρανού, οι θάλασσες πλανεύουν, μαζί και ο προβληματισμός.

Κάπως έτσι μπαίνει το φετινό καλοκαίρι, βάλε μαζί και τις μπόρες… ένα παράξενο καλοκαίρι.

Φωλιά του Γιάννη

Εκείνες τις μέρες του σεισμού φάγαμε στη Φωλιά του Γιάννη. Παραμένει ένα αυθεντικό στέκι, κρυμμένο στον πίσω δρόμο, εκεί κοντά στον Άη Θαράπη, χωρίς φτιασίδια, σχεδόν ατημέλητη αυλή, αλλά καθαρό και φιλικό. Τα πιάτα πλούσια, καθαρές γεύσεις με φινέτσα και πολύ καλή πρώτη ύλη. Απολαύσαμε φίνο γαλέο, κουκιά θεϊκά, μαγιάτικο στη σχάρα, φρέσκα σαλατικά, ζουμερά θαλασσινά και ούζο. Είναι σημαντικό μετά από καιρό να επισκέπτεσαι ένα μαγαζί και να σου κάνει την ίδια εντύπωση σαν την πρώτη φορά. Να παραμένει σωστό στη γεύση και στη φαντασία. Πρέπει να σας πω για τα ιρίκια τουρσί που πλαισίωναν τη χωριάτικη κι έδιναν μια άλλη γεύση. Γκουρμεδιά από εκεί που δεν το περιμένεις και είναι και παραδοσιακή συνταγή κατά πως μας είπε ο Γιάννης. Να για κάτι τέτοια είναι που λυπάμαι το νησί μας. Δεν έχει πέσει σε χέρια τέτοια που να το προβάλλουν σωστά και να δημιουργήσουν τη φήμη που του αρμόζει. Τι τα θες;

Στα ανακαινισμένα πρώην Κοχύλια

Τι όμορφο μέρος, τι δροσιά, τι θαλασσινή αύρα. Τι ατμόσφαιρα, τι μουσική και τι σέρβις! Μπράβο, μ’ άρεσε πολύ και νομίζω πως είναι ένα από τα ωραιότερα στέκια της πόλης για καλοκαίρι. Το μόνο που με απογοήτευσε ήταν το μους αβοκάντο που ουσιαστικά ήταν μια μαγιονέζα με λίγο αβοκάντο. Θεωρώ πως ή το λες και το γράφεις έτσι ή δεν το σερβίρεις καθόλου. Προτιμώ μάλιστα να μου το βάλεις και 2 ευρώ πάνω αρκεί να μου προσφέρεις τη θεϊκή αυτή μους από αβοκάντο ώριμο λιωμένο μόνο με πιρούνι. Βλέπετε, έπεσε και στην περίπτωση που είμαι κυριολεκτικά άρρωστη μ’ αυτό το έδεσμα.

Το αβοκάντο

– Κόψτε χοντρές φέτες, ρίξτε μπόλικο λεμόνι και προσθέστε το στη χωριάτικη ή την πράσινη σαλάτα εποχής

-Φροντίστε να αγοράζετε αβοκάντο σε διάφορα στάδια ωρίμανσης για να μπορείτε να τα τρώτε διαφορετικές μέρες και να είναι πραγματικά ώριμα κι όχι άγουρα, γιατί  μόνο τότε είναι νόστιμα και θρεπτικά

-Μπορείτε να το ξεφλουδίσετε και να το λιώσετε με πιρούνι. Να προσθέσετε σκορδάκι, ξίδι ή λεμόνι και καυτερή τσίλι για μια άλλη γεύση. Μια στάλα μυζήθρα φρέσκια επίσης κάνει τη διαφορά.

– Αν το προσθέσετε στο μούλτι μαζί με τη βινεγκρέτ της σαλάτας  σας θα σας δώσει μια πλούσια βελούδινη γεύση

-Δημιουργήστε το δικό σας guacamole,  το διάσημο μεξικάνικο ντιπ, στο οποίο μπορείτε να βουτήξετε στικάκια λαχανικών, κριτσίνια, φρέσκο ψωμί ή παξιμάδια

– Βάλτε το σε smoothies λαχανικών ή φρούτων

– Πολλοί πλέον το βάζουν μέσα σε γλυκά αντικαθιστώντας τη λιπαρή ουσία, όπως το βούτυρο – αυτή την αυθαιρεσία δεν την έχω υιοθετήσει ακόμα…

Μους αβοκάντο με κακάο

Υλικά

2 μεγάλα αβοκάντο ώριμα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

200 γρ. κακάο

200 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη

120 γρ. γάλα

2  βανίλιες

1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αβοκάντο, το κακάο, την ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.

Το σερβίρουμε σε μπολάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πήξει.

Γαρνίρουμε με φιστίκια Αίγινας και φέτες μπανάνας.

Σαλάτα με αβοκάντο και γλυκοπατάτα

Υλικά

 

1 γλυκοπατάτα

1 ώριμο αβοκάντο

1 σαλάτα σγουρή

1/2  άισμπεργκ

1 μπολ  ντοματίνια

4 κ.σ. κολοκυθόσπορους

Για την βινεγκρέτ

χυμό από δύο πορτοκάλια

ξύσμα από τα δύο ακέρωτα πορτοκάλια

3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με εσπεριδοειδή

6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 κ.σ. μέλι

2 κ.γ. ξερό δυόσμο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε την γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια χωρίς να βγάλουμε την φλούδα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και σε ένα ταψί απλώνουμε ένα χαρτί ψησίματος. Βάζουμε επάνω τα κομμάτια της γλυκοπατάτας, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε καλά τη σαλάτα και το άισμπεργκ και τα στεγνώνουμε.

Σε ένα βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Κόβουμε και τα ντοματίνια στην μέση και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί.

Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της σαλάτας, ρίχνουμε το αβοκάντο και από πάνω την βινεγκρέτ και γαρνίρουμε με τα σπόρια της κολοκύθας.

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση